• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομόλογα: Σε υψηλό 8μήνου η απόδοση του γαλλικού 10ετούς – Τι φοβούνται οι αγορές

    • NewsRoom
    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν


    Διευρύνθηκαν περαιτέρω οι απώλειες των γαλλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν.

    Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε ως και 10 μονάδες βάσης στο 3,19%, εν μέσω ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

    Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το κατά πόσον ο Μακρόν θα είναι σε θέση να περάσει νόμους αν αποδυναμωθεί η κοινοβουλευτική στήριξη προς το πρόσωπό του.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοση των ομολόγων κινείται αντίστροφα από την τιμή και η διαφορά (spread) ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς γαλλικού και του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε ως και τις 54 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

    Σημειώνεται ότι τα ομόλογα της Γαλλίας, τα οποία θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή στην ευρωζώνη, έχουν δεχτεί πιέσεις καθώς επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Μάλιστα, το spread του γαλλικού από το γερμανικό 10ετές έχει διπλασιαστεί από τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Δημοσιονομικό έλλειμμα

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αξιολόγηση της χώρας μειώθηκε κατά μία βαθμίδα από την S&P Global Ratings, καθώς ο οίκος αξιολόγησης αύξησε την εκτίμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από AA σε AA−, παραπέμποντας ως λόγους της υποβάθμισης τα υψηλότερα των αναμενόμενων δημόσια ελλείμματα και τον πολιτικό κατακερματισμό. Διατήρησε ωστόσο τις προοπτικές σταθερές.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έσπευσε να τονίσει ότι η υποβάθμιση ήταν το τίμημα για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας με δημόσια κεφάλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

    Αυτό είναι αποτέλεσμα χαμηλότερων φορολογικών εσόδων από το αναμενόμενο, ενώ οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Κατά την άποψή μας, το ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης της Γαλλίας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αδύναμο», ανέφερε η S&P.

    «Ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες», πρόσθεσε.

    Η πρόβλεψη είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2027, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον αναθεωρημένο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος 2,9% στην ενημέρωση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024 και σημαντικά πάνω από το 3% που απαιτεί η ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εμανουέλ Μακρόν: Έχω εμπιστοσύνη στον λαό

    Νάγκελ (ΕΚΤ): Ενδέχεται η επόμενη μείωση των επιτοκίων να μη γίνει σύντομα

    ΕΛΤΑ: Με αύξησεις άνω του 3% η νέα Συλλογική Σύμβαση- Αναδρομική ισχύς

     



    ΣΧΟΛΙΑ