Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Μουδιασμένες οι αγορές μετά το ξεπούλημα των 6,4 τρισ. δολαρίων – Ποιος αγοράζει τη βουτιά

Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο

Διόρθωση σε ένα ασυγκράτητο ράλι, το πρώτο καμπανάκι μιας επερχόμενης ύφεσης ή απλά οι επενδυτές πάτησαν το panic button χωρίς λόγο;

Οι αγορές παραμένουν μουδιασμένες μία ημέρα μετά από το ισχυρό τράνταγμα ενός ξεπουλήματος που σε παγκόσμια κλίμακα άγγιξε τα 6.4 τρισ. δολάρια με το ένα εξ’ αυτών να προέρχεται από τον μεγάλο νικητή των χρηματιστηριακών δεικτών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τις μετοχές τεχνολογίας.

Η επόμενη ημέρα δείχνει μια δειλή ανάκαμψη με αρκετή αστάθεια, ερωτήματα και δισταγμό για το αν αξίζει να αγοράσουν τη βουτιά οι επενδυτές.

Νηφάλιοι οι αναλυτές, επιφυλακτικοί οι επενδυτές

«Ήταν τρομακτικό, αλλά δεν ήταν προάγγελος οικονομικής καταστροφής», καθησυχάζει ο Ed Yardeni, ο οικονομολόγος της Yardeni Research, ο οποίος υποστήριξε σε δηλώσεις του στη τηλεόραση του Bloomberg ότι μάλλον η αγορά τη Δευτέρα έλυνε εσωτερικά της ζητήματα.

Για επενδυτές και traders είναι νωρίς ακόμα να κατασταλάξουν σε μία θέση, καθώς ο πανικός καλά κρατεί και ο φόβος στις αγορές, έτσι όπως αποτυπώνεται από τους σχετικούς δείκτες, βρίσκεται στο κόκκινο.

Στον πανικό των επενδυτών, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εμφανίστηκαν πιο νηφάλιοι.

«Το άγριο ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου το οποίο κορυφώθηκε τη Δευτέρα φαίνεται υπερβολικό. Το ίδιο ισχύει και για την ακραία βιασύνη στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων. Αυτές οι θέσεις φαίνονται ευάλωτες, εκτός αν καταστεί σαφές ότι η παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών, ανέφερε στο Bloomberg o αναλυτής του Bloomberg, Garfield Reynolds.

Βέβαια κάποιοι δεν υποστηρίζουν το αφήγημα του «λάθους συναγερμού». O Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Miller Tabak + Co, ανέφερε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί τόσο για τα κέρδη όσο και για την οικονομία.

Αξίζει να αγοράσεις τη βουτιά;

Στον μέχρι πρότινος μαγικό κόσμο των τεχνολογικών μετοχών, οι επενδυτές χάριζαν ένα ασυγκράτητο ράλι, πλέον όμως έχουν επιλέξει να κρατήσουν στάση αναμονής. Το άγριο sell off της Δευτέρας έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία για να μπουν νέοι επενδυτές, όμως, οι κινήσεις, τουλάχιστον στα futures του Nasdaq εμφανίζονται διστακτικές.

«Περιμένω μια καλύτερη ευκαιρία για να αγοράσω», δήλωσε ο Dan Cook, επικεφαλής στρατηγικής της Apex Trader Funding. «Θέλω να δω μια ένδειξη ότι η πίεση έχει περιοριστεί».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε δύο διαφορετικά σημειώματα προς τους πελάτες τους ότι η πορεία των αμερικανικών μετοχών δεν υποδηλώνει ύφεση. Στο δεύτερο σημείωμα μάλιστα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Peter Oppenheimer, ανέφεραν ότι αναμένουν περαιτέρω πτώση των παγκόσμιων μετοχών, αν και δεν προβλέπουν bear market –δηλαδή πτώση κατά 20% από το πρόσφατο υψηλό.

Η Citigroup σε δικό της σημείωμα προειδοποίησε ότι τα σενάρια ύφεσης δεν έχουν τιμολογηθεί από τις αγορές.

Πάντως η Goldman Sachs σημείωσε ότι η αγορά μετοχών ύστερα από μία πτώση της κλίμακας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνήθως αποβαίνει κερδοφόρα.

Τα futures στη Wall Street, αν και ασταθή υποδηλώνουν μια προσπάθεια ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Οι πραγματικές αιτίες πίσω από την πτώση των μετοχικών αγορών

Γιάννος Κοντόπουλος: Το έγκλημα, η αγορά των παραγώγων και το απύθμενο θράσος των Market Makers

Jefferies για Eurobank: Νέα αυξημένη τιμή στόχος στα 2,85 ευρώ – Υψηλό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή