Greg Coffey, ιδρυτής του Kirkoswald Capital
Περιεχόμενα
O Greg Coffey, Αυστραλός επενδυτής που έκανε ένα πετυχημένο πέρασμα από hedge funds κερδίζοντας τον τίτλο «ο Μάγος του Οζ», τράβηξε και πάλι τα βλέμματα πάνω του, καθώς ανήκει στους λίγους αλλά… εκλεκτούς κερδισμένους από το πρόσφατο sell off των αγορών.
Το 2018, αφού πήρε σύνταξη σε ηλικία 41 ετών, ο Coffey ίδρυσε την Kirkoswald Capital, η οποία σήμερα διαχειρίζεται περίπου 8 δισ. δολάρια. Τις προηγούμενες ημέρες πρόσθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο της χάρη στην αναταραχή που συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές.
Οι κερδισμένοι
Η εταιρεία έχει τοποθετηθεί στην πιθανότητα μίας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στην ενίσχυση της αστάθειας στις αγορές.
Στην αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης Τopix του Τόκιο υποχώρησε πάνω από 12%, σε ένα «ξέφρενο» ξεπούλημα, που θύμισε την Μαύρη Δευτέρα του 1987.
Ο λεγόμενος και ως «δείκτης φόβου», ο Vix εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας το 2020.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια, η φυγή των επενδυτών από τις μετοχές τεχνολογίας και οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν το sell off.
Η βρετανική επενδυτική εταιρεία Ruffer, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 27 δισ. δολαρίων, ήταν μία ακόμα περίπτωση που επωφελήθηκε από την αναταραχή, καθώς είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η αγορά θα καταρρεύσει.
Η Ruffer επωφελήθηκε από μια θέση αγοράς στο γεν, η αξία του οποίου εκτοξεύτηκε έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες, και από θέσεις σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο, όπως ο χρυσός.
Το carry trade
Καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε και οι μετοχές βούλιαξαν, κάποιοι επενδυτές αναγκάστηκαν να αποσύρουν τη δημοφιλή πρακτική του «carry trade», όπου δανείζονταν χρήματα σε γεν και τα επένδυαν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση.
«Για ένα διάστημα αναπτύχθηκε η ιδέα ότι μπορούσες να δανειστείς χρήματα σε γεν, τα οποία δεν κόστιζαν σχεδόν τίποτα, και να τα επενδύσεις σε ένα περιουσιακό στοιχείο της επιλογής σου, όπου το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλότερο από την απόδοση που σου έδιναν τα περιουσιακά στοιχεία», εξήγησε ο Matthew Brett, διευθυντής επενδύσεων στην ομάδα ιαπωνικών μετοχών της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Baillie Gifford με έδρα το Εδιμβούργο.
«Προφανώς αυτές οι αποδόσεις δεν είναι βιώσιμες για πάντα και καθώς το νόμισμα ενισχύθηκε, άσκησε πιέσεις σε όσους εξασκούσαν αυτή την πρακτική», πρόσθεσε.
Η στάση των διάσημων επενδυτών
Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ξένους επενδυτές σε ιαπωνικές εταιρείες. Ο όμιλος έχει αυξήσει επανειλημμένα τη συμμετοχή του σε πέντε από τους εμπορικούς οίκους της χώρας, τους Mitsubishi Corporation, Mitsui & co, Itochu, Marubeni και Sumitomo Corporation, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής την περασμένη Δευτέρα.
Ωστόσο, η Berkshire διατήρησε τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα και στην ετήσια επιστολή του Μπάφετ προς τους μετόχους φέτος ανέφερε ότι τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη από τις συμμετοχές ανέρχονταν σε περίπου 8 δισ. δολάρια, πριν από την τελευταία αναταραχή.
Εν τω μεταξύ, η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, είχε προωθήσει την Ιαπωνία ως μία από τις λίγες αγορές που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Σε σημείωμά της νωρίτερα φέτος, η συνδιευθύντρια επενδύσεων του hedge fund Karen Karniol-Tambour δήλωσε ότι επειδή «η έκθεση στην Κίνα είναι περιορισμένη για ορισμένους επενδυτές, η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για διαφοροποίηση».
Διαβάστε επίσης:
J.P. Morgan για ΔΕΗ και ΟΤΕ: Παραμένει αγοραστής στις μετοχές τους
Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.