• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια η άνοδος στο ΧΑ – Στο βάθρο η ΔΕΗ


    Συνεχίζει για 2η ημέρα την ανοδική πορεία του το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), που φάνηκε δυνατό στις πιέσεις μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ας Μαΐου, καταφέρνοντας να επαναφέρει το πράσινο χρώμα του ταμπλό. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 778 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 771 και 778 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,79%, στις 2.077,55 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.009,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 1.008,24 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,74%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,72%.

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική της πορεία, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 4%, με την ΕΧΑΕ και την Τιτάν να την ακολουθούν με άνοδο 3,50% και 3,36% έκαστη σήμερα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο, ενώ χαμηλότερη του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Aegean, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ και Λάμδα.

    Στον αντίποδα, Folli Follie, ΟΤΕ και Grivalia επλήγησαν από τι πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Jumbo να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με απώλειες που ήταν μικρότερες του 1%.

    Επίσης, αίσθηση προκάλεσε σήμερα το +45,83% της μετοχής του Γαλαξίδι, στα 0,70 ευρώ, μετά από απόφαση του ΧΑ να αυξήσει μόνο για σήμερα το πλαφόν, μετά την προαιρετική δημόσια πρόταση που κατέθεσε ομάδα μετόχων, που ελέγχουν συνολικά το 78% των μετοχών της. Η μετοχή έκανε όγκο 950 χιλ. τεμάχια.

    Μετά την «καταιγίδα» ήρθε η νηνεμία στα ελληνικά ομόλογα

    Μετά το δυναμικό sell-off των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο τριήμερο, επανήλθε η γαλήνη με τις αποδόσεις στο 10ετές να διαμορφώνονται γύρω από το 6%.

    Το «άκαρπο» Eurogroup της Δευτέρας, για το οποίο υπήρχαν σημαντικές προσδοκίες και έντονη αισιοδοξία, κυρίως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώθησε τους επενδυτές σε ένα αναπόδραστο “ξεπούλημα” των ελληνικών τίτλων – γεγονός που έγινε έντονα αντιληπτό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κυρίως μέσω των τραπεζικών μετοχών.

    Το no deal στο Eurogroup της Δευτέρας λοιπόν, έπληξε τα ελληνικά ομόλογα, με τις κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα να μετατίθεται για άλλη μια φορά στο κοντινό μέλλον, και πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου.

    Οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές διαμορφώθηκαν στο 6,037% με πτώση της τάξης του 0,76% από τα χθεσινά επίπεδα, συνεχίζοντας να διαγράφουν πορεία των υψηλότερων επιπέδων από τον Απρίλιο, με την εκτίναξη από τα επίπεδα της Δευτέρας και πριν το Eurogroup να αγγίζει το 7%.

    Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμοι ελληνικοί τίτλοι, σημείωσαν βελτίωση, με την απόδοση του 2ετούς να κινείται στο 5,758% από το 6% χθες.

    Τα ποσοστά συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, παρ’ όλα αυτά τα επίπεδα σχετικά με την “ιστορία” διατηρούνται χαμηλά, φανερώνοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές, κάτι που θεωρείται απίθανο από τους αναλυτές ένεκα των αρνητικών εξελίξεων του Eurogroup.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η JP Morgan ενώ αξιολογεί ότι η Ελλάδα θα λάβει την δόση και θα αποφύγει το default το καλοκαίρι, η ίδια δεν έχει σκοπό να τοποθετηθεί σε ελληνικούς τίτλους.

    Η Investec Asset Management σημειώνει στην WSJ πως παρ’ όλη την εμφάνιση ευκαιριών στην ελληνική αγορά, αυτή τη στιγμή η ίδια επενδύει σε 70-80 χώρες και η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Στο κυνήγι των «χαμένων» δανειοληπτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse



    ΣΧΟΛΙΑ