• Οικονομία

    Morgan Stanley: Βλέπει βουτιά του ευρώ κατά 7% – Θα κατρακυλήσει στο 1,02 δολάριο

    • Bloomberg


    Η Morgan Stanley βλέπει διολίσθηση του ευρώ προς την ισοτιμία με το δολάριο τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει την πολιτική χαλάρωσης για να αντιμετωπίσει την εξασθενημένη οικονομία.

    Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι το ενιαίο νόμισμα θα κατρακυλήσει στο 1,02 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, μια υποτίμηση περίπου 7% από τα σημερινά επίπεδα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της Ομάδας των 10, David Adams, σε συνέντευξή του.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτή η βασική άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, μαζί με το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κίνησης κατά μισή μονάδα.

    Πρόκειται για την πιο ζοφερή εκτίμηση μεταξύ των αναλυτών νομισμάτων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, με την επικρατούσα άποψη να προβλέπει ότι το ευρώ θα ανέβει στην πραγματικότητα για να κλείσει το έτος στα 1,11 δολάρια.

    Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται ενόψει μιας αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την Πέμπτη, με την προσοχή των traders να είναι στραμμένη στις προοπτικές για τους επόμενους μήνες.

    «Υπάρχουν πολλά περιθώρια για να επικεντρωθεί η αγορά εκ νέου στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπές βαθύτερα και ταχύτερα από ό,τι έχει τιμολογηθεί σήμερα», δήλωσε ο Adams, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. «Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός καταλύτης για να αρχίσει η αγορά να το σκέφτεται αυτό».

    Euro Retreats From its Strongest Level in One Year | Currency soared in August as traders added to Fed interest-rate cut bets
    Το ευρώ υποχωρεί από το ισχυρότερο επίπεδο του τελευταίου έτους

    Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν επί του παρόντος σε χαλάρωση περίπου 60 μονάδων βάσης στην Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με περίπου 110 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ.

    Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης εμφανίζονται ήδη λιγότερο θετικοί ως προς τις προοπτικές του ευρώ ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

    Ο Adams συστήνει από τον Φεβρουάριο μια short θέση για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, με την άποψη ότι οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο. Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη ενισχύει τώρα την πεποίθησή του για πτωτική τάση στο ευρώ.

    Αν και τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο βρίσκεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ο Adams θεωρεί επίσης ότι οι γερμανικές πολιτικές εξελίξεις είναι εξίσου ανησυχητικές για τη μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα της περιοχής.

    «Τα ασφάλιστρα πολιτικού κινδύνου και η αβεβαιότητα αυξάνονται σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε. «Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην περιοχή».

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα ασφαλή καταφύγια ενισχύονται καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα

    Κωστής Χατζηδάκης: Οι προϋποθέσεις για την φοροαπαλλαγή στα κλειστά ακίνητα – Νέες παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση

    «Σπίτι μου ΙΙ» – Διευρύνονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ