Η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε χώρες με τις οποίες το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ είναι ελλειμματικό, ξεκίνησε να εφαρμόζεται με το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.

Σύντομα ωστόσο η εφαρμογή τους αναβλήθηκε καθώς ο Τραμπ έκρινε  ότι είναι πιθανή η συμμόρφωση των χωρών στα αιτήματά του.

1

Ταυτόχρονα, με ρητορική απαξιωτικού περιεχομένου, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δασμολογικές επιβαρύνσεις και για ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα η Ε.Ε. ολοκλήρωσε τη Σύνοδο Κορυφής για την άμυνα επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της  να δρομολογήσει και αποφάσεις.

Το σκηνικό συνιστά ορατή απειλή για το διεθνές εμπόριο με τον κλάδο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας να πλήττεται περισσότερο και την παγκόσμια οικονομία να ανησυχεί  στο βαθμό που η εφαρμογή δασμών προκαλέσει αντίποινα από τις πληττόμενες χώρες.

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού  με τους καταναλωτές να πλήττονται,  αποτελεί ένα ακόμη επακόλουθο από την εκτεταμένη εφαρμογή δασμών.

Με τα Tramponomics, τη συνταγή δηλαδή επίλυσης των διαφορών των ΗΠΑ με τις άλλες χώρες,  να παραπέμπουν στην αναβίωση της στρατηγικής του μερκαντιλισμού, της μεγιστοποίησης δηλαδή των εμπορικών τους πλεονασμάτων,  που επεδίωκαν τα εθνικά κράτη το 19ο αιώνα όταν όλα τα δεδομένα ήταν διαφορετικά !

Με ένα τέτοιο σκηνικό, είναι φανερό ότι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα μέχρις ότου σταθεροποιηθούν τα δεδομένα στο νέο και αχαρτογράφητο διεθνές περιβάλλον.

Με τη Federal να διατηρεί τα παρεμβατικά της επιτόκια στα ίδια επίπεδα, 4,25%-4,50%, καθώς η αμερικανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της και η τιθάσευση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (στο 2,6% το Δεκέμβριο), ιδιαίτερα αν επιβληθούν δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα/πρώτες ύλες.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ μειώνει τα δικά της επιτόκια (στο 2,90% της βασικής αναχρηματοδότησης) με τον πληθωρισμό να είναι στο 2,5% τον Ιανουάριο αλλά την οικονομία να παραμένει στάσιμη  με τον  κίνδυνο να πληγεί από ένα εμπορικό πόλεμο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εκπλήρωσε το January effect κατά τον 1ο μήνα του έτους με τις τράπεζες μάλιστα να υπεραποδίδουν (στο 10% οι αποδόσεις τους).

Την S & P να αποδίδει επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank και την Εθνική και την  HSBC να αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο τέλος του 2024 ξεπέρασαν  τα 200 δις. ευρώ  και είναι κατά 77,1 δις. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τα δάνεια, επιτρέποντας τη δυνατότητα μιας περισσότερο επεκτατικής πολιτικής των τραπεζών για το 2025: διαδικασία που θα συμβάλει στην επίτευξη ρυθμού μεγέθυνσης πάνω από το 2,5%, με τον πρώην τροϊκανό  Ντέκλαν Κοστέλλο να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει ρυθμό 4-6% αν είχε λιγότερη γραφειοκρατία !

Ωστόσο, όταν το 60% των συναλλαγών γίνεται από επενδυτές εξωτερικού είναι δυσχερής η αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των διεθνών αγορών.

Όμως, τα θεμελιώδη τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των εταιρειών της είναι τόσο ισχυρά  που δικαιολογούν τελικά μια πορεία «μοναχικού ταύρου» που πετυχαίνει να ξεπεράσει την βραχυχρόνια υποτιμητική κερδοσκοπία που θα διαψεύδει τους εμπνευστές της, ιδιαίτερα  στο βαθμό που η πολιτική σταθερότητα δεν διαταραχθεί στο επόμενο διάστημα.

Με τις 1.500 μονάδες του ΓΔ  να επιβεβαιώνονται ως ισχυρή στήριξη  και την  κίνηση πάνω από τις 1.550 μονάδες να αποτελούν τον επόμενο άθλο για την ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης

Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για 4 ΑΕΕΑΠ – Τι βλέπει για Briq, Trade Estates, Premia και Noval

Αλέξανδρος Eξάρχου: Θέλουμε η Aktor να γίνει από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας

Η Wall Street ανέκτησε μέρος των απωλειών μετά την παύση των δασμών Τραμπ στο Μεξικό