• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα λαϊκά έντοκα – Σήμερα η δημοπρασία από τον ΟΔΔΗΧ

    • NewsRoom
    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ


    Σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 500 εκατ. ευρώ προχωρά σήμερα Τετάρτη το Δημόσιο σήμερα δίνοντας ταυτόχρονα μια ακόμη ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με δημόσια εγγραφή σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή.

    Aπό την αρχή του μέτρου, όταν στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 το υπουργείο Οικονομικών επανέφερε τα «λαϊκά έντοκα», δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα ιδιώτες να προμηθεύονται έντοκα γραμμάτια που δημοπρατούνται τακτικά μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή και με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ, εκτιμάται πως έχουν γίνει τοποθετήσεις μέσω αυτής της οδού από φυσικά πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ, όπως έχει γράψει το mononews.gr.

    Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης με τρία βασικά πλεονεκτήματα.

    Αφενός τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, την σύντομη διάρκεια τους που για τους καταθέτες έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν εκείνα των προθεσμιακών καταθέσεων με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι αλλά και με το ότι το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

    Στην τελευταία δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων, τον Ιούλιο, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,30%.

    Η έκδοση των εντόκων σήμερα θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

    Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 (Τ+2). Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

    Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

    Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

    Η περίοδος εγγραφών ξεκίνησε την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 και διαρκεί έως και την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

    Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ. Υπενθυμίζεται ότι, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (Έντοκα Γραμμάτια ή Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Γιατί εξετάζει την πιθανότητα αποχώρησης από τη Νότια Αφρική – Πού εστιάζει

    Eurostat: Πάνω από την Ευρωζώνη στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιούλιο

    Paramount Global: Ποιος βετεράνος των media έκανε προσφορά εξαγοράς ύψους $4,3 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ