• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: Το ράλι της μετοχής και η μεγάλη επιδραστικότητα στον Γενικό Δείκτη και στον Large Cap 25

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Ισχυρή επιδραστικότητα διαθέτει η μετοχή της Mytilineos, καθώς έχει φτάσει να συγκαταλέγεται στις πλέον σημαίνουσες δυνάμεις, που διαμορφώνουν την καθημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη.

    Εξίσου μεγάλη είναι η βαρύτητά της και στον δείκτη FTSE/Large Cap, όπου μετέχουν 25 εταιρείες, οι οποίες και θεωρούνται η «βιτρίνα» της ελληνικής αγοράς.

    Όλα αυτά είναι απόρροια της ανοδικής ορμής που χαρακτηρίζει το «χαρτί» της Mytilineos. Αντικατοπτρίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις υψηλές ταχύτητες ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών του στιβαρού επιχειρηματικού Ομίλου.

    Με κεφαλαιοποίηση 4,96 δισ. ευρώ και με άνοδο της μετοχής κατά 71,13% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, η Mytilineos έχει καταστεί δεύτερη δύναμη επιρροής στον Γενικό Δείκτη.

    Στη σύνθεση του οποίου μετέχουν 60 εταιρείες (από τις συνολικά 135 εισηγμένες) με τη χρηματιστηριακή τους αξία  να είναι τώρα στα 73,5 δισ. ευρώ και να αντιστοιχεί στο 90% της αγοράς. Ενώ η συμμετοχή τους στην αξία των συναλλαγών κινείται στα επίπεδα του 95%.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες το… ειδικό βάρος που έχει η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 στον Γενικό Δείκτη είναι 5,87%. Ακολουθώντας την Coca Cola, που επιδρά κατά 9,20% και είναι η μακράν μεγαλύτερη εισηγμένη (με παράλληλη διαπραγμάτευση) στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο.

    Αν και η Mytilineos έχει ανέλθει στην 6η θέση της κλίμακας κατάταξης των κεφαλαιοποιήσεων, εν τούτοις ο μεγαλύτερος βαθμός επιδραστικότητας στον πιο αναγνωρίσιμο δείκτη της αγοράς, είναι αποτέλεσμα και των συντελεστών στάθμισης.

    Και τούτο γιατί λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το Free Float της μετοχής (74% στην προκειμένη περίπτωση) ενώ εν συνεχεία  ακολουθεί ένας επί μέρους συντελεστής πολλαπλασιασμού, για λόγους πιο ισορροπημένης αποτύπωσης των δεδομένων του δείκτη.

    Συνεπώς από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας του Γενικού Δείκτη, μετράει η χρηματιστηριακή αξία του ποσοστού των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (Free Float). Επί της αξίας αυτής υπολογίζεται μια νέα και τελική στάθμιση, η οποία στη Mytilineos είναι της τάξεως του 32%.

    Εκ των πραγμάτων η συμπεριφορά των μετοχών ασκεί καταλυτικό ρόλο στην επίδρασή τους στο Γενικό Δείκτη, διότι διαμορφώνει και τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών. Οι οποίες κερδίζουν «πόντους» και από τη διεύρυνση του Free Float.

    Τα «ειδικά βάρη» των μεγάλων της αγοράς

    Καθώς η Mytilineos έχει ενισχύσει σημαντικότατα την χρηματιστηριακή της αποτίμηση, μείωσε και τη «ψαλίδα» επιδραστικότητας από την Coca Cola. Της οποίας η μετοχή κερδίζει 6,64% από την αρχή του έτους, η ελεύθερη διασπορά της είναι στο 54%, ενώ ο συντελεστής τελικού υπολογισμού είναι στο 38%.

    Πώς ερμηνεύονται πρακτικά όλα αυτά;

    Για κάθε +/- 1% στη μετοχή της Mytilineos προστίθεται ή αφαιρείται ποσοστό 0,0587% στον Γενικό Δείκτη. Η τελική εικόνα του οποίου προκύπτει και από τις σταθμίσεις των άλλων 59 εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτόν.

    Τα δεδομένα δεν είναι στατικά, αφού υπάγονται στην καθημερινή ροή των αλλαγών που επέρχονται στις κεφαλαιοποιήσεις. Με άλλες εταιρείες να αυξάνουν και άλλες να μειώνουν τη βαρύτητά τους.

    Ενδεικτικό των ανακατατάξεων που έχουν επέλθει, είναι ότι μετά από τη Mytilineos, ακολουθεί στην τρίτη θέση η Jumbo, η οποία επηρεάζει τον Γενικό Δείκτη κατά 5,52%. Με τη μετοχή της να κερδίζει 62,58% την εφετινή χρονιά και το Free Float της εταιρείας να ανέρχεται στο 81%.

    Για τη Eurobank η βαρύτητα στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη είναι 5,22%, ενώ η μετοχή κερδίζει 41,71% και διασπορά είναι στο 67%.

    Έπεται η ΔΕΗ με βαθμό επίδρασης στο 5,17% και με το δικό της Free Float να είναι στο 56%. Με τη μετοχή να καταγράφει κέρδη 52,86% από την αρχή της χρονιάς.

    Βαρύτητα 5,10% έχει ο ΟΠΑΠ, του οποίου η μετοχή κερδίζει 19,52%, ενώ η ελεύθερη διασπορά οριοθετείται στο 54%.

    Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς που με διασπορά στο 55% και άνοδο της μετοχής 91,10% , έχει βαθμό επιρροής στον Γενικό Δείκτη 4,87%

    Στο 4,81% είναι βαρύτητα της Motor Oil, που έχει 59% ελεύθερη διασπορά, αλλά η μετοχή κινείται «στα ρηχά» με οριακές απώλειες 0,55% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

    Η επίδραση της Εθνικής τράπεζας είναι στο 4,77%, με τη μετοχή να έχει άνοδο 45,18% και η διασπορά της να είναι στο 60%.

    Για την Alpha Bank η βαρύτητα είναι στο 4,64% με Free Float στο 89% και με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 39,5%.

    Στην 11η θέση έχει κατρακυλήσει ο ΟΤΕ. Αφού η αρνητική  χρηματιστηριακή πορεία του (-13,3% από την αρχή του έτους) έχει ρίξει τη επίδρασή του στον Γενικό Δείκτη στο 4,41%, όταν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η εταιρεία (με τρέχουσα διασπορά στο 45%) αποτελούσε την ηγέτιδα δύναμη. Πάνω και από την Coca Cola…

    Δυναμική παρουσία και στον δείκτη Large Cap

    Ως ενιαίο σύνολο οι 11 αυτές εισηγμένες ασκούν επίδραση κατά περίπου 59,6% , με τις υπόλοιπες 49 εταιρείες να έχουν βαρύτητα 40,4%.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το… ειδικό βάρος που έχει η Mytilineos, ισοδυναμεί με αυτό που έχουν οι 27 χαμηλότερης στάθμισης εταιρείες του Γενικού Δείκτη.

    Η κεκτημένη δυναμική της Mytilineos αποτυπώνεται όμως και στον δείκτη FTSE/ Large Cap των 25 μεγαλύτερων εταιρειών. Τον οποίων παρακολουθούν ιδιαίτερα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

    Σε αυτόν τον δείκτη η επιδραστικότητα της εταιρείας φτάνει τώρα στο 10,26%. Και είναι σε απόσταση αναπνοής από 10,4% της πρώτης Eurobank.

    Με την Coca Cola, την Εθνική, τον ΟΠΑΠ, την Alpha Bank και την Jumbo να έπονται. Με σταθμίσεις βαρύτητας από το 9,22% και κάτω.

    Ο Large Cap-25 κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Γενικός Δείκτης αποτελούν σημεία αναφοράς για μια σειρά από παθητικής διαχείρισης χαρτοφυλάκια, που κατανέμουν τις θέσεις τους ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε μετοχής.

    Με την έννοια αυτή η μετοχή της Mytilineos είναι λογικό να παραμένει σε πρώτη ζήτηση.

    Σε συνδυασμό βεβαίως με το «θερμό» ενδιαφέρον που καλά κρατεί από την πλευρά της ευρύτερης κατηγορίας επενδυτών. Ξένων αλλά και Ελλήνων, που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ορμητική άνοδο της μετοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Το διεθνές αφήγημα της Mytilineos οδηγεί στο Λονδίνο;

    Piraeus Securities: Αυξάνει την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα €44,5 από €34,5 προηγουμένως

    Αποκλειστικό Mytilineos: Τι ειπώθηκε στο Roadshow της Morgan Stanley στη Βόρεια Αμερική



    ΣΧΟΛΙΑ