Οι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι οι δασμοί Τραμπ αλλάζουν τον επενδυτικό χάρτη αλλά και τους όρους εμπορίου μεταξύ των οικονομιών, με πολλούς πιθανούς γύρους αναμετάδοσης της κρίσης με αντίμετρα από τις άλλες χώρες.

H Goldman Sachs και ο Jan Hatzius εκτιμούν ότι η «αμοιβαία» δασμολογική πολιτική που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλλει έναν σταθμισμένο μέσο δασμολογικό συντελεστή 18,3%, περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τους. Περίπου το 1/3 των συνολικών εισαγωγών θα εξαιρείται, γεγονός που μειώνει τον αντίκτυπο σε αύξηση του πραγματικού δασμολογικού συντελεστή κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες.

1

Ο οίκος εκτιμά ότι αυτός και άλλοι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί από το τρέχον έτος θα αυξήσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ κατά 18,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υποθέτουν, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε κάπως χαμηλότερους «αμοιβαίους» συντελεστές από αυτούς που ανακοινώθηκαν ενώ η προοπτική κλιμάκωσης μετά από αντίποινα και η υψηλή πιθανότητα περαιτέρω τομεακών δασμών υποδηλώνουν τον κίνδυνο ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ να αυξηθεί περισσότερο από την αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες που υποθέτουμε στις οικονομικές μας προβλέψεις.

Η Morgan Stanley και η ομάδα του Jens Eisenschmidt εκτιμούν ότι οι δασμοί Tραμπ αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο και τονίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλοι αντίξοοι άνεμοι που προέρχονται ευρύτερα από το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι αρνητικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ΕΕ αυξάνονται. Μια μόνιμη καθολική αύξηση των δασμών των ΗΠΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στα προϊόντα της ΕΕ θα μείωνε το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,60% έως 1,2%.

Πιθανώς, όσο πιο κοντά πάμε σε «καθολικούς» δασμούς, τόσο πιο πιθανό είναι οι πραγματικές επιπτώσεις να πλησιάζουν το ανώτερο εύρος. Η καθαρή επίπτωση στον πληθωρισμό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της ΕΕ και την αντίδραση της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, κάτι που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από σήμερα. Οι συνθήκες πλέον συνοδεύονται από μεγάλες αβεβαιότητες. Αν οι εν λόγω δασμοί καταργηθούν σε μερικές εβδομάδες, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερες. Αντίθετα, το εύρος των αυξήσεων των δασμών σε όλο τον κόσμο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, που μπορεί τελικά να αποδειχθούν οι σημαντικότεροι αντίπαλοι άνεμοι.

H J.P. Morgan και η ομάδα του Haibin Zhu εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι στις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί. Πρώτον, οι αμοιβαίοι δασμοί των ΗΠΑ (και τα πιθανά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους) θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περαιτέρω αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα κάτω στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση. Ενώ η ασθενέστερη αμερικανική ζήτηση έχει μόνο οριακό αντίκτυπο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας και της ΕΕ, η ασθενέστερη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει τις εξαγωγές στις αγορές εκτός ΗΠΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Ειδικότερα, η αξιοσημείωτη αύξηση των δασμών σε άλλες οικονομίες της Ασίας, όπως Βιετνάμ: 46%, Ινδονησία: 32%, Μαλαισία: 24%, Καμπότζη: 49%, Μπαγκλαντές 37%, Πακιστάν 29%, Ινδία 26% και Ταϊβάν 32%, σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για την Κίνα να παρακάμψει τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμολογικούς συντελεστές μέσω μεταφόρτωσης ή υπερπόντιων άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που ήταν σημαντικό για την Κίνα για να μετριάσει το δασμολογικό σοκ των ΗΠΑ, να διατηρήσει σταθερό μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές και να αυξήσει το εμπορικό της πλεόνασμα μετά τον δασμολογικό πόλεμο.

H Citi και η οικονομολόγος Giada Giani προβλέπουν ότι η ΕΕ αποκτά αμοιβαίο δασμό 20% στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη θα είναι πιο αρνητική αν και οι επιδράσεις των δασμών είναι δύσκολο να υπολογιστούν γιατί η επίδραση τους δεν είναι γραμμική, ενώ υπάρχουν και δεύτεροι γύροι με έμμεσες επιπτώσεις από το σοκ της εξαγωγικής ζήτησης στις επενδύσεις, τις προσλήψεις και την κατανάλωση. Οι κίνδυνοι στο εμπόριο είναι μεγαλύτεροι τώρα, ενώ πιθανή εκτροπή της παγκόσμιας υπερπροσφοράς αγαθών στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη τώρα με πολύ υψηλότερους δασμούς στην Ασία και περίπου 65% πραγματικό δασμολογικό συντελεστή για την Κίνα.

Η ελβετική τράπεζας UBS Investment Bank και η ομάδα του Bhanu Baweja επισημαίνουν ότι οι δασμοί του Tραμπ αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο, καθώς είναι μεγαλύτεροι και έρχονται σε κακή στιγμή. Ειδικά για τις μετοχές, θα μπορούσαν να “βυθίσουν” σε bear market τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500. Οι δασμοί είναι: i) μεγαλύτεροι από ότι αναμενόταν, ii) δεν έχουν τιμολογηθεί, iii) έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου η αμερικανική οικονομία που ήδη επιβραδύνεται και iv) μπορεί να στείλει τις μετοχές σε bear market και την ψυχολογία στα τάρταρα, παρότι οι αποτιμήσεις, οι προσδοκίες και οι ροές είναι αυξημένες.

H ολλανδική τράπεζα ING και ο Carsten Brzeski, Global Head of Macro, επισημαίνουν ότι μόλις έγινε πραγματικότητα ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης. Πολλά εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα προωθήσουν τα προγραμματισμένα δημοσιονομικά κίνητρα και τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των εγχώριων οικονομιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε τον αρχικό γύρο αντίμετρων για τα μέσα Απριλίου. Οι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σταθερά την προτίμησή τους για διαπραγμάτευση και άνοιγμα στο διάλογο. Ωστόσο, η ΕΕ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι θα προβεί σε αντίποινα σε είδος αν δεν βρεθεί λύση.

H Commerzbank και o Bernd Weidensteiner αναφέρουν ότι ο πραγματικός δασμός των ΗΠΑ δηλαδή τα δασμολογικά έσοδα ως ποσοστό της συνολικής αξίας των εισαγωγών, είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 20%, δηλαδή κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Αν αυτό εφαρμοστεί, τότε θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών στην παγκόσμια ιστορία. Οι δασμοί Smoot-Hawley της δεκαετίας του 1930 ήταν περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι νέοι δασμοί θα δυσκολέψουν σημαντικά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Η ζημία μπορεί να μετριαστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης Τραμπ και οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο σε μεμονωμένους τομείς μακροπρόθεσμα. Οι δασμοί είναι πολύ αρνητικοί και για την οικονομία των ΗΠΑ.

H επίσης γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Brett Ryan προβλέπουν ότι οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να προσθέσουν από 4 ποσοστιαίες μονάδες έως 14 ποσοστιαίες μονάδες, στη χειρότερη περίπτωση, αύξηση στο συνολικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ σε σχέση με το επίπεδο του 2024 που ήταν 2,5%. Η κυβέρνηση Tραμπ φαίνεται να είναι πιο τιμωρητική από τους προηγούμενους υπολογισμούς της γερμανικής τράπεζας. Ο νέος δασμολογικός συντελεστής για κάθε εμπορικό εταίρο αντιστοιχεί στο ήμισυ του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών της εν λόγω χώρας, με ελάχιστο βασικό δασμολογικό συντελεστή 10%. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις για ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους (τουλάχιστον προς το παρόν) θα μπορούσαν να μειώσουν τον συνολικό αντίκτυπο.

H Capital Economics και ο Thomas Mathews επισημαίνει ότι οι αγορές αναστατώθηκαν μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, δασμοί οι οποίοι ήταν σαφώς υψηλότεροι των εκτιμήσεων της αγοράς. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής που αξίζει να εξεταστούν είναι ότι το δολάριο δεν έχει ανατιμηθεί σε ευρεία βάση, καθώς ήταν πιο αδύναμο έναντι των περισσότερων νομισμάτων των αναπτυγμένων, πιθανώς λόγω της πτώσης των αμερικανικών αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, ήταν μόνο ελαφρώς ισχυρότερο έναντι των ασιατικών νομισμάτων. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τις περισσότερες, ενώ μόνο ο ιαπωνικός TOPIX έχει υποχωρήσει περίπου όσο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και αυτό οφείλεται στην ισχύ του γεν.

Τέλος, η βρετανική τράπεζα Barclays και η οικονομολόγος Silvia Ardagna και η ομάδα της προσθέτουν ότι οι δασμοί και η περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική μειώνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική μέσω των αλλαγών των δασμών είναι τεράστια, οδηγώντας σε μείωση της εγχώριας ζήτησης και σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για δασμούς ΗΠΑ: Η ελληνική οικονομία με σχέδιο θα ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις – Ιστορική στροφή στον προστατευτισμό

Δασμοί Τραμπ: Ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγές – Ποια προϊόντα επηρεάζονται περισσότερο

Νέος ενιαίος κανονισμός παροχών – Τι αλλάζει στις παροχές για ασφαλισμένους σε «ευγενή» ταμεία