• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Τραμπ βύθισε τη Wall Street, βάζοντας τέλος στις διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο στήριξης

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Μπορεί οι επενδυτές να πανηγύρισαν με ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα την έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από το ιατρικό κέντρο στο οποίο νοσηλευόταν με συμπτώματα κορονοϊού, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τη Wall Street μια μέρα αργότερα, στέλνοντας με μια ανάρτησή του στο Twitter τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την ισχυρή έκκληση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ για μια συμφωνία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές του να σταματήσουν τις συζητήσεις με τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων γύρω από το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

    «Έχω δώσει εντολή στους εκπροσώπους μου να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις εκλογές, όταν, αμέσως μετά τη νίκη, θα εγκρίνουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο στήριξης που θα επικεντρώνεται στους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Τραμπ στην ανάρτησή του, σκορπώντας απογοήτευση στους επενδυτές της Wall Street.

    Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της FED, μιλώντας στην Ουάσιγκτον είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερα αυξημένη αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της οικονομίας. Ο Παόυελ προειδοποίησε ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο εν μέσω του γενικευμένου lockdown έχει υπάρξει ισχυρότερη από το αναμενόμενο, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

    Κάπως έτσι, μετά και την παρέμβαση Τραμπ, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα στις 27.772,76 (έχοντας βρεθεί λίγο πριν το tweet του Αμερικανού προέδρου στις 28.250 μονάδες) με απώλειες -1,34%.  Από τις 30 μετοχές του δείκτη μόνο αυτή της P&G κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (0,16%) ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Cisco. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Boeing (-6,81%).

    Παράλληλα, ο  S&P 500  έκλεισε στις 3.360,97 μονάδες με πτώση -1,40% ενώ ο  Nasdaq  στις 11.154,60 μονάδες με απώλειες -1,57%.

    Στα εμπορεύματα, οι δηλώσεις του Πάουελ προκάλεσαν πιέσεις στον χρυσό, με το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 0,6% στα 1.908,80 δολάρια η ουγγιά.  Μάλιστα η πτώση δεν σταμάτησε ούτε μετά την «βόμβα» του Αμερικανού προέδρου.

    Αντίθετα, ο τυφώνας Delta ο οποίος πλησιάζει προς το Μεξικό έχοντας αναβαθμιστεί σε κατηγορία 4 έδωσε φτερά στις τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Νοεμβρίου να ενισχύεται κατά 3,7% στα 40,67 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ