Η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, μία ιδέα που φαίνεται πως συμμερίζεται πια και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, άσκησε νέα πίεση στην αγορά ομόλογων της ευρωζώνης.

Εάν τα δημοσιεύματα που βασίζονται σε συζητήσεις από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πράγας επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στάσης από την πλευρά της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς μέχρι σήμερα η Γερμανία σταθερά τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

Την ίδια ώρα η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, εν αναμονή και της επόμενης συνεδρίασης της FED. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει ανοίξει τον δρόμο για νέες μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ασκώντας έτσι πιέσεις και στα ομόλογα.

Σε αυτό το κλίμα, η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου επιρρέασε αρνητικά την αγορά, με τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, πάντως, να ευνοούνται περισσότερο από αυτά του βορρά. Κάτι που φάνηκε και στην υποχώρηση του srpead μεταξύ του Γερμανικού και του Ελληνικού 10ετούς τίτλου, από το 2,66% της Παρασκευής στο 2,6% τη Δευτέρα.

Πάντως, στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,92% από 4,74% που έκλεισε την Παρασκευή. Το αντίστοιχο Γερμανικό 10ετές ομόλογο είδε την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 2,32%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9692 δολ.από τα 0,9789 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9697 δολ.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή στάσης από Σολτς – Η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων

Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα της εβδομάδας – Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα στο προσκήνιο

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο και επιστράτευση Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ και ενεργειακών από τα χαμηλά των 804 μονάδων