Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΑΠ: Παραμένουν αγοραστές οι αναλυτές μετά το α’ τρίμηνο

Ο Γιαν Κάρας και οι αναλυτές της J.P. Morgan, Estelle Weingrod, της Citi, Maksim Nekrasov, της ΑΧΙΑ, Κωνσταντίνος Ζούζουλας, και της Eurobank Equities Σταμάτης Δραζιώτης

Ο Γιαν Κάρας και οι αναλυτές της J.P. Morgan, Estelle Weingrod, της Citi, Maksim Nekrasov, της ΑΧΙΑ, Κωνσταντίνος Ζούζουλας, και της Eurobank Equities Σταμάτης Δραζιώτης

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το α’ τρίμηνο επιβεβαίωσαν τη θέση του Οργανισμού στην εγχώρια αγορά και οι αναλυτές παραμένουν αγοραστές για τη μετοχή του. Citi, J.P. Morgan, AXIA, Eurobank Equities και Optima Bank είναι θετικοί.

Citi και ο Maksim Nekrasov δίνουν σύσταση αγοράς (buy) με τιμή στόχο τα 18,50 ευρώ και εκτιμούν ότι ο ΟΠΑΠ κινήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των προβλέψεών του για φέτος. Η διαδικτυακή ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή στο +15% σε ετήσια βάση. Το περιθώριο EBITDA εξομαλύνθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε 35%, αλλά ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Με τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές σε ευθυγράμμιση και χωρίς αλλαγές στις προβλέψεις για φέτος, ο οίκος δεν περιμένει σημαντικές αναθεωρήσεις κερδών. «Αναμένουμε ότι η βασική εστίαση κατά τη διάρκεια της κλήσης θα αφορά τις πρόσφατες συναλλαγές, το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης των βασικών αποκλειστικών αδειών και τις προοπτικές μερίσματος/επιστροφής μετοχών. Οι προβλέψεις της διοίκησης για φέτος που δόθηκαν νωρίτερα φέτος είναι +3%-5% ετήσια άνοδο,  (consensus Bloomberg +4,5%) EBITDA στα 750-770 εκατ. ευρώ (+1-3% σε ετήσια βάση) που συνεπάγεται περιθώριο περίπου 35% (consensus 35,4%)», εξηγεί η Citi.

Η J.P. Morgan και η Estelle Weingrod εξηγούν ότι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, με τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) αυξημένα κατά 4,2%, αντανακλώντας μια ενθαρρυντική απόδοση σε όλα τα online καζίνο και τις λοταρίες, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα φιλικά προς τους πελάτες αθλητικά αποτελέσματα τον Ιανουάριο. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ήταν λίγο πίσω από την εκτίμησή της, αν και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το consensus, με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 34,9%, ως αποτέλεσμα των front-end επενδύσεων που σχετίζονται με την πρόσφατη έναρξη του Eurojackpot και του Joker/Lotto και εν μέρει σχετίζεται με την πίεση από τα δυσμενή αθλητικά αποτελέσματα. «Αναμένουμε ότι τα περιθώρια θα είναι περισσότερο σταθμισμένα στο β’ εξάμηνο, το οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις πιο ευνοϊκές συγκρίσεις και την περαιτέρω αναβάθμιση των παιχνιδιών που βασίζονται στην κλήρωση (Joker, Lotto και ιδιαίτερα στο Eurojackpot). Ο ΟΠΑΠ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για το οικονομικό έτος και ως εκ τούτου διατηρούμε αμετάβλητες τις συνολικές εκτιμήσεις μας για σύσταση overweight και 20 ευρώ τιμή στόχο», επισημαίνει η Weingrod.

Η ΑΧΙΑ και ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας εκτιμούν ότι, συνολικά, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε μια σταθερή τριμηνιαία επίδοση, η οποία αναδεικνύει την ανθεκτικότητα των παιχνιδιών παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επηρεάσει τη λιανική ζήτηση στην Ελλάδα. «Για άλλη μια φορά, τονίζουμε την επιτυχία της στρατηγικής να δοθεί έμφαση στην ψηφιοποίηση με το 24% του τριμηνιαίου ακαθάριστου εσόδου (GGR) να προέρχεται από το διαδίκτυο (έναντι 23% το δ’ τρίμηνο πέρυσι). Επιπλέον, οι επιδόσεις δείχνουν μια θετική αντίδραση στις προσπάθειες του ΟΠΑΠ να αναζωογονήσει το Lotto και το Jocker, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια ενθαρρυντική αντίληψη για το Eurojackpot. Τέλος, παρατηρείται σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων το α’ τρίμηνο, αλλά θεωρούμε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση των δαπανών τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, καθώς η αύξηση του GGR συνεχίζεται (υποβοηθούμενη και από το UEFA EURO 2024) και η πληρωμή στο β’ εξάμηνο επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, θεωρούμε ότι η φετινή καθοδήγηση για το GGR σε 2,15-2,2 δισ. ευρώ και EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί εύκολα. Διατηρούμε τη σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 16,40 ευρώ», εξηγεί η ΑΧΙΑ.

Η Eurobank Equities και ο Σταμάτης Δραζιώτης εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σε επίπεδα χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά. «Οι δρόμοι ανάπτυξης φαίνονται πιο σπάνιοι από ότι στο παρελθόν, με το λιανικό εμπόριο να εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα και τη διαδικτυακή δυναμική να εξαρτάται από τη δυναμική του μεριδίου αγοράς και την ένταση του μάρκετινγκ. Για το 2024, ο ΟΠΑΠ έχει αρκετούς μοχλούς να κινήσει για να προωθήσει την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανανέωσης των προϊόντων (π.χ. Eurojackpot) και ως εκ τούτου επαναλαμβάνουμε τις προβλέψεις μας για αύξηση των εσόδων κατά 5% (2% επίγεια, 13% online) που οδηγεί σε αύξηση των adj. EBITDA κατά 4% (λίγο πάνω από τις προβλέψεις της διοίκησης). Προβλέπουμε περίπου 4% αύξηση EBITDA το 2025 και 1% το 2026. Διατηρούμε σύσταση αγοράς και τιμή στόχο 17,90 ευρώ», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Τέλος, η Optima Bank και ο Νέστορας Κάτσιος σχολιάζουν για τα αποτελέσματα ότι αναμένουν πως τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα του ΟΠΑΠ θα συνεχίσουν να μειώνουν τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη το επόμενο τρίμηνο και πιστεύουν ότι αυτός ο ρυθμός αύξησης των εξόδων θα ομαλοποιηθεί μετά το α’ εξάμηνο. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές επιδόσεις στις πωλήσεις θα συνεχιστούν το β’ τρίμηνο, καθώς το τρίμηνο θα επωφεληθεί από την πλήρη λειτουργία του Eurojackpot, την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων και την υγιή on-line ανάπτυξη. Τέλος, τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά σχεδόν 5% σε ετήσια βάση, τάση που είναι δυνατόν να αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, κατέχοντας ήδη 7.707.999 μετοχές ή 2,08% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει την πρόβλεψη για EBITDA ύψους 750-770 εκατ. ευρώ για φέτος. Η Optima Bank διατηρεί σύσταση αγοράς και στόχο τιμής 19,30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΟΠΑΠ: Στα €113,3 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο

Αναλυτές για ΟΠΑΠ: Οι φετινοί στόχοι σε EBITDA θα επιτευχθούν

Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Δυναμικό το ξεκίνημα του 2024 με ισχυρές επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη