ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Oι Αμερικανοί σήμερα ψηφίζουν για τα μέλη του Κογκρέσου αυτοπροσώπως και πολλοί θα έχουν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικώς, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως και το 2020, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέρες για να μάθουν με βεβαιότητα ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο, εξηγούν οι Michael Zezas και Seth Carpenter, αναλυτές της Morgan Stanley.
Mε δεδομένο ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, η τράπεζα παραθέτει τρία βασικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σαφήνειας που θα φέρει η εβδομάδα εκλογών στην Αμερική:
1. Η υψηλότερη μεταβλητότητα είναι πιο πιθανό να προκύψει από μια καλύτερη από το αναμενόμενο νύχτα για τους Δημοκρατικούς παρά για τους Ρεπουμπλικάνους.
Τα αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες συνήθως δεν μετακινούν πολύ τις αγορές. Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία σε τουλάχιστον μία αίθουσα του Κογκρέσου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν βλέπουμε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων να οδηγεί σε πολιτικές που από μόνες τους θα αποτελούσαν σημαντικούς καταλύτες της αγοράς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Αντίθετα, η διεύρυνση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο θα διαψεύσει τις προσδοκίες που θέτουν οι δημοσκοπήσεις και θα υπονόμευε επίσης την άποψη ότι ο πληθωρισμός αποτελεί εκλογικό βάρος για τους Δημοκρατικούς.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν αυτό το αποτέλεσμα ως απελευθέρωση του κόμματος από τους πολιτικούς και νομοθετικούς περιορισμούς που εμπόδιζαν το Κογκρέσο να θεσπίσει ορισμένες από τις δημοσιονομικά επεκτατικές πολιτικές που αποτελούσαν μέρος της αρχικής ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν “Build Back Better”.
Ως εκ τούτου, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδώσουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση, με το Κογκρέσο και τη Fed να κινούνται ουσιαστικά προς αντίθετες κατευθύνσεις όσον αφορά τον πληθωρισμό. Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις αγορές θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και ισχυρότερο δολάριο, αντανακλώντας το ενδεχόμενο υψηλότερου ανώτατου επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
2. Μια “νίκη” των Ρεπουμπλικανών μπορεί να μην δημιουργήσει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά εισάγει κινδύνους προϋπολογισμού για το 2023.
Οι καλές συνθήκες στις μετοχές είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας διαιρεμένης κυβέρνησης στις ΗΠΑ, αλλά όχι πάντα. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, το αδιέξοδο οδήγησε σε παρατεταμένες αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και κλείσιμο της κυβέρνησης. Η λύση σε ένα τέτοιο αδιέξοδο ήταν ο νόμος περί ελέγχου του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος εφάρμοσε συσταλτική δημοσιονομική πολιτική ενώ η οικονομία ήταν ακόμη αδύναμη.
Πράγματι, όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9%. Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενέστερη ανάπτυξη και η βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η άνοδος του επιτοκίου τηςFed Funds καθυστέρησε μέχρι το 2015 και εκτυλίχθηκε σταδιακά στη συνέχεια.
Επί του παρόντος, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών σηματοδοτεί την πρόθεσή της να εφαρμόσει την ίδια τακτική, εάν το κόμμα κερδίσει τις πλειοψηφίες. Αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν το 2023 με απροσδόκητους τρόπους, το φάντασμα του νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει τις αγορές.
3. Προσοχή στα πρόωρα συμπεράσματα τη νύχτα των εκλογών.
Όπως και το 2020, η αυξημένη χρήση της επιστολικής ψήφου σημαίνει ότι τα πρώτα αναφερόμενα αποτελέσματα των ψήφων μπορεί να μην είναι καλός δείκτης για το ποιος κερδίζει, ειδικά σε αγώνες που αναμένεται να είναι κλειστοί. Αυτό που είδαμε το 2020 και σε άλλες εκλογές είναι ότι οι επιστολικές ψήφοι δόθηκαν συχνότερα από τους Δημοκρατικούς παρά από τους Ρεπουμπλικάνους και σε πολλές δικαιοδοσίες καταμετρήθηκαν μετά την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν νωρίς θα πρέπει να φαίνονται ευνοϊκά για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά όπως και το 2020, τα προβάδισμα μπορεί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε για την κρίση μας, ίσως για μέρες, σχετικά με το ποιο κόμμα φαίνεται έτοιμο να ελέγξει το Κογκρέσο.
Διαβάστε επίσης:
Ebury: Μήπως το Κογκρέσο κατευθύνεται προς αδιέξοδο;