Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Οδηγός επιβίωσης των επενδυτών από τα καλοκαιρινά sell-off

Χρηματιστήριο

Τι γίνεται όταν εντός 24 ωρών, οι παγκόσμιες αγορές βουλιάζουν σε ένα ανεξέλεγκτο ξεπούλημα, χάνοντας 6,4 τρισ. δολάρια; Το παράδειγμα της περασμένης Δευτέρας, οδήγησε κάποιους τραπεζίτες στο να δώσουν  «χρυσές» συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές.

Ο πανικός δεν βοήθησε κανέναν, γι΄ αυτό οι επαγγελματίες του χώρου συμβουλεύουν: «Πάρτε μια ανάσα. Μην αντιδράτε υπερβολικά. Αφιερώστε ένα λεπτό για να αξιολογήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Και ανάλογα με την κατάστασή σας, ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε κάποια νέα χρήματα».

Τι μας διδάσκει η ιστορία για τα sell-off

Προειδοποιούν μάλιστα ότι παρά τη σφοδρότητα του, το sell-off είναι ένα φαινόμενο το οποίο εύκολα θα επιστρέψει στις αγορές. Ιστορικά και στατιστικά καταγράφεται μία μια πτώση της τάξης του 10% ή περισσότερο κάθε δύο χρόνια και μια πτώση της τάξης του 25% ή περισσότερο κάθε επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ZhuHannNg, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Tradeview Capital, διαχειριστή κεφαλαίων στην ΚουάλαΛουμπούρ.

«Είναι ένα καλό μάθημα κι ένα καμπανάκι για να συνειδητοποιήσουμε ότι η παράλογη υπερβολή κάπου σταματάει», δήλωσε ο Hann.

Τις τελευταίες ημέρες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές από γεμάτες αυτοπεποίθηση ξαφνικά πάγωσαν από τον φόβο τους, καθώς μία σειρά γεγονότων, περιόρισε τη σιγουριά των προηγούμενων μηνών: Οι μετοχές της SoftBank Group σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που μπήκαν στο χρηματιστήριο το 1998. Ο ιαπωνικός Topix σημείωσε πτώση 12%, τη χειρότερη επίδοσή του από τη «Μαύρη Δευτέρα»του 1987. Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν σημείωσε βουτιά ρεκόρ. Τα στοιχήματα για την τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ υπολογιστών, που πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλή, κλονίστηκαν. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να είναι ευάλωτη στο σενάριο μίας ύφεσης.

Καθώς οι αγορές ανέκαμψαν την επόμενη μέρα, οι ειδικοί απέδωσαν την κατάρρευση της Δευτέρας σε υπερβολική αντίδραση, ακόμη και όταν πολλοί επενδυτές εξακολουθούσαν να παλεύουν με οδυνηρές απώλειες.

Η ευάλωτη έκθεση

Τους τελευταίους μήνες, οι αγορές έκαναν έναν εντυπωσιακό ράλι, καθώς επενδυτές και funds έπαιρναν μεγάλες θέσεις σε πληθώρα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που συνέδεσαν τη δράση τους με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αναθεώρηση των προοπτικών για την οικονομία των ΗΠΑ ή η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας κλυδώνισαν τη σιγουριά των προηγούμενων ημερών, με την ανησυχία να εκτοξεύεται καθώς πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές και εντείνεται το ήδη έκρυθμο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο ήταν το σημείο που πυροδότησε το ξεπούλημα», δήλωσε ο Rob Almeida, παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management με έδρα τη Βοστώνη. «Στην πραγματικότητα, πολλοί επενδυτές στοιχηματίσει με δανεικά χρήματα και προσπάθησαν να αποχωρήσουν ταυτόχρονα», εξηγεί.

Επανεξέταση του κινδύνου

Οι ξαφνικές υφέσεις μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να επανεξετάσετε τις επενδύσεις σας και να σταθμίσετε αν χρειάζεται να αλλάξετε θέση. Είστε ακόμα άνετα να κρατάτε ορισμένες μετοχές ή κεφάλαια στις τρέχουσες τιμές τους; Έχει αλλάξει ο χρονικός σας ορίζοντας ή η ικανότητά σας να υπομένετε απώλειες – είτε μακροχρόνιες είτε βραχυχρόνιες -;

«Εάν στοιχηματίζετε με δανεικά χρήματα, ίσως να πρέπει να αλλάξετε θέση» ανέφερε ο DevAshar, σύμβουλος επενδύσεων στην CitiPrivate Bank.

«Το θέμα είναι πόσο εκτεθειμένοι είμαστε σε μία θέση. Όλοι μπορούμε να ερωτευτούμε το AI, αλλά αν αυτό κυριαρχεί στο χαρτοφυλάκιό σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε σημαντικές απώλειες», δήλωσε ο Ned Bell, επικεφαλής επενδύσεων της Bell Asset Management, με έδρα τη Μελβούρνη. «Όταν αρχίζεις να λαμβάνεις οποιαδήποτε ένδειξη κακών ειδήσεων, όπως η Nvidia που ενδεχομένως καθυστερεί ένα από τα τσιπ της, δεν έχεις κανένα δίχτυ ασφαλείας», συνέχισε.

Ο γενικός κανόνας πάντως είναι η τοποθέτηση σε τομείς της αγοράς που δεν έχουν πάει καλά, όπως οι παγκόσμιες μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κυνήγι ευκαιριών

Εάν από την άλλη υπάρχουν στην άκρη χρήματα για επενδύσεις, ένα selloffείναι η κατάλληλη στιγμή. «Μπορεί ενδεχομένως να είστε σε θέση να επιλέξετε εταιρείες με χαμηλή αποτίμηση, οι οποίες θεωρείτε ότι είναι υποτιμημένες» δήλωσε ο Alex Joiner, επικεφαλής οικονομολόγος της αυστραλιανής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων IFM Investors.

Για παράδειγμα, ο  επικεφαλής οικονομολόγος του Australian Retirement Trust, Brian Parker, δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται αποταμιεύσεις ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (195 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αγόρασε τη βουτιά στις ιαπωνικές και ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ παράλληλα πούλησε κρατικά ομόλογα.

«Εάν υπάρχουν επιπλέον χρήματα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες πιθανές ευκαιρίες αγοράς στον ορίζοντα; Ναι, είναι πολύ πιθανόν», δήλωσε ο Parker.

Τι πρέπει να προσέξετε

«Η βουτιά στις μετοχές δημιούργησε κάποιες καλές ευκαιρίες» έγραψε σε σημείωμά του ο GuyStear, επικεφαλής της στρατηγικής για τις ανεπτυγμένες αγορές στο Amundi Investment Institute.

Για τον ίδιο η Ιαπωνία και ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές φαίνονται ελκυστικές, καθώς έχουν σχεδόν διαγράψει τα κέρδη τους για το έτος.

Ο Zhikai Chen, επικεφαλής των μετοχών της Ασίας και των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών στην BNP Paribas Asset Management, δήλωσε ότι οι κινεζικές μετοχές είναι φθηνές και ότι ο ασιατικός τομέας τεχνολογικού υλικού παρουσιάζει καλή πορεία.

Η επόμενη μέρα

Τα πράγματα ή θα πάνε καλά ή άσχημα. Όμως το ξεπούλημα της Δευτέρας ακολούθησε η ανάκαμψη, με τους εμπειρογνώμονες να χαρακτηρίζουν το selloffαδικαιολόγητο, αν και προειδοποίησαν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν ασταθείς για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Η αντίδραση της αγοράς ήταν λίγο ακραία», δήλωσε ο RupalAgarwal, στρατηγικός αναλυτής στην Ασία της Sanford C. Bernstein, αν και παραδέχθηκε ότι η αβεβαιότητα για την ύφεση παραμένει, καθώς οι εταιρείες παλεύουν να διατηρήσουν ανοδικά την ανάπτυξή τους και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί οικονομολόγοι και επικεφαλής επενδύσεων λένε ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι ισχυρή και έτοιμη να αποφύγει οποιαδήποτε ύφεση στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ήπια κέρδη για τους βασικούς δείκτες, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι απώλειες του sell-off της Δευτέρας

Χρηματιστήριο: Στον Μάιο του 2023 οδηγεί την μετοχή του ο «άπληστος» Απ. Βακάκης, 390% αύξηση στις συναλλαγές σε τρεις συνεδριάσεις!

J.P. Morgan για OTE: Ελκυστική αποτίμηση και αύξηση στην τιμή στόχο στα €18,40