• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities για Metlen: Έτοιμος για νέα ρεκόρ το 2024 ο όμιλος, περιθώριο ανόδου 55% στη μετοχή

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    H NBG Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνουν ότι η Metlen είναι σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη του φετινού guidance, σε επίπεδο ρεκόρ κερδοφορίας για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και γ’ τριμήνου.

    Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 51,30 ευρώ.

    «Οι πωλήσεις/EBITDA/καθαρά κέρδη ομίλου διαμορφώθηκαν σε 4.203 εκατ. ευρώ/763 εκατ. ευρώ/482 εκατ. ευρώ, +3%/+6%/+4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις μας, χάρη σε όλους τους τομείς και ιδίως στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός (δηλ. χωρίς τον δανεισμό χωρίς αναγωγή) αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση σε 2,064 εκατ. (2,05 φορές τα EBITDA), λόγω των υψηλών επενδύσεων.

    Πιστεύουμε ότι η Metlen παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τις προβλέψεις του CEO για φέτος (EBITDA περίπου 1,1 δισ. ευρώ – εκτίμηση NBGS στα 1.101 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ – εκτίμηση NBGS στα 653 εκατ. ευρώ).

    Συνολικά, παρόμοια με τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων, εκτός από την αύξηση των EBITDA, η Metlen βελτίωσε και την ποιότητα των κερδών της, μετατοπίζοντας τη δραστηριότητά της από την πιο ευμετάβλητη και ευαίσθητη δραστηριότητα στις τιμές της προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου στην πιο σταθερή παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και θερμική ενέργεια (“Greek Utility” business).

    Επιπλέον, προσδοκούμε θετικές προοπτικές για το δ’ τρίμηνο με δεδομένα την επιτάχυνση της τιμολόγησης στους κλάδους M Power Project και υποδομών/παραχωρήσεων, τις πιθανές συμφωνίες στον τομέα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, και την αυξημένη κερδοφορία της μεταλλουργίας», προβλέπει ο Καρανίκας.

    Οι πωλήσεις του ομίλου Metlen αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση στα 4,2 δισ. ευρώ (εκτίμηση NBGS στα 4,11 δισ. ευρώ), παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση και τη χαμηλότερη συνεισφορά της μεταλλουργίας (στροφές μειωμένες κατά 12% σε ετήσια βάση).

    Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα EBITDA του ομίλου στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ (1% πάνω από την πρόβλεψή μας για 756 εκατ. ευρώ), γεγονός που συνεπάγεται καλή πρόοδο 6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ανθεκτικής κερδοφορίας της ενέργειας (EBITDA αυξημένο κατά 2% σε ετήσια βάση σε 545 εκατ. ευρώ και επίσης λόγω της πλήρους συνεισφοράς του νέου σταθμού CCGT), της καλής απόδοσης της μεταλλουργίας (EBITDA επίσης αυξημένο κατά 7% σε ετήσια βάση σε 207 εκατ. ευρώ) και της υψηλότερης συνεισφοράς των υποδομών/παραχωρήσεων (EBITDA στα 19 εκατ. ευρώ). Tα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ (5% πάνω από την εκτίμηση NBGS), υποδηλώνοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση.

    Σε επίπεδο τομέων, η Metlen βλέπει προοπτικές ισχυρών επιδόσεων στο γ’ τρίμηνο στον τομέα υποδομών/παραχώρησης, με στόχο τον διπλασιασμό της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023.

    Όσον αφορά τα νέα, σημαντικά έργα, τα οποία βρίσκονται κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση (FID), αυτά θα πρέπει να ανακοινωθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες, εξειδικεύοντας περαιτέρω τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Metlen, σχετικά με τον διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρείας μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ Ρουμανία: Σε ένα χρόνο θα λειτουργεί το αιολικό πάρκο 140MW στο Deleni- Ξεκίνησαν οι εργασίες

    Metlen: H Protergia μειώνει περαιτέρω τις τιμές

    ΤτΕ: Επιχειρήσεις και νοικοκυριά διακρατούν «πράσινα» ομόλογα που φτάνουν τα €12,4 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ