• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Το πάγωμα των επιτοκίων δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες

    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley διατηρεί τις συστάσεις της για τις ελληνικές τράπεζες και συστήνει overweight την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Alphabank δίνει ουδέτερη σύσταση (equal weight).

    Οι τιμές στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,24 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,45 ευρώ, 4,86 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και για την Alpha Bank στα 1,37 ευρώ.

    Παράλληλα, στη νέα της έκθεση, η τράπεζα και ο αναλυτής Nida Iqbal αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων για ένα έτος, στα επίπεδα του Μαρτίου 2023, εφαρμόζοντας το μέτρο από το Μάιο.

    «Ουσιαστικά οι τέσσερις τράπεζες παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία για να στηρίξουν τους δανειολήπτες και να ανακουφίσουν πιθανά στοιχεία ποιοτικών κινδύνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EURIBOR καθορίζεται ουσιαστικά στο τέλος Μαρτίου (3%) και τυχόν περαιτέρω αυξήσεις δεν πρόκειται να ενσωματωθούν. Συνεπώς, όλα τα στεγαστικά δάνεια για τους επόμενους 12 μήνες μετατρέπονται ουσιαστικά σε δάνεια σταθερού επιτοκίου», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

    Ο στόχος των τραπεζών είναι να επιδείξουν την κοινωνική τους ευαισθητοποίηση, με την χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη των στεγαστικών δανείων που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης στις μηνιαίες πληρωμές των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

    Πώς θα επηρεάσει το μέτρο τις τράπεζες

    Για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5-2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση για τις τράπεζες λόγω αυτού του μέτρου.

    Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%. σημειωτέον ότι τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών δανείων στην Ελλάδα.

    Κατ’ ουσίαν, η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα οριζόντιο μέτρο που παρέχει ένα μπόνους σε εκείνους τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να καταβάλλουν πληρωμές στην ώρα τους.

    Η εξέλιξη των δανείων και των καταθέσεων στην Ελλάδα φέτος

    Από το Φεβρουάριο, τα δάνεια του κλάδου είναι αυξημένα κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, αλλά μειωμένα από +4,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Τα δάνεια μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών.

    Οι καταθέσεις του κλάδου στην Ελλάδα είναι αυξημένες 3% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, αλλά ήταν μειωμένες κατά -0,7% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις (LDR) για τον κλάδο εξακολουθεί να είναι χαμηλός στο 62%. Από το Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, οι αποδόσεις των δανείων είναι αυξημένες 50 μ.β. για τον κλάδο, ενώ το μέσο κόστος καταθέσεων είναι αυξημένο κατά 10 μ.β.

    Η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το μερίδιο του Φεβρουαρίου να είναι στο 21% σημειώνοντας, μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022.

    «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των ισχυρών δεικτών ρευστότητας για τις τράπεζες και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσουν τα beta των καταθέσεων συγκρατημένα. Συνεχίζουμε να παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπουμε ουσιαστικά αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις του consensus λόγω της παραπάνω πρωτοβουλίας», καταλήγει η Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες – «Πάγωσαν» τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων για 1 χρόνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ