ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήρθαν τα πάνω… κάτω στις αγορές της Τουρκίας.
Το κόστος ασφάλισης του χρέους της χώρας από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δέκα και πλέον ετών. Το μέσο premium σε απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν τουρκικά ομόλογα σε δολάριο αντί για αμερικανικά κρατικά ομόλογα είχε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και μετά. Και η εβδομάδα που κλείνει για τον δείκτη Borsa Istanbul 100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.
Την πιο εντυπωσιακή, όμως, ανάκαμψη την είχε η τουρκική λίρα. Αφού βυθίστηκε για λίγο κάτω από το βραζιλιάνικο ρεάλ, την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό νόμισμα έχει έκτοτε ενισχυθεί πάνω από 10% έναντι του δολαρίου, καλύπτοντας περίπου το 1/3 του χαμένου φέτος εδάφους. Μάλιστα, η τουρκική λίρα ετοιμάζεται να κλείσει την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο που έχει σημειώσει από την εποχή που ανέκαμπτε από την καταστροφική οικονομική κρίση του 2001.
Αυτό που πυροδότησε τις αλλαγές αυτές ήταν ο «ανασχηματισμός» που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην ομάδα διαχείρισης των οικονομικών και της οικονομίας της χώρας, μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη από τον πρόεδρο Ερντογάν και την αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Αλμπαϊράκ. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν η δέσμευση του Ερντογάν την Τετάρτη να εφαρμόσει ακόμη και «πικρές πολιτικές εφόσον χρειαστεί» για να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, η οποία και πυροδότησε σενάρια για αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αγορές εισάκουσαν, φαίνεται, το μήνυμα Ερντογάν, με αποτέλεσμα τα premium των 5ετών CDS να σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Αντιστοίχως, το κόστος ασφάλισης τουρκικών assets από τον κίνδυνο χρεοκοπίας με CDS υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο.
Η τουρκική λίρα ανέκαμψε αυτήν την εβδομάδα πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Οκτωβρίου, η οποία υπήρξε καθοριστική για την πορεία της, καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό τον Μουράτ Ουισάλ, αποφάσισε αιφνιδίως να μην προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου repo 7 ημερών, μια απόφαση που οδήγησε σε κάθετη πτώση τη λίρα. Και η ισοτιμία δολαρίου-λίρας έχει έκτοτε υποχωρήσει κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 50 ημερών, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, πιθανή ένδειξη ότι μπορεί να ανατιμηθεί κι άλλο.
Καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν και πάλι τουρκικά assets, οι αναμενόμενες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η αναμενόμενη μεταβλητότητα για το ζεύγος δολαρίου-τουρκικής λίρας προσεγγίζει το υψηλό των 1,5 ετών στο οποίο είχε αναρριχηθεί στις 7 Αυγούστου.
Τώρα, η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται να είναι μια καθοριστική στιγμή για το τουρκικό νόμισμα. Προφανώς με τις ευλογίες του Ερντογάν, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, εξέλιξη που θα βοηθήσει λογικά να σταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο το νόμισμα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις