Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Οι τράπεζες και η ΔΕΗ έδωσαν το σύνθημα για «βουτιά» κάτω από τις 820 μονάδες

Ημέρα έντονων ρευστοποιήσεων ήταν η Πέμπτη για το ελληνικό Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με το «σύνθημα» για υποχώρηση να δίνουν οι τράπεζες αλλά και η ΔΕΗ. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε έδαφος χαμηλότερο από τις 820 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις το χρηματιστήριο έχει χάσει πλήρως το ανοδικό του ρυθμό, υποχωρώντας περισσότερο από 3%. Ειδικά, μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έχει βρεθεί 8,4% χαμηλότερα από την αρχή της εβδομάδας!

Η ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο είναι έντονη καθώς το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη επιπλέον stress tests, προκαλώντας προβληματισμό εν όψει και της δύσκολης τρίτης αξιολόγησης που έρχεται το φθινόπωρο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,63 μονάδες με πτώση 1,39% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος να ανέρχεται τα 89 εκατ. τεμάχια. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,27%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,54% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση 3,97%.

Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής της Korres, Γιώργος Κορρές, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ξανά ο John Paulson, επικεφαλής της Paulson & Co, ο οποίος είδε τις μετοχές του να χάνουν 19 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό των μετοχών, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η τράπεζα Πειραιώς η οποία υποχώρησε στο -5,31% και στα 0,2320 ευρώ. Κάτι που, πάντως, σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο, καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει  reverse split της επόμενη εβδομάδα.

Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Eurobank η οποία έκλεισε στο -4,08% και στα 0,9160 ευρώ, ενώ πτώση 3,67% σημείωσε η Alpha Bank στα 2,10 ευρώ. Στο -3,62% και τα 0,3460 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν έντονα πτωτική, με εξαιρέσεις την άνοδο σε Τιτάν (+0,04%), Σαράντης (+1,13&), Grivalia (+0,90%), Coca Cola (+1,59%), Motor Oil (+0,26%) και Attica Bank (+0,94%). Αντίθετα, στο -3,29% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, στο -2,98% η ΕΧΑΕ, στο -1,71% η Βιοχάλκο και στο -1,19% η Ελλάκτωρ.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη πτώση από τις μεγάλες εταιρείες κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχώρησε κατά 5,38%  στα 2,11 ευρώ. Αιτία της «άτακτης υποχώρησης» ήταν οι πληροφορίες ότι η Κομισιόν δεν αποδέχεται την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες των επενδυτών ότι πιθανόν να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η πώληση κάποιων σημαντικών assets.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε πορεία ανάπτυξης η ΜΕΒΓΑΛ – Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Η περίοδος διαβούλευσης αρχίζει σήμερα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Jeff Bezos είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 90 δισ. δολ.