Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κρίσιμη εβδομάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Μια εβδομάδα με έντονη κινητικότητα, από πλευράς γενικότερων εξελίξεων, ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται ανοδικά, έχοντας διασπάσει τα επίπεδα των 750 μονάδων, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:20 διαμορφώνεται στις 752,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,89%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,67%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Attica Bank (+3,92% στα 0,053 ευρώ), της Πειραιώς (+3,36% στα 2,46 ευρώ), της Εθνικής (+3,31% στα 0,281 ευρώ), της Alpha Bank (+3,18% στα 1,62 ευρώ) και της Eurobank (+2,94% στα 0,736 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,43% στα 8,25 ευρώ), της Folli Follie (-0,72% στα 17,94 ευρώ) και της Ελλάκτωρ (-0,63% στα 1,57 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης που ενισχύεται κατά 3,04%.

Ανοδικά κινούνται 48 μετοχές, 34 πτωτικά και 24 παραμένουν σταθερές.

Με το βλέμμα στις τράπεζες

Όπως σημειώνει η BETA Χρηματιστηριακή, την εβδομάδα που πέρασε, η σημαντική υποχώρηση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές (-60%) κάθε άλλο παρά βοήθησε τις τιμές να ανακάμψουν από το καθοδικό ράλι. Από την άλλη πλευρά η στάση αυτή ερμηνεύεται ως κατάσταση αναμονής ενόψει των οριστικών αποφάσεων που θα αφορούν το τραπεζικό τεστ κοπώσεων αλλά και την ταχύτητα των δράσεων που απαιτούνται για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει στην εύθραυστη ζώνη, ελαφρώς υψηλότερα των 735 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με την BETA, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη έχει πλέον σημαντικές πιθανότητες να βγάλει μια κίνηση προς τις 770 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα από τις 745,55 μονάδες.

Εξελίξεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, και για τον πιθανό μελλοντικό ρόλο του ESM. Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, και το «ελληνικό ζήτημα».

Την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο οίκος Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο.

Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass.

Αυτήν την εβδομάδα επίσης, η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ (το βιβλίο ανοίγει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την μέρους των επενδυτών είναι πολύ θετικά και βασίζονται στις παρουσιάσεις που έγιναν πρόσφατα από τους ανάδοχους της έκδοσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, στις 17 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Επίσης, στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των θεσμών θα μείνουν στη χώρα γύρω στη μία εβδομάδα και αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Moody’s: «Credit positive» η πώληση των δανείων από την Eurobank

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.