Η νέα, απλούστερη, πιο κατανοητή και πιο αποτελεσματική επιχειρηματική δομή της Mytilineos επιχειρεί να ξεκλειδώσει μέρος της “κρυμμένης” εσωτερικής της αξίας, εκτιμά η Optima Bank.

Με λίγα λόγια, η νέα στρατηγική και επιχειρηματική δομή του Ομίλου εισάγει την ανάπτυξη δύο μεγάλων επιχειρηματικών τομέων (ενέργεια και μέταλλα) και τη δημιουργία δύο νέων 100% θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε έργα παραχώρησης και υποδομών (και ΣΔΙΤ) κυρίως στην Ελλάδα.

1

«Αποτιμούμε τη μετοχή της Mytilineos μέσω ενός συνδυασμού αποτίμησης που αποδίδει δίκαιη αξία €30,80 ανά μετοχή με αξιολόγηση και σύσταση «αγορά», η οποία συνεπάγεται συνολικό περιθώριο ανόδου 41% (συμπεριλαμβανομένου του αναμενόμενου μερίσματος 1,06 ευρώ). Μετά την εκτίναξη της τιμής της μετοχής κατά περίπου 85% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ένταξη της μετοχής στους δείκτες βιωσιμότητας του Dow Jones και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών (π.χ. η Fairfax αύξησε πρόσφατα τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας), η Mytilineos αναδεικνύεται ίσως ως η πιο ελκυστική επενδυτική περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ένας σπάνιος συνδυασμός αξίας και ανάπτυξης», προβλέπει η χρηματιστηριακή.

Οι αλλαγές στο επιχειρησιακό μοντέλο

Με γεωγραφική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, επιχειρηματική συμμετοχή σε μεταλλουργία, παραγωγή ενέργειας, προμήθεια και εμπορία, κατασκευές/παραχωρήσεις, τεχνολογική διαφοροποίηση (ΑΠΕ, αποθήκευση, φυσικό αέριο), ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και αποδεδειγμένα άριστες διοικητικές ικανότητες, η Mytilineos εμφανίζεται ικανή να επωφεληθεί:

· από τις ενεργειακές μεγατάσεις (ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας),

· τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μεταβατική χρήση του Φυσικού Αερίου (κατασκευή θερμικών μονάδων για το δικό της χαρτοφυλάκιο και για τρίτους, προμήθεια και εμπορία LNG)

· από την “πιο πράσινη” παραγωγή του τομέα μεταλλουργίας, αυξάνοντας σταδιακά τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου στο μείγμα προϊόντων (ήδη 25% του συνόλου) και αξιοποιώντας τις συνέργειες στον τομέα ενέργειας με τη μετάβαση στην Protergia για τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, που με τη σειρά τους μπορούν να ανεβάσουν την κερδοφορία του Ομίλου σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα.

Οι νεότερες προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου το 2022 θα διαμορφωθούν στα 774 εκατ. ευρώ, θέτοντας ένα νέο υψηλό επίπεδο της εταιρείας, με κινητήρια δύναμη τους τομείς της ενέργειας και της RSD. Το 2023 θα αυξηθούν περαιτέρω στα 913 εκατ. ευρώ και 927 εκατ. ευρώ το 2024 αντίστοιχα, κυρίως λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου CCGT στο α’ τρίμηνο φέτος και των έργων RSD που ωριμάζουν. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτιμώνται τώρα στα 432 εκατ. ευρώ για πέρυσι και έως 524 εκατ. ευρώ το 2023-24. Σε αυτό το πλαίσιο, υποθέτει αύξηση του μερίσματος για πέρυσι σε 1,06 ευρώ ανά μετοχή, από 0,42 ευρώ ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης κατά 131 εκατ. ευρώ και τις επενδύσεις ύψους 686 εκατ. ευρώ το 2022, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την ισχυρή αναμενόμενη λειτουργική κερδοφορία, καταλήγει σε αρνητική ταμειακή ροή 190 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος του ομίλου να διαμορφώνεται στα 1,05 δισ. ευρώ (Net Debt/EBITDA 1,4x) από 0,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Το 2023, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρότερη αναμενόμενη λειτουργική κερδοφορία, τις χαμηλότερες ανάγκες για επενδύσεις και την ομαλοποίηση του κεφαλαίου κίνησης, η παραγωγή ταμειακών ροών αναμένεται να γίνει θετική στα 434 εκατ. ευρώ, οδηγώντας το καθαρό χρέος χαμηλότερα στα 770 εκατ. ευρώ, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Γιατί οι αγορές μετοχών θα κινηθούν χαμηλότερα