Με το βλέμμα στις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας τελεί η αγορά, αφού αναμένεται το rebalancing στον MSCI, που πλέον περιλαμβάνει 8 μετοχές μετά την προσθήκη της Εθνικής και του Μυτιληναίου.

Μέχρι τις 31 Μαΐου λοιπόν, αλλά ενδεχομένως και τις επόμενες μέρες τα ξένα funds θα ενισχύσουν τις θέσεις τους και, σύμφωνα με το προηγούμενο σενάριο της Societe Generale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 103 εκατ. δολάρια και για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια. Βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες που θα επηρεαστούν είναι 7,3 ημέρες για την ΕΤΕ, 6,8 ημέρες για τη Mytilineos.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, αλλάζει ο MSCI το τρέχον πρόγραμμα τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων σε ανανεωμένο «τριμηνιαίες συνολικές αναθεωρήσεις δεικτών».

Σύμφωνα με την πρόταση, ο MSCI θα συνέχιζε να επανεξισορροπείται σε τριμηνιαία βάση, αλλά αντί για τις μικρότερες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις που πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, και οι 4 επανεξισορροπήσεις θα υιοθετούσαν τη μεθοδολογία των σημερινών εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων τον Μάιο και τον Νοέμβριο.

Η διαβούλευση ήταν ανοιχτή έως τις 11 Ιουνίου και στις 28 Ιουνίου η MSCI επιβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει τις αλλαγές της εισαγωγής «τριμηνιαίων ολοκληρωμένων αναθεωρήσεων δείκτη». Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από πότε θα τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα. Η MSCI θα ξεκινήσει πρώτα διαβούλευση για τους θεματικούς δείκτες, πριν επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα.

Από την άλλη, δεν περνάει απαρατήρητη η διαφορετική οπτική για τις πιθανές εισροές κεφαλαίων στον MESCI που αφορά στις ελληνικές μετοχές της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, ο μέσος διαχειριστής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στις μετοχές της Ελλάδας από το χαμηλό 0,10% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 0,21% τον Μάρτιο φέτος, έναντι 0,23% που είναι η πραγματική στάθμιση (στοιχεία Μάρτιος 2022) και συνεπώς τα περιθώρια των τοποθετήσεων είναι μάλλον περιορισμένα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της MS, η συγκέντρωση των κεφαλαίων που επενδύουν στην Ελλάδα έγκειται σε έναν μικρό αριθμό διαχειριστών, καθώς το 67% των κεφαλαίων παραμένουν με μηδενική έκθεση σε ελληνικές μετοχές τον Μάρτιο έναντι 74% τον Δεκέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, το 69% των αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων παραμένει με μειωμένη θέση στις ελληνικές μετοχές έναντι 78% τον Δεκέμβριο του 2021.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.

Διαβάστε επίσης:

Τιτάν: Καμπανάκια σε Παπαλεξόπουλο, Κολακίδη από το ξήλωμα της συμμετοχής της Fidelity