• ΑΓΟΡΕΣ

    «Εύθραυστες» οι τιμές για το ΧΑ – Προσπαθεί να ισορροπήσει

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Σε «τεντωμένο σχοινί» αλλά ανοδικά συνεχίζει να κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), μετά το διάλειμμα ήπιας πτώσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, προσπαθώντας να διατηρηθεί πάνω από τις 790 μονάδες και όσο το δυνατόν κοντύτερα στις 800 μονάδες. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,27% στις 790 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ.

    Παρόλο που η τεχνική εικόνα της αγοράς είναι “υπεραγορασμένη” (overbought), η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, έχοντας χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς ο δείκτης σχετικής ισχύος (Relative Strength Index) υπερέβη ακόμη και το 90%, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο.

    Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, με το θετικό τόνο να δίνουν οι Eurobank, ΕΕΕ, Πειραιώς, και ΟΛΠ, οι οποίες σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, αν και αρχικά είχαν βρεθεί υψηλότερα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

    Στον αντίποδα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 1,5%, η Τιτάν υποχωρεί κατά 1%, ενώ χαμηλότερη του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

     

    XA: Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής. Γιατί είναι όλοι αισιόδοξοι;

    Μετά από 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Παρασκευή ήρθε η αναμενόμενη διόρθωση, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, επηρεασμένοι και από το γεγονός ότι στην υπουργική σύνοδο των G-7 στο Μπάρι δεν καταγράφηκε πρόοδος για το ζήτημα του χρέους,, αλλά και από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης DBRS να διατηρήσει αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας, αποφεύγοντας να το αναβαθμίσει, όπως πολλοί περίμεναν.

    Το θέμα είναι τι μπορούμε να περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα: θα υπάρξουν και νέες διορθωτικές κινήσεις ή η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν μία παρένθεση εν μέσω ενός θετικού κλίματος που ωθεί την αγορά όλο και ψηλότερα;

    Η γενική τάση που φαίνεται να επικρατεί είναι αισιόδοξη, αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου τις επόμενες μέρες, και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να τους σταθμίσει. Για αρχή, υπάρχει το σημερινό EuroWorking Group, που θα αποτελέσει τον προπομπό της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαΐου, και ενδεχομένως σήμερα να έχουμε μία ένδειξη για το αν η συνεδρίαση αυτή θα καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ή θα υπάρξει μία παράταση της αγωνίας.

    Την ίδια στιγμή, βέβαια, το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς “διαρροές” το βράδυ της Πέμπτης, ένα γεγονός που αποτιμάται θετικά από την αγορά.

    Ένας άλλος παράγοντας που πιθανόν να προκαλέσει ανακατατάξεις στην αγορά είναι οι αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε στους δείκτες MSCI, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πιθανή αναβάθμιση της μετοχής της Motor Oil στον MSCI Greece και πιθανή υποβάθμιση της μετοχής της FF Group στον MSCI Small Cap.

    Επίσης, σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, που επίσης πιθανόν να επηρεάσουν την αγορά, όπως και οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου της Ελληνικά Πετρέλαια (την Τετάρτη) και της Eurobank (την Παρασκευή).

    Και φυσικά υπάρχει πάντα και η επιρροή των διεθνών αγορών στο Χρηματιστήριο, με πολλούς να προβλέπουν διόρθωση στη Wall Street, η οποία, αν επιβεβαιωθεί, δε θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική αγορά. Από την άλλη, θετικά εκτιμάται η πρόσφατη δήλωση του Μπενουά Κερέ για το ελληνικό χρέος, που ερμηνεύεται ως υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας.

    Όπως είπαμε, πάντως, η γενικότερη τάση είναι θετική, καθώς στην πλειοψηφία τους οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν στο καλό σενάριο: συνολική συμφωνία με συγκεκριμένες αναφορές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποσαφήνιση της στάσης του ΔΝΤ και τελικά συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάλτε 2-3 εκατ. ευρώ να πάρουμε τον ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα νέα χαράτσια – φωτιά του ΕΦΚΑ για 1.000.000 αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες (πίνακες)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο: Υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα



    ΣΧΟΛΙΑ