Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ο S&P 500 «τρέχει» με 4 τρισ. κέρδη – Τα μισά προέρχονται από τις τεχνολογικές μετοχές

Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο

Είναι οι μετοχές της τεχνολογίας τα νέα blue chips; Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν πολλοί επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τον Nasdaq με κέρδη άνω του 28% από την αρχή του έτους, συμπαρασύροντας και τον S&P 500 σε ένα ράλι άνω του 13%.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 4 τρισ. δολάρια. Επικαλούμενο στοιχεία από την Dow Jones Market Data, σχεδόν το 50% αυτών των κερδών προέρχονται από το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,8 τρισ. δολάρια.

Το στοίχημα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η φρενίτιδα που προκλήθηκε από την εμφάνιση του ChatGPT οδήγησε σε ένα διευρυμένο ράλι στις μετοχές της τεχνολογίας, ακόμα και σε εταιρείες που δεν σχετίζονται άμεσα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως η Nvidia, η μετοχή της οποίας οδεύει στο να καταγράψει κέρδη πάνω από 180% κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για στενά περιθώρια κέρδους, ύστερα από τη θεαματική ανάκαμψη στις τεχνολογικές μετοχές, έχουν πέσει στο κενό, όπως και οι προειδοποιήσεις ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα απογοητεύσουν τους επενδυτές.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι πιέσεις προς τις μετοχές θα ρίξουν τους δείκτες, απορρίπτοντας το σενάριο ότι ο S&P 500 έχει μπει σε μία περίοδο bull market, δηλαδή μιας παρατεταμένης ανάκαμψης.

Μέχρι να επιβεβαιωθούν οι αρκούδες της Wall Street, οι τεχνολογικές μετοχές έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν το 28% της κεφαλαιοποίησης του S&P, δηλαδή 10 τρις δολάρια.

Η διαφορά από τον επόμενο τομέα είναι σημαντική, καθώς ακολουθεί η υγειονομική περίθαλψη με μόλις 14%.

Το ανθεκτικό ράλι

Ο επιθετικός λόγος του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει σταματήσει πλέον να προκαλεί αστάθεια στις αγορές και οι εκτιμήσεις ότι Αμερικανοί τραπεζίτες θα παρατείνουν τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης δεν έχει τρομάξει τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε μια επενδυτική ευφορία που θυμίζει την εποχή της πανδημίας.

Ούτε η τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου έπληξε τους αμερικανικούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι κατέρρευσαν τέσσερις τράπεζες.

Σε αυτό έχει συμβάλλει η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανθεκτικότητα της οικονομίας, ύστερα από ένα χρόνο αυξανόμενων επιτοκίων, αν και οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιπτώσεις καθυστερούν να φανούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες έχουν υποχωρήσει, με τη μέση εβδομαδιαία κίνηση για τον S&P να κινείται στο 1%, είτε σε αρνητικό είτε σε θετικό έδαφος, όταν το 2022, ξεπερνούσε το 2,6%.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών καθώς καταγράφουν μία εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της οικονομίας στη δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες, σε μία περίοδο που η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 5% με 5,25% και η μέση εκτίμηση των Αμερικανών τραπεζιτών είναι ότι τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν στο 5,6% τους επόμενους μήνες, με δύο αυξήσεις ακόμα κατά 0,25.

Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει την ύφεση, με τα στοιχεία, χωρίς να διαψεύδουν την πιθανότητα, να δείχνουν ότι πλέον δεν θεωρείται δεδομένη.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα του ιδρυτή της FTX για απόσυρση 10 κατηγοριών

Bitcoin: Μετά τη BlackRock και η Fidelity θέλει να δημιουργήσει ETF στο κρυπτονόμισμα

Γιατί η LVMH (Louis Vuitton) είναι η αγαπημένη μετοχή των ESG funds