ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Optima Bank και ο επικεφαλής ανάλυσης Νέστορας Κάτσιος επισημαίνουν ότι η επενδυτική υπόθεση για τη ΔΕΗ είναι ισχυρή, παρά μια σειρά κρίσεων στις αγορές ενέργειας και συνεχούς αστάθειας στις τιμές ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Η τιμή στόχος τίθεται στα 19,70 ευρώ ανά μετοχή (περιθώριο ανόδου 65%) και η σύσταση είναι «αγορά». Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, η ΔΕΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη σε όρους δείκτη EV/EBITDA την περίοδο 2025-2026 και διαπραγματεύεται με έκπτωση 32-40%, και κυρίως, η ανώτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ οδηγεί σε εμβάθυνση της έκπτωσης σε όρους P/E στο μέλλον.
«Η ΔΕΗ αποδείχθηκε ”αλεξίσφαιρη”, καθώς: α) τήρησε τις προβλέψεις της για το 2023 και είναι επίσης σε καλό δρόμο για να το πράξει και με τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για το 2024, β) επιτάχυνε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, τόσο οργανικά, όσο και με εξαγορές και γ) έθεσε σημαντικά υψηλότερους οικονομικούς στόχους για μεσοπρόθεσμα.
Η στρατηγική της ΔΕΗ επικεντρώνεται στη διατήρηση ενός προσοδοφόρου πελατολογίου στην Ελλάδα, περίπου 45%-50% μερίδιο αγοράς, ένα ισορροπημένο αποτύπωμα, τόσο στις επιχειρήσεις προμήθειας, όσο και στις επιχειρήσεις παραγωγής, με γνώμονα την επέκταση της δυναμικότητας ΑΠΕ και με πιο ευέλικτη παραγωγή.
Παρά τη διάβρωση του μεριδίου αγοράς, η διανομή αναδεικνύεται ως ο δεύτερος μοχλός αύξησης των κερδών του Ομίλου και με την επέκταση και ενσωμάτωση στις γειτονικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία), μπορεί να επωφεληθεί από τις συνέργειες του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας και την είσοδο σε νέες επιχειρήσεις (χονδρικές τηλεπικοινωνίες, E-mobility, data centers).
Από την άλλη πλευρά, αυτός ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός, ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχει κόστος, με σημαντικές ανάγκες σε επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) καθόλη τη διάρκεια του 2024-2027 και αυξανόμενη μόχλευση (μέχρι το όριο των 3,5 φορών τον δείκτη Net Debt/EBITDA», εξηγεί ο Κάτσιος.
Η ΔΕΗ παρουσίασε πρόσφατα το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό της σχέδιο, με στόχο EBITDA 2027 στα 2,7 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ το 2024), προσθήκες ισχύος ΑΠΕ 6,3GW μέχρι το 2027 (εκτός υδροηλεκτρικών), πλήρη κατάργηση λιγνιτικών μονάδων, καθαρά κέρδη που θα ανέλθουν σε πάνω από 0,8 δισ. ευρώ το 2027 (από 350 εκατ. ευρώ το 2024) και πληρωμές μερισμάτων που θα αυξηθούν σταδιακά από 0,25 ευρώ ανά μετοχή το 2023 σε 0,4 ευρώ για το 2024, 0,60 ευρώ για το 2025 και 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027.
Κύριος μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι η παραγωγή από ΑΠΕ (αύξηση EBITDA ΑΠΕ κατά 0,6 δισ. ευρώ), η επέκταση του RAB, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία, σε 6,0 δισ. ευρώ έως το 2027, με αποτέλεσμα αύξηση EBITDA κατά 200 εκατ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό από το αποδοτικότερο συμβατικό μείγμα παραγωγής (σταδιακή κατάργηση λιγνιτικών μονάδων, έναρξη λειτουργίας του νέου CCGT, επέκταση στον τομέα χονδρικής τηλεπικοινωνιών και αυξανόμενο δίκτυο ηλεκτρονικής κινητικότητας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Επέβαλε πρόστιμο 251 εκατ. ευρώ στην Μeta
Google: Η Debbie Weinstein στη θέση της Προέδρου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό
- ΔΝΤ: Περιορίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ιταλίας το 2025
- TikTok: H απάντηση του CEO Σου Ζι Τσιού στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – «Ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη του Τραμπ»
- ΒΜW Μ: Ηλεκτρικό το πιο δημοφιλές μοντέλο του 2024!