Η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να  υιοθετήσει πρώτη τη «γερακίσια» ρητορική που εξέπεμψε ο Τζέρι Πάουελ της Federal Reserve στο Jackson Hole κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.

Έτσι στις 8 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μ.β.. Η  Federal θα ακολουθήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, με τη διαδικασία αυξήσεων των επιτοκίων να συνεχίζεται για να κλείσει το χάσμα με τον  πληθωρισμό, οι επιδόσεις του οποίου δεν αναμένεται να υποχωρήσουν δραστικά στο εγγύς μέλλον.

1

Μεγάλος κερδισμένος οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ο μεγάλος ωφελημένος από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα εισπράττουν τόκους από τα διαθέσιμα που τοποθετούν στην ΕΚΤ, ενώ σταδιακά θα βελτιωθούν δραστικά τα έσοδα από πιστωτικούς τόκους με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες, επιπλέον, επεκτείνουν τις δανειοδοτήσεις τους με τις εγκρίσεις νέων δανείων προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξάνονται. Είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης που υποβοηθείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της κατάρρευσης της αγοράς ομολόγων λόγω της εκτόξευσης των αποδόσεων που οδηγεί πάλι στον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό.

Με τα δεδομένα αυτά, ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών κινητοποιώντας και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους (με εξαίρεση τις εταιρείες διυλιστηρίων που απειλούνται με επιβολή ειδικού τέλους στα «υπερκέρδη» τους) και  το Γ.Δ. να επανέρχεται στη ζώνη των 850 μονάδων. Την ίδια ώρα, το συνετό δημοσιονομικά  πακέτο ύψους 5,5 δις. ευρώ που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ συμβάλλει στη συντήρηση του αναπτυξιακού momentum που βιώνει η ελληνική οικονομία λόγω των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων που συντελούνται αυτή την εποχή.

Με τα μέτρα του πακέτου να επιδιώκουν την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και  άλλα να αφορούν τη μείωση/κατάργηση  φόρων περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και το χρηματιστήριο (μείωση φόρου πωλήσεων των μετοχών). Ωστόσο, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει  χαμηλά, τα συναλλακτικά δεδομένα  δεν επιτρέπουν την εκτροφή αισιοδοξίας  για μια επιτυχή προσπάθεια κίνησης του Γ.Δ. προς τις 890 μονάδες ώστε να εξαλειφθούν οι ετήσιες  απώλειες που ακόμη καταγράφονται.

Στις διεθνείς αγορές, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η Ε.Ε.  αναμένεται να εξαγγείλει στις 14/9 μέτρα σε συνέχεια της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα το ινστιτούτο IFO του Μονάχου να αναγγέλλει την επερχόμενη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας για το 2023.

Με τους δείκτες να κινούνται με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η ορατότητα παραμένει χαμηλή οδηγώντας σε συνέχιση της πολιτικής μείωσης των μετοχικών θέσεων από τους διαχειριστές και  τις εκροές του 1ου εξαμήνου να ανέρχονται ήδη στα $ 86,4 δις ! Και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να καταγράφει μικρή μόνο υποχώρηση τον Αύγουστο (στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο) μεταδίδοντας μήνυμα συνέχισης των «μεγάλων» αυξήσεων από τη Federal για την τιθάσευσή του…

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: CPI και χαράτσι στα διυλιστήρια έστειλαν τον δείκτη στις 840 μονάδες – Γιατί οι ξένοι επιλέγουν Πειραιώς