Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο μίνι sell-off στη Wall Street: 500 μονάδες πτώση για Dow Jones, στο -10% η Johnson & Johnson

Wall Street Dow Jones

Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, καταστρέφοντας την εβδομαδιαία εικόνα των δεικτών, καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη χάλασαν το κλίμα στην αγορά.

Το κλίμα επιβάρυναν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα την ώρα που συνεχίζεται η εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν νέα εξασθένιση, ενώ οι επενδύσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς. Η προστιθέμενης αξίας βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 5,4% το Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πως η αύξηση θα ήταν της τάξης του 5,9%, όσο δηλαδή και τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014 στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Η ανησυχία για την ανάπτυξη οδήγησε τον Dow Jones στις 24.100,51 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 496,87 μονάδων ή -2,02%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,18%. Από τις 30 μετοχές μόλις 3 έκλεισαν θετικά (Caterpillar +0,73%,P&G +0,17% και Verizon +0,02%), ενώ από τις υπόλοιπες 27, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Cisco (-3,48%),Walgreens Boots Alliance (-4,35%) και Johnson & Johnson, η οποία έκλεισε στο -10,13% καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η εταιρεία φαρμάκων και καταναλωτικών προϊόντων γνώριζε εδώ και δεκαετίες ότι η σκόνη ταλκ για μωρά που παράγει έχει μολυνθεί από αμίαντο, γνωστό καρκινογόνο, το οποίο φέρεται να έχει προκαλέσει καρκίνο σε χιλιάδες πελάτες.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.599,95 μονάδες, με απώλειες -1,91% ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε στο -1,26%. Ο Nasdaq στις 6.910,66 με απώλειες 159,67 μονάδες ή -2,26%.. Σε επίπεδο εβδομάδας ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,84%