ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O τραπεζικός αναλυτής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, διατηρώντας τις συστάσεις υπεραπόδοσης (outperform).
Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή τους, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς η μετοχή παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Οι αυξημένες τιμές στόχοι είναι:
· Τράπεζα Πειραιώς: 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 42%,
· Alpha Bank: 2,50 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν και 54% περιθώριο ανόδου,
· Eurobank: 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν και 32% περιθώριο ανόδου.
«Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση υπεραπόδοσης και για τις τρεις τράπεζες, εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών τους, της αποτίμησης τους, αλλά και της επαναφοράς πληρωμής μερισμάτων.
Οι συστάσεις είναι υπεραπόδοση και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτουμε, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους.Οι υψηλότερες τιμές στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης του κινδύνου της αγοράς των μετοχών (Equity Risk Premium). Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στις 0,82 φορές τον δείκτη Ρ/TBV για φέτος έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, το οποίο συνεπάγεται έκπτωση 17%», εξηγεί ο Παπαγεωργίου.
Ο Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνει ότι η Aegean Airlines ξεκίνησε τη χρονιά με το «δεξί», καταγράφοντας βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε EBITDA και EBIT χάρη στην ισχυρή ζήτηση, το ευνοϊκό περιβάλλον ναύλων και τις πρωτοβουλίες ελέγχου του κόστους.
«Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της τιμής στόχου στα 19,20 ευρώ (66% περιθώρια ανόδου) και επανάληψη της αξιολόγησης outperform (υπεραπόδοσης). Η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει έναν δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA στις 5,2 φορές για φέτος έναντι 3,6 φορές στην τρέχουσα τιμή και έναν δείκτη P/E 11,1 φορές, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι δίκαια για τη μόχλευση και το προφίλ κερδών της Aegean. Παραμένουμε θετικοί, με βάση τα υγιή θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας/βιομηχανίας, την έμπειρη διοίκηση, την καλά σχεδιασμένη στρατηγική και την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και ισολογισμού, τα οποία αφήνουν περιθώρια για μια ελκυστική μερισματική απόδοση σε 6,5% με 6,6% το 2024-2025», υπογραμμίζει ο Καρανίκας.
«Τα EBITDA της Aegean το πρώτο φετινό τρίμηνο εκτινάχθηκαν κατά 72% σε ετήσια βάση στα 33,2 εκατ. ευρώ (από 19,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο πέρυσι (εκτίμηση NBGS στα 36,2 εκατ. ευρώ), με αύξηση εσόδων κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι ζημιές EBIT περιορίστηκαν κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στο εποχικά αδύναμο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι υψηλότερες σε ετήσια βάση αποσβέσεις και τα χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς και οι απώλειες από συναλλαγματικές διαφορές (από κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές το πρώτο τρίμηνο του 2023), επιβάρυναν το τελικό αποτέλεσμα, με την Aegean να βλέπει διευρυμένες καθαρές ζημιές ύψους 21 εκατ. ευρώ (από -14,4 εκατ. ευρώ το 2023). Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές της Aegean υπεραντιστάθμισαν την υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, οδηγώντας σε μείωση του καθαρού δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων, σε 460 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ακόμη και μετά την εκροή μετρητών από την εξαγορά των warrants ύψους 85,4 εκατ. ευρώ που έλαβε χώρα στις 2 Ιανουαρίου», εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης της NBG Securities.
Η Aegean αναμένεται να επωφεληθεί από τον ευνοϊκό ελληνικό τουριστικό τομέα, τη βιώσιμη ζήτηση, το ευνοϊκό περιβάλλον ναύλων και την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Συνολικά, αν και εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλακτική στάση, υιοθετεί πλέον μια πιο θετική στάση τόσο για τον κλάδο όσο και για τα θεμελιώδη μεγέθη της Aegean, παρά τις προκλήσεις στις υποδομές (οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο μειώνουν προσωρινά τη χωρητικότητα για να επιθεωρήσουν τα αεροσκάφη που επηρεάζονται από την ανάκληση ορισμένων κινητήρων Pratt & Whitney GTF jet).
«Αυτή η αλλαγή οδηγεί σε αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή για φέτος (-8% σε ετήσια βάση από -17% προηγουμένως). Αυξάνουμε τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας για το 2024 κατά 2% έως 17%, αναμένοντας πλέον αύξηση των EBIT φέτος κατά 4,7% σε ετήσια βάση στα 258,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 16% έναντι της προηγούμενης εκτίμησής μας για 222,7 εκατ. ευρώ και 6% πάνω από το consensus), που συνεπάγεται διψήφιο περιθώριο κέρδους 14,4%, το κορυφαίο του ευρωπαϊκού κλάδου. Αυτό βασίζεται στη συνολική αύξηση των αεροσκαφών κατά 4,6% σε ετήσια βάση (έναντι +2,1% προηγουμένως), καθώς συνεχίζουμε να αναμένουμε την παράδοση 5 νέων αεροσκαφών για συνολικό στόλο 82 αεροσκαφών, σε σταθερά βελτιούμενους συντελεστές πληρότητας (στο 83,9% για τα προγραμματισμένα δρομολόγια, αύξηση 50 μ.β. σε ετήσια βάση) και για σταθεροποίηση της απόδοσης των προγραμματισμένων εσόδων (από ήπια συμπίεση -2% σε ετήσια βάση προηγουμένως).
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αυξημένες αποσβέσεις και τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις μικρές απώλειες από συναλλαγματικές διαφορές (από τα μεγάλα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές το 2023), καταλήγουμε τώρα σε μια πρόβλεψη για καθαρά κέρδη του ομίλου ύψους 159,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 17% έναντι της προηγούμενης εκτίμησής μας), μειωμένα κατά 8% σε ετήσια βάση έναντι -17% που αναμενόταν προηγουμένως. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σταθερό μέρισμα φέτος στα 0,75 ευρώ (μερισματική απόδοση 6,5%), το οποίο αποτελεί απόδειξη της ισχυρής ικανότητας της Aegean να παράγει ταμειακές ροές», καταλήγει ο Καρανίκας.
O Βασίλης Καρναπάτης, από την πλευρά του, εξηγεί ότι για τη Cenergy Holdings το θέμα της ενεργειακής μετάβασης υποστηρίζει τις δραστηριότητες της εταιρείας με αποτέλεσμα οι θετικές προοπτικές να είναι υπαρκτές και μεσοπρόθεσμα.
Η σύσταση για τη μετοχή είναι outperform και η τιμή στόχος τα 11 ευρώ από 8,65 ευρώ πριν, το οποίο προσφέρει πάνω από 20% περιθώριο ανόδου μαζί με τη μερισματική απόδοση.
«Η Cenergy Holdings συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή στο “παιχνίδι” της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή την μετατροπή των ορυκτών σε ηλεκτροδότηση χωρίς τη μεταβλητότητα που σχετίζεται με τα τιμολόγια ή τους περιορισμούς αποθήκευσης ενέργειας που σχετίζονται με τις εταιρείες ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προσφέρει έκθεση στην τάση της ψηφιοποίησης – και τα δύο με παγκόσμια προοπτική.
Η ζήτηση για καλώδια/χαλύβδινους σωλήνες αναμένεται να παραμείνει υγιής για τα επόμενα χρόνια, παρά τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια όσον αφορά τα επιτόκια, τα οποία επί του παρόντος καθυστερούν την εκτέλεση ενεργειακών έργων.
Στο εγχώριο μέτωπο, τα τρέχοντα και τα μελλοντικά έργα διαθέτουν αυξημένη ορατότητα (διασυνδέσεις ΑΔΜΗΕ, GREGY, κέντρα δεδομένων, ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών κ.λπ.), ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις που τονίζουν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προέλευσης, στηρίζουν την παγκόσμια ζήτηση για καλώδια/σωλήνες χάλυβα, παράλληλα με την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που επιταχύνει τις πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση του άνθρακα.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν “Επενδύοντας στην Αμερική”, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους έως 3,5 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα Grid Resilience and Innovation Partnerships (GRIP) για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος GRIP ύψους 10,5 δισ. δολαρίων. Η πιθανή επένδυση σε εργοστάσιο καλωδίων στις ΗΠΑ θα ανοίξει νέες προοπτικές», εξηγεί ο αναλυτής της NBG Securities.
“Σε σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες, οι μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση 12% σε όρους EV/EBITDA για φέτος στις 8,8 φορές έναντι 10 φορές ο ανταγωνισμός, το οποίο θεωρούμε δίκαιο, δεδομένων των σταθερών προοπτικών ανάπτυξης της CH.
Με βάση τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος που υποθέτουμε στις 10,1 φορές για την τιμή στόχο μας, οι μετοχές της Cenergy βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις ομοειδείς εταιρείες. Τέλος, ο μέσος όρος του δείκτη PEG με βάση τις προβλέψεις μας για το 2025 και 2026 βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το 0,50″, καταλήγει ο αναλυτής.
Διαβάστε επίσης
NBG Securities για Cenergy Holdings: Θετικές προοπτικές και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα
NBG Securities: Yψηλότερες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Τοp Pick η Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα