ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο «σοφός» της Όμαχα, Γουόρεν Μπάφετ, έχει κερδίσει επάξια τον σεβασμό της Wall Street, καθώς ακόμα και στα 91 του χρόνια συνεχίζει την πολυετή επιτυχημένη πορεία του στον ριψοκίνδυνο χώρο των επενδύσεων.
Θεωρείται –κι όχι άδικα- ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών, με την αξία του να ξεπερνάει τα 100 δις δολάρια.
Κατά την πολύχρονη καριέρα του, οι συμβουλές του αποτέλεσαν έναν «οδηγό» για τους επενδυτές, που αναζητούν τις επόμενες κινήσεις του και προσπαθούν να αντιγράψουν το μοναδικό του επενδυτικό στυλ.
Ο δεκάλογος του Γουόρεν Μπάφετ
1. «Ποτέ μην επενδύεις σε μία επιχείρηση που δεν καταλαβαίνεις»
Μπορεί ο επενδυτικός κόσμος πολλές φορές να έχει εκπλαγεί από τις επιλογές του κορυφαίου επενδυτή, όμως ο Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται να γνωρίζει πάντα πολύ καλά τι κάνει. Ακόμα κι αν πηγαίνει κόντρα στο «ρεύμα».
Η στρατηγική του βασίζεται, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε μία σειρά δεδομένων, που εξετάζει πριν κάνει το μεγάλο βήμα για μία επένδυση, κι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει δεν το προσεγγίζει.
Για παράδειγμα η αποστροφή του στο Bitcoin μπορεί να αιτιολογηθεί από αυτή τη φράση. Η ευκαιρία την οποία είδαν εκατομμύρια επενδυτές στην αγορά των crypto, δεν συγκίνησε ποτέ τον κορυφαίο επενδυτή, που χαρακτήρισε το Bitcoin «ηλίθιο».
Πρόσφατα αναρωτήθηκε σε μία συνέλευση μετόχων: «Αν μου έλεγες ότι σου ανήκει όλο το Bitcoin στον κόσμο και μου το προσέφερες για 25 δολάρια, δεν θα το αγόραζα. Τι να το έκανα;».
2. «Οι προβλέψεις μπορούν να σου πουν πολλά για… προβλέψεις. Τίποτα όμως για το μέλλον»
Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει αποδείξει ότι επενδύει με βάση το ένστικτό του, το προφίλ μιας εταιρείας και τον τομέα που δραστηριοποιείται. Είναι πολύ προσεκτικός στις επιλογές του αλλά και πιστός. H επιτυχία του βασίστηκε για πολλές δεκαετίες στην εύρεση μετοχών χαμηλής αξίας, οι οποίες στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν.
Και η μεθοδολογία του «πατάει» πάνω σε συγκεκριμένα βήματα αξιολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων, που αν δεν τα πληροί μία εταιρεία, δεν θα την επιλέξει.
3. «Εμείς απλά φοβόμαστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και είμαστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται»
Σε μία περίοδο για τις αγορές που χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη από το 1970, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Γουόρεν Μπάφετ παρέμεινε ιδιαίτερα δραστήριος.
Η «μεγάλη φυγή» από τις μετοχές δεν πτόησε τον σπουδαίο επενδυτή, ο οποίος έκανε σημαντικές επενδύσεις στο πετρέλαιο, εκπλήσσοντας και τους πιο έμπειρους αναλυτές για το μεγάλο του στοίχημα στην ενέργεια.
4. «Σου παίρνει 20 χρόνια να χτίσεις μια φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν σκεφτεί αυτό, τότε θα λειτουργείς πολύ διαφορετικά»
Για τον Γουόρεν Μπάφετ οι επενδύσεις ήταν ένας μαραθώνιος. Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στην ηλικία των 11 ετών κατάφερε σε μια πορεία 70 χρόνων να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν και να θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να «μαντέψει» σωστά την απρόβλεπτη Wall Street.
Αν και έχει κάνει πολλά λάθη στη καριέρα του, τα οποία κόστισαν δεκάδες δις στους επενδυτές της Berkshire Hathaway, της οποίας είναι CEO, o Buffett τα αναγνώριζε ενώπιον των συνελεύσεων και συνέχιζε να προχωράει σε νέα στοιχήματα, εκτοξεύοντας τα κέρδη της εταιρείας του.
5. «Μόνο όταν τελειώσει η παλίρροια, ανακαλύπτεις ποιος κολυμπάει γυμνός»
Η παραπάνω φράση επιβεβαιώθηκε σε ακόμα μια κρίση των αγορών φέτος. Ο Γουόρεν Μπάφετ απέφυγε να επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια σε μετοχές τεχνολογίας και crypto, δύο κλάδους που εκτοξεύτηκαν μέχρι το 2021.
Αν και η Apple παραμένει η μεγαλύτερη επένδυση στο χαρτοφυλάκιό του, πολλές εταιρείες που μέχρι πριν έξι μήνες είδαν τη τιμή της μετοχής τους να εκτοξεύεται, δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του σπουδαίου επενδυτή.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, έφερε μία τεράστια βουτιά σχεδόν στο σύνολο των crypto και των εταιρειών τεχνολογίας, που είδαν τις τιμές των μετοχών τους να καταρρέουν μέσα σε λίγους μήνες, με τους επενδυτές να χάνουν δισεκατομμύρια.
6.«Η καλύτερη ευκαιρία για να αυξήσεις τα κεφάλαιο σου είναι όταν τα πράγματα πάνε προς τα κάτω»
Μία πολύ καλή περίοδος για «κυνήγι» ευκαιριών, θεωρεί ο Γουόρεν Μπάφετ τη γενική πτώση στις αγορές.
Κι αυτό γιατί ο επενδυτής μπορεί να αναζητήσει μετοχές σε χαμηλή τιμή, μετοχές υποτιμημένες, οι οποίες θα ανακάμψουν αργότερα, φέρνοντας κέρδη.
Ο Γουόρεν Μπάφετ συνηθίζει να είναι κυνηγός τέτοιων ευκαιριών με ποιο πρόσφατο παράδειγμα την αγορά 55 εκατ. μετοχών της Citigroup, μιας τράπεζας της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 38% τον τελευταίο χρόνο.
7.«Η τιμή είναι αυτή που αγοράζεις. Η αξία είναι αυτή που παίρνεις»
Δεν έχει κατακτήσει τυχαία τον τίτλο ενός επενδυτή που επενδύει στην αξία. Ο Γουόρεν Μπάφετ αναζητεί τη χαμηλή τιμή της μετοχής μιας εταιρείας, όμως για να προχωρήσει σε αγορά, θέλει να επιβεβαιώσει ότι η εταιρεία βασίζεται σε ένα πλάνο κερδοφορίας και όχι κερδοσκοπίας.
Γι’ αυτό το λόγο ο 91χρονος επενδυτής έχει καταφέρει να κάνει μια περιουσία από την αγορά μετοχών εταιρειών όπως οι Apple, American Express, General Motors, UPS, Johnson & Johnson, Mastercard, and Walmart.
8. «Η αγορά μετοχών είναι σχεδιασμένη να μεταφέρει χρήματα από τον ενεργό στον υπομονετικό επενδυτή»
Η υπομονή είναι το απαραίτητο προσόν για έναν επενδυτή, σύμφωνα με τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος επιμένει να ισχυρίζεται ότι η ανυπομονησία μπορεί να «σκοτώσει» το χρήμα.
Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος ποντάρει σε μακροπρόθεσμες επιλογές, περιμένοντας υπομονετικά την ανάκαμψη, καθώς πιστεύει στο πλάνο βιωσιμότητας των εταιρειών που στηρίζει και όχι στην συνεχή ανταλλαγή μετοχών.
Για τον Μπάφετ, έχει περισσότερη σημασία το πενταετές πλάνο μιας εταιρείας από τα κέρδη μιας χρονιάς.
9. «Δεν χρειάζεσαι μία σύνθετη σκέψη. Η απλή σκέψη είναι πάντα πιο αποτελεσματική»
Η απλότητα με την οποία κινείται στον χώρο των επενδύσεων είναι αυτή που φαίνεται να τον έχει οδηγήσει στη κορυφή.
Κι αυτό γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να είσαι καλός επενδυτής. Πρέπει απλά να δουλεύεις σκληρά και με επιμέλεια.
10. «Ύστερα από τόσα χρόνια επενδύσεων, δεν έχουμε μάθει πώς να λύνουμε δύσκολα προβλήματα. Έχουμε μάθει όμως πώς να τα αποφεύγουμε»
Η «εύκολη» επιλογή δεν είναι σίγουρα στη λίστα του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αποφεύγει σταθερά εταιρείες που οδηγήθηκαν σε γρήγορα κέρδη, χωρίς ένα σταθερό πλάνο.
«Όταν σας υποσχεθούν γρήγορα κέρδη, πείτε όχι», προτρέπει ο Μπάφετ τους επενδυτές, υπενθυμίζοντας ότι μία επένδυση που ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, κρύβει παγίδες.
Διαβάστε επίσης:
Γουόρεν Μπάφετ: Τα μεγάλα στοιχήματα και η επένδυση που μπέρδεψε τη Wall Street