ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει αν θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στο εγγύς μέλλον ή αν θα συνεχισθεί η εμπόλεμη κατάσταση. Με τα παρεπόμενά της να οδηγούν σε κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης απειλώντας μάλιστα να οδηγήσουν εν μέσω θέρους την τιμή του brent στα $150 ανά βαρέλι, τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη και στη δημιουργία μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα φορτία σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σαν αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 8,6% τον Μάιο και κατά τον Ελ Αριάν της Allianz θα ξεπεράσει και το 9%, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της τιθάσευσής του ως κορυφαία προτεραιότητα. Έτσι, αν και τα γενεσιουργά αίτιά του συνδέονται με την πλευρά του κόστους και της ανεπαρκούς προσφοράς και όχι με την υπερβάλλουσα ζήτηση, οι Κεντρικές Τράπεζες αναλαμβάνουν άμεσες δράσεις, η Federal στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη καθώς οι γερακίσιες φωνές επιβάλλουν τις θέσεις τους,
Ήδη, ενόψει των επαναλαμβανόμενων επιτοκιακών αυξήσεων, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αναρριχηθεί, στο 3,35% στις ΗΠΑ, στο 1,67% στη Γερμανία, στο 4,17% στη Ιταλία. Οι κλυδωνισμοί σε όλες τις αγορές είναι αναπόφευκτοι καθώς προεξοφλείται ότι τα ψηλότερα επιτόκια θα βλάψουν την ανάπτυξη, αφού οι Κεντρικές Τράπεζες σχεδίαζαν να δρομολογήσουν την αυστηροποίηση της πολιτικής αφού προηγουμένως είχε εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
Η εσπευσμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής απειλεί τώρα να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες ανάλογες της δεκαετίας του ’70, οπότε η πετρελαϊκή κρίση είχε προκαλέσει πολυετή περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Με τους διαχειριστές να αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές τους επί το συντηρητικότερο, επιλέγοντας τις αυξημένες ρευστοποιήσεις μετοχών, την αυξημένη διαμόρφωση ρευστών διαθεσίμων και την εξέταση για αυξημένες τοποθετήσεις ομολόγων ενόψει των υψηλότερων αποδόσεων.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αναμετρήσεις του Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις 900 μονάδες κλείνουν άδοξα τον κύκλο τους και δίνουν τη θέση τους στην πλαγιοκαθοδική κίνηση σε αναζήτηση ορίου στήριξης, με την περιοχή των 800 μονάδων να καλείται να λειτουργήσει ως ισχυρό προπύργιο. Την ίδια ώρα, η επενδυτική κοινότητα προσπέρασε την εξαιρετική επίδοση του +7% του 1ου τριμήνου για το ΑΕΠ και τις ελπιδοφόρες τουριστικές επιδόσεις που από κοινού με τις αυξημένες επενδύσεις διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ετήσια επίδοση ακόμη και ύψους +5% για το 2022, αν οι τιμές των καυσίμων υποχωρήσουν στους επόμενους μήνες.
Επί του παρόντος, η ψυχολογία επιβαρύνεται από τον υψηλό πληθωρισμό του Μαΐου που έφτασε το 11,3% αλλά και την αδιάκοπα επιθετική ρητορική Ερντογάν που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό κοινό της χώρας του. Με τα φοβικά σύνδρομα να επηρεάζουν καταλυτικά τη στάση των επενδυτών αποστρέφοντας το βλέμμα τους από το σύνολο των μετοχικών επιλογών, ανεξαρτήτως από την ποιότητα των θεμελιωδών τους μεγεθών ενόψει της συντήρησης του ομιχλώδους σκηνικού της παγκόσμιας οικονομίας…
Διαβάστε επίσης
Το ομιχλώδες σκηνικό τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα και συντηρεί την αβεβαιότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίθεση Μαγδεμβούργου: Εν αναμονή διαδήλωσης της άκρας δεξιάς και αντιδιαδηλώσεων για τα θύματα
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Δεκεμβρίου
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)