• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΠΑΠ: Μετά την Κυριακή το «ταμείο» λόγω Euro2024, μεγάλα κέρδη οι στοιχηματικές

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ


    Τρίβουν τα χέρια τους στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 από την εξέλιξη του Euro 2024 το οποίο ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία την ερχόμενη Κυριακή, 14/7.

    Αλλά δεν είναι μόνο το Euro 2024 της Γερμανίας.

    Είναι και το Copa America και οι στοιχηματικές εταιρείες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, να γράφουν σημαντικά κέρδη.

    Κι αυτό, παίρνοντας ως παράδειγμα το Euro 2024, οι ομάδες που χαρακτηρίζονταν ως φαβορί δεν είχαν την αναμενόμενη επίδοση και τα αποτελέσματα που έρχονταν δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    Ισοπαλίες, παρατάσεις, πέναλτι, δεν ικανοποίησαν μεν τους ακολούθους και οπαδούς του στοιχήματος, αλλά οι εταιρείες στοιχήματος ήταν αυτές που τελικά μάζευαν την μπάνκα.

    Με δεδομένο αυτό, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έρθουν περισσότερα έσοδα στον Οργανισμό από το Στοίχημα, ο οποίος υπενθυμίζεται πως έχει δώσει εκτίμηση για έσοδα 2,15-2,2 δισ. ευρώ και EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ στη χρήση 2024.

    Πλην όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να αλλάξει την εκτίμησή της για τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

    Στο πρώτο τρίμηνο ο ΟΠΑΠ είχε αύξηση εσόδων 4,2% και προσαρμοσμένα EBITDA 196,9 εκατ. ευρώ, άρα είναι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να πετύχει τις εκτιμήσεις της η διοίκηση.

    Για φέτος, η μετοχή δεν έχει ενθουσιάσει τους φίλους της καθώς από  την αρχή του χρόνου καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%.

    Κανείς όμως, δεν μπορεί να μην εκθειάσει το πόσο γαλαντόμος εμφανίζεται η διοίκηση του Οργανισμού απέναντι στους μετόχους της.

    Η διοίκηση έχει δεσμευτεί για διανομές κατ’ ελάχιστο 1 ευρώ ανά μετοχή και παράλληλα και αγορές ιδίων μετοχών.

    Το κατ’ ελάχιστο 1 ευρώ αφορά το διάστημα μέχρι το τέλος της 10ετίας.

    Δηλαδή ένας μέτοχος στον ΟΠΑΠ γνωρίζει ότι κάθε χρόνο θα λαμβάνει σταθερά 1 ευρώ μέρισμα.

    Όμως, δεν είναι έτσι, αφού για τη χρήση 2023 οι μέτοχοι έλαβαν συνολικά 2,05 ευρώ και για τη χρήση 2022 1,90 ευρώ ανά μετοχή!

    Αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν μετοχές από τα τέλη του 2021, τότε που η μετοχή ήταν λίγο κάτω από τα 12 ευρώ (11,69) έχουν δει η μετοχή να ανεβαίνει κατά 30,80%, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που έχουν δοθεί στο πέρασμα των ετών αυτών.

    Σε εκθέσεις τους, αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει την μετοχή ως ομόλογο ενώ είναι κοινός τόπος στην αγορά ότι οι υψηλές διανομές σε συνδυασμό με τα αμυντικά χαρακτηριστικά της μετοχής, αποτελούν μία ισχυρή επιλογή για όσους δεν θέλουν να πάρουν αυξημένο ρίσκο στο χρηματιστηριακό ταμπλό και να είναι καλυμμένοι σε περιόδους μεταβλητότητας, όπως αυτή που διανύουμε.

    Διαβάστε επίσης

    OΠΑΠ: Η ευαίσθητη ζώνη μεταξύ 14,40 – 14,60 ευρώ, ο πωλητής εκ Λονδίνου και η… απογείωση ενόψει Euro και Ολυμπιακών

    Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Δυναμικό το ξεκίνημα του 2024 με ισχυρές επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη

    Αναλυτές για ΟΠΑΠ: Οι φετινοί στόχοι σε EBITDA θα επιτευχθούν



    ΣΧΟΛΙΑ