• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπιες αντιπαραθέσεις στο ΧΑ – Άνοδος κατά 2,5% για Eurobank και Λάμδα

    rio

    Ρώσος ξιφομάχος πανηγυρίζει μετά τη νίκη του.


    Ήπιο είναι το κλίμα αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με την αγορά να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη στα νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο του έτους, τα οποία και έδειξαν ότι υπήρξε μείωση του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 793 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ.

    Στο ταμπλό τώρα, τα κέρδη των Eurobank και Λάμδα, τα οποία ξεπερνούν το 2,5% στηρίζουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη για ΕΕΕ και Aegean. Υποστηρικτικά λειτουργούν και τα ήπια κέρδη των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πειραιώς, ΟΛΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και Motor Oil.

    Στον αντίποδα, η Εθνική, η ΕΧΑΕ και η ΜΕΤΚΑ  σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ μικρή είναι η πτώση σε ΤΙΤΑΝ, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Folli Follie.

    XA: Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής. Γιατί είναι όλοι αισιόδοξοι;

    Μετά από 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Παρασκευή ήρθε η αναμενόμενη διόρθωση, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, επηρεασμένοι και από το γεγονός ότι στην υπουργική σύνοδο των G-7 στο Μπάρι δεν καταγράφηκε πρόοδος για το ζήτημα του χρέους,, αλλά και από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης DBRS να διατηρήσει αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας, αποφεύγοντας να το αναβαθμίσει, όπως πολλοί περίμεναν.

    Το θέμα είναι τι μπορούμε να περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα: θα υπάρξουν και νέες διορθωτικές κινήσεις ή η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν μία παρένθεση εν μέσω ενός θετικού κλίματος που ωθεί την αγορά όλο και ψηλότερα;

    Η γενική τάση που φαίνεται να επικρατεί είναι αισιόδοξη, αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου τις επόμενες μέρες, και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να τους σταθμίσει. Για αρχή, υπάρχει το σημερινό EuroWorking Group, που θα αποτελέσει τον προπομπό της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαΐου, και ενδεχομένως σήμερα να έχουμε μία ένδειξη για το αν η συνεδρίαση αυτή θα καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ή θα υπάρξει μία παράταση της αγωνίας.

    Την ίδια στιγμή, βέβαια, το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς “διαρροές” το βράδυ της Πέμπτης, ένα γεγονός που αποτιμάται θετικά από την αγορά.

    Ένας άλλος παράγοντας που πιθανόν να προκαλέσει ανακατατάξεις στην αγορά είναι οι αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε στους δείκτες MSCI, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πιθανή αναβάθμιση της μετοχής της Motor Oil στον MSCI Greece και πιθανή υποβάθμιση της μετοχής της FF Group στον MSCI Small Cap.

    Επίσης, σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, που επίσης πιθανόν να επηρεάσουν την αγορά, όπως και οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου της Ελληνικά Πετρέλαια (την Τετάρτη) και της Eurobank (την Παρασκευή).

    Και φυσικά υπάρχει πάντα και η επιρροή των διεθνών αγορών στο Χρηματιστήριο, με πολλούς να προβλέπουν διόρθωση στη Wall Street, η οποία, αν επιβεβαιωθεί, δε θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική αγορά. Από την άλλη, θετικά εκτιμάται η πρόσφατη δήλωση του Μπενουά Κερέ για το ελληνικό χρέος, που ερμηνεύεται ως υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας.

    Όπως είπαμε, πάντως, η γενικότερη τάση είναι θετική, καθώς στην πλειοψηφία τους οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν στο καλό σενάριο: συνολική συμφωνία με συγκεκριμένες αναφορές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποσαφήνιση της στάσης του ΔΝΤ και τελικά συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάλτε 2-3 εκατ. ευρώ να πάρουμε τον ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα νέα χαράτσια – φωτιά του ΕΦΚΑ για 1.000.000 αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες (πίνακες)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο: Υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα



    ΣΧΟΛΙΑ