• Οικονομία

    Όλι Ρεν (ΕΚΤ): «Λογικές» οι προσδοκίες για δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024

    • Bloomberg
    Όλι Ρεν

    Όλι Ρεν


    Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική δύο φορές ακόμη φέτος – και θα μειώσει το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 – είναι λογικές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

    Ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, προχώρησε σε μερικές από τις πιο σαφείς παρατηρήσεις που έχει κάνει υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, και δήλωσε ότι ενώ οι αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.

    «Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων, ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους και, με το τελικό επιτόκιο – κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%», δήλωσε οι Ρεν την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι. «Κατά την άποψή μου, είναι λογικές προσδοκίες».

    Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια αυτό το μήνα, μετά από μια ιστορική σειρά αυξήσεων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι έκτοτε επιφυλακτικοί σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια – έχοντας κατά νου την πρόσφατη άνοδο της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τα επίμονα υψηλά ποσοστά αύξησης των μισθών και τις γεωπολιτικές τριβές.

    Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομένουν ακόμη 44 μονάδες βάσης για μειώσεις των επιτοκίων το 2024 – που ισοδυναμούν με μια δεύτερη κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας και περίπου 75% πιθανότητα για άλλη μια. Η επόμενη μπορεί να έρθει ήδη από τον Σεπτέμβριο και να έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο.

    Αν και ο Ρεν υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για κάποια συγκεκριμένη πορεία, ξεκαθάρισε ότι είναι λογικό να περιμένουμε περαιτέρω μειώσεις.

    «Σε περίπτωση που δούμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχίζεται και κινείται προς τον συμμετρικό μας στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», είπε.

    «Έχουμε μια αποπληθωριστική διαδικασία σε εξέλιξη» και «πάντα γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», δήλωσε ο Ρεν. «Πρέπει να δούμε το δάσος όχι τα δέντρα».

    Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του που προτιμούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται από νέες οικονομικές προβλέψεις, ο Ρεν βλέπει κάθε συνεδρίαση ως μια επιλογή για περαιτέρω κινήσεις.

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιορίσουμε τους εαυτούς μας χωρίς λόγο», δήλωσε. «Διαφορετικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ακυρώσουμε τις λεγόμενες ενδιάμεσες συνεδριάσεις και να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να σώσουμε τον πλανήτη».

    ECB Inflation Forecast |
    Προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Ρεν δήλωσε ότι η Ευρώπη «οδεύει προς μια σταδιακή ανάκαμψη φέτος» και ότι η ανάπτυξη «θα πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος». Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της υπερβολικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

    Τα επιτόκια της ΕΚΤ «εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά ξεκάθαρα σε περιοριστικό έδαφος και ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστεί», είπε.

    «Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον πρωταρχικό μας στόχο, έχουμε επίσης την ευθύνη να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισόρροπη ανάπτυξη».

    Υποβάθμισε τις επιπτώσεις από την Γαλλία

    Το μέλος της ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόσφατη νευρικότητα που πυροδότησε η ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κάτι που επισημάνθηκε σε πρόσφατες έρευνες επιχειρήσεων της ευρωζώνης ως κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα.

    «Ενώ είδαμε κάποια αύξηση στα spreads των γαλλικών ομολόγων αρχικά μετά την ανακοίνωση των εκλογών, η αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά σύντομα», επισήμανε. «Δεν βλέπω προς το παρόν κάποια αναστάτωση στη δυναμική της αγοράς».

    Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», ο Ρεν δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς να παρέμβει.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Αποσυγχρονισμός μεταξύ ΕΚΤ και Fed; Tι σημαίνει η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής

    Κριστίν Λαγκάρντ: Λάβαμε τη σωστή απόφαση αλλά τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία

    Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για το sell off των 258 δισ. δολαρίων στο Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ