Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: To Σχέδιο Ανάκαμψης «ξεκλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα

Η Morgan Stanley ανεβάζει το κασέ των αναλυτών - Τι αμοιβές πληρώνει στα νέα στελέχη

James Gorman, CEO Morgan Stanley

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ μαζί με τα 4 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης που έχει ήδη λάβει το 2021, εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 7,6 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια των 30,5 δισ. ευρώ που διατίθενται για τη χώρα, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης για την Ευρώπη (NGEU). Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτηση για επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους και τα κεφάλαια αυτά θα εκταμιευθούν κατά πάσα πιθανότητα το τρίτο τρίμηνο φέτος.

Σε επίπεδο χώρας, η Ισπανία εξακολουθεί να ηγείται, όντας η μόνη χώρα που έχει ήδη λάβει τη δεύτερη δόση των κονδυλίων, ενώ η Ιταλία υπέβαλε επίσης πρόσφατα αίτηση για τη δεύτερη εκταμίευση. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι επίσης σε καλή θέση, έχοντας λάβει την πρώτη δόση, ενώ σημειώνουν επίσης πρόοδο στο σύνολο των στόχων και των ορόσημων που συνδέονται με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, επισημαίνει η τράπεζα. «Από την παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών σε επίπεδο χώρας, η εκτίμησή μας για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ανάληψη επενδύσεων είναι θετική για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα», επισημαίνει η τράπεζα.

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ισχυρή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 και στις αρχές του 2022, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η περαιτέρω πρόοδος του ταμείου ανάκαμψης, ιδίως των επενδύσεων, θα μπορούσε να τονώσει την ελληνική εγχώρια ζήτηση και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2023 και μεσοπρόθεσμα, κατά την άποψή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Παράλληλα, η MS προβλέπει ότι μια ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του εγχώριου ταμείου ανάκαμψης θα συνέβαλε πιθανότατα στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τους επόμενους μήνες. «Τόσο ο οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor’s όσο και οίκος της DBRS έχουν αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα πρόσφατα, σε απόσταση μόλις μιας βαθμίδας από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και θα μπορούσε ενδεχομένως να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω στην επόμενη αξιολόγησης στις 8 Ιουλίου», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Από την τελευταία μας ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε περισσότερα έργα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με την ονομασία “Ελλάδα 2.0”. Από τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει επιπλέον 127 έργα στο σχέδιο ανάκαμψης, αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Τα έργα που προστέθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα από το Μάιο είναι αξίας συνολικά 1,7 δισ. ευρώ και κατανέμονται στους 4 πυλώνες του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” ως εξής: 4 έργα ύψους 50,75 εκατ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση, 6 έργα αξίας 227,35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, 15 έργα συνολικού ύψους 490,18 εκατ. ευρώ που είναι αφιερωμένα στην “Απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή” και τέλος 32 έργα ύψους 927,68 εκατ. ευρώ για τον πυλώνα “Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός”», αναλύει η Morgan Stanley.