Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Novo Nordisk: Έσπασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

Η δεύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία –μετά τη LVMH- που ξεπερνάει το όριο των 500 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση γίνεται η Novo Nordisk, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία εκτοξεύτηκε το προηγούμενο έτος  χάρη στα σκευάσματά της κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη, Wegovy και Ozempic, παρουσίασε ένα ιδιαίτερα ενθουσιώδες outlook εκτιμώντας ότι τα έσοδά της μπορεί να εκτοξευτούν έως και 26% το 2024 και τα λειτουργικά της κέρδη έως και 29%.

Σε σχόλιο του Michael Shah του Bloomberg Intelligence, το outlook χαρακτηρίστηκε «μετριοπαθές».

Ανταγωνισμός

Τον προηγούμενο καιρό η εταιρεία είχε δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση, όμως την Τετάρτη ανέφερε ότι υπερδιπλασίασε τον αριθμό των πρώτων δόσεων που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς. Οι μετοχές της, πάντως αναμένεται να υποχωρήσουν περίπου 3% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η κυριαρχία της Novo Nordisk στις ευρωαγορές δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς ο ανταγωνισμός στο φάρμακό κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας είναι έντονος. Η Eli Lilly, η αμερικάνικη εταιρεία έχει επεκταθεί στην νέα αγορά που ανοίγεται με τους αναλυτές να τη βλέπουν ως ισχυρό αντίπαλό της.

Η δανέζικη εταιρεία έχει πετύχει ένα εντυπωσιακό ράλι 60% εντός του προηγούμενου έτους, ενώ με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τη Τετάρτη κέρδισε έως και 4%, αφήνοντας πίσω της άλλοτε ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες όπως η Novartis.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές με το ράλι

Όμως οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί: «Η Novo δεν αποτελεί πρώτη επιλογή  με βάση την αποτίμηση της αλλά και τις μακροπρόθεσμες τάσεις της», έγραψε ο αναλυτής της Jefferies, Peter Welford σε σημείωμά του.

Σύμφωνα με την Jo Walton της UBS, οι «μεγάλες προσδοκίες» για τη φαρμακοβιομηχανία αντικατοπτρίζονται ήδη στην αποτίμησή της.

Στα παραπάνω υπάρχει και το παιχνίδι της τιμολόγησης, με την εταιρεία να στοχεύει σε ασφαλιστική κάλυψη, καθώς οι τιμές των φαρμάκων της κινούνται γύρω από τα 1.000 δολάρια. Οι ασφαλιστές των ΗΠΑ πάντως αντιδρούν σε αυτά τα σχέδια.

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Έχασε 85 δισ. δολάρια σε μια μέρα και έπεσε πίσω από την Eli Lilly σε κεφαλαιοποίηση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι winners και οι losers του 2023

Νέοι παίκτες στη μάχη κατά της παχυσαρκίας – Από φαρμακευτικές μέχρι… εταιρείες τροφίμων