• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομιχλώδες το τοπίο σήμερα για το ΧΑ – Απώλειες κατά 3% για ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ


    Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), επισημαίνοντας τις ανησυχίες του για τις βλέψεις των πιστωτών σχετικά με το ελληνικό χρέος, ένεκα μάλιστα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, για το οποίο είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για την επίτευξη μιας λύσης – πακέτο για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 783 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 787 μονάδων (-0,26%) και 779 μονάδων (-1,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ.

    Παρόλο το θετικό κλίμα που υπήρχε πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το Eurogroup της 22/5, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε «βέτο» για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας μετά το 2018, να λάβει τα μέτρα για το χρέος, το κλίμα φαίνεται ότι έχει μετατραπεί αρνητικά. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος είναι τα τελεσίγραφα που ανταλλάζουν ΔΝΤ και Βερολίνο, όσο πλησιάζει η ωρα της κρίσης.

    Η Citigroup, αξιολογεί ότι λόγω του υψηλού μεγέθους των μέτρων μείωσης του χρέους που είναι σημαντικά για την ύπαρξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εξαιτίας της υψηλής πολιτικής αντίθεσης σε τέτοια μέτρα σε βασικές χώρες πιστωτές (κυρίως στη Γερμανία), μόνο ο επαναπροσδιορισμός των προηγούμενων δεσμεύσεων για μείωση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (το καλοκαίρι του 2018) θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (ή τον Ιούνιο).

    Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες των ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 3%, μεταβάλλοντα την πορεία του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 2% ήταν και η πτώση σε Folli Follie, Alpha Bank και Aegean. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Σαράντης, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Ελεγχόμενες ήταν οι πιέσεις  για Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Τιτάν, ΟΤΕ και Jumbo, οι οποίες σημείωσαν απώλειες μικρότερες του 1%, ενώ Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Μικρά κέρδη, στον αντίποδα, σημείωσαν οι Βιοχαλκο και ΕΕΕ, με τις Ελλάκτωρ και Grivalia να κλείνουν με άνοδο 1,3% έκαστη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Πτωτική πορεία στα έσοδά του παρουσιάζει το ταμείο – Μόλις 55% η εισπραξιμότητα τον Απρίλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την επιστροφή 27,5 εκατ. ευρώ από μίζες ζήτησε ο Τσίπρας από την Ελβετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του για μας»

     



    ΣΧΟΛΙΑ