Νευρικές παραμένουν οι αγορές στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, με τις μετοχές των τραπεζών να υφίστανται από πιέσεις έως και ισχυρές απώλειες. Από τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ μέχρι τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δείκτες χθες κοκκίνησαν ενόψει και των αυξήσεων στα επιτόκια από Fed και ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες.

Η κρίση στο τραπεζικό σύστημα έχει ανατρέψει τα στοιχήματα, με τους traders να ποντάρουν από μικρή έως και καμία κίνηση από τη Fed στην αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ για την περίπτωση της ΕΚΤ προβλέπεται τα «γεράκια» να αντιμετωπίσουν ισχυρότερες του αναμενόμενου ενστάσεις από τα «περιστέρια» για τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50 την ερχόμενη Πέμπτη.

1

H χειρότερη επίδοση από το 2020

To Σαββατοκύριακo ήταν δραματικό για τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ώστε να μην υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις εταιρείες, νεοφυείς και βιοτεχνολογίας, που είχαν καταθέσεις στην αμερικάνικη SVB και στον βρετανικό της βραχίονα.

Τα εργαλεία της Federal Reserve για πλήρη πρόσβαση των πελατών στις καταθέσεις τους και για τη δημιουργία ταμείου τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά και η ολονύχτια προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης για να πουλήσει έναντι μιας στερλίνας την τράπεζα της Αγγλίας στην HSBC δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βουτιά στους δείκτες των παγκόσμιων αγορών.

Ο Nasdaq, τροφοδοτούμενος από την υποστήριξη στις εταιρείες τεχνολογίας έκλεισε με μικρή άνοδο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δείκτες της Wall Street οι οποίοι έκλεισαν στο κόκκινο.

Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, με πτώση 12%.

Η Citigroup και η Wells Fargo κατέγραψαν απώλειες 7%, η Bank of America -5%, ενώ μεταξύ 1,5%-2% οι JP Morgan και Morgan Stanley.

Ελεύθερη πτώση παρατηρήθηκε στις μικρές τράπεζες της Αμερικής, με τη First Republic Bank να κλείνει  με απώλειες 61,83%, τη Western Alliance Bancorp να υποχωρεί κατά 47,06%, τη PacWest Bancorp κατά 21,05%, τη KeyCorp κατά 27,38% και τη Zions Bancorporation κατά 25,72%.

Δεν έπεισε η ΕΚΤ

Τραπεζικό sell off κατεγράφη και στην Ευρώπη, παρασύροντας τους δείκτες σε απώλειες άνω του 2%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψαν απώλειες με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks Index να πέφτει κατά 5,6%, στη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2020.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν έκρινε σκόπιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάρρευση της SVB, καθώς δεν διέκρινε άμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Προειδοποίησε πάντως ότι ενέχει κίνδυνος εφόσον παρατηρηθούν σοβαροί τριγμοί στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ. Την ίδια άποψη πάντως υποστήριξαν η JP Morgan και ο οίκος Moody’s. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις τραπεζιτών και κυβερνήσεων, οι επενδυτές συνέχισαν το sell off, με κάποιες τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse υποχώρησαν κατά 12% σε νέο χαμηλό ρεκόρ, αν και στη συνέχεια ανέκαμψαν. Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν κατά 3,8%, της Barclays κατά  5,7%, της Deutsche Bank κατά  4,3% και της ιταλικής Unicredit (UNCFF) 7,5%. Η Commerzbank κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση με πτώση που ξεπέρασε το 12%.

Σε δύσκολη θέση η Fed

Το νέο sell-off έρχεται μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο στα χέρια της Fed για τις επόμενες αποφάσεις της.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού, όμως αγορές, traders και αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι το σχέδιο της Fed για σκληρό πόλεμο εναντίον του πληθωρισμού έχει ναυαγήσει υπό τις πιέσεις από την κρίση του τραπεζικού τομέα.

Ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα παραβλέπεται αυτή τη στιγμή από τις αγορές, καθώς οι επόμενες κινήσεις της Fed ζυγίζονται από τους επενδυτές βάσει της διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης.

Η Goldman Sachs εκτιμάει ότι οι Aμερικανοί τραπεζίτες δεν θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση των Μάρτιο, ενώ όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τα στοιχήματα για μια νέα μικρή κίνηση, παρά τις επιθετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ πριν λίγες ημέρες, οι οποίες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή σε μεγαλύτερες από το 0,25, κινήσεις για την αύξηση των επιτοκίων.

Πιέσεις στα γεράκια της ΕΚΤ

Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο για αύξηση κατά 0,50 τον Μάρτιο θα συναντήσει μεγαλύτερη αντίσταση από την αναμενόμενη, σύμφωνα με το Bloomberg, στη σκιά της βουτιάς των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών στα χρηματιστήρια για τρίτη συνεχή ημέρα.

Τα στοιχήματα των traders δίνουν πλέον ποσοστό 50% για αύξηση μισής μονάδας την ερχόμενη Πέμπτη. Οι προβλέψεις τους έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω και το τελικό επιτόκιο, το οποίο πλέον στοιχηματίζουν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,90%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχήματα έκαναν λόγο για τελικό βασικό επιτόκιο στο 4,5%, ενώ υπήρξαν και δηλώσεις, όπως αυτή του επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της, οι οποίες εκτόξευσαν τα σενάρια για το τελικό επιτόκιο στο 5%.

Η Fed αναζητεί τον υπεύθυνο για το φιάσκο της SVB

Με τους πρώτες καταθέτες να έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό τους στην αμερικάνικη Silicon Valley Bank, η Fed βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής έρευνας για να εντοπίσει τους υπευθύνους του φιάσκου αλλά και να ξορκίσει την έντονη κριτική που δέχθηκε για ελλιπή εποπτεία, που οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζας εν  μια νυχτί.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την 1η Μαΐου, με τον Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι τα γεγονότα γύρω από την περίπτωση της τράπεζας απαιτούν ενδελεχή και ταχεία έρευνα.

Την ίδια ημέρα ήρθε και η πρώτη μήνυση –από τις πολλές που αναμένονται- εναντίον της Silicon Valley Bank από μετόχους.

Σύμφωνα με αυτή, η SVB Financial Group, μητρική εταιρεία της τράπεζας σε καμία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις που υπέβαλλε τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν αποκάλυψε τους πιθανούς κινδύνους από την αύξηση επιτοκίων. Οι μετόχοι καταγγέλουν ότι η εταιρεία «υποτίμησε τους κινδύνους που ενέχουν οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην εταιρεία».

Διαβάστε επίσης:

SVB Financial: Μετοχές 3,6 εκατ. δολαρίων πούλησε ο CEO Γκρεγκ Μπέκερ λίγες μέρες πριν την κατάρρευση