ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι νέες business του Μυτιληναίου, ο Ιβάν, ο Μάρης και ο Γουόρχολ, το σκάνδαλο με τον δημοσιογράφο, ο μυστικός επισκέπτης του ΜΜ, τα 2 ρολόγια του Άδωνι, ο έρωτας της Ζαχαράκη και το κάλεσμα του εφοπλιστή στην Βίσση
«Η ελληνική οικονομία ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες υπεραπέδωσε έναντι της αντίστοιχης της ευρωζώνης το 2022 και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024», αναφέρει η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley, υπεύθυνη για την Ελλάδα, στην τελευταία έκθεση του οίκου.
Η οικονομία μπόρεσε να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από μια σχετικά μεγάλη και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) και την ανάκαμψη της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κίνησης, που έχει ωφελήσει τη χώρα και η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική δραστηριότητα. Μελλοντικά, η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική, μαζί με τη συνεχή στήριξη από την εφαρμογή της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή ΑΞΕ, αναμένεται να διατηρήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024.
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF): Το 2023 είναι ένα κρίσιμο έτος
Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτηση και έχει λάβει συνολικά 5,75 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 5,34 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του RRF. Το σχέδιο ανάκαμψης έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως στις μεταρρυθμίσεις, αλλά από το 2023 και μετά το επίκεντρο θα αρχίσει να μετατοπίζεται στις επενδύσεις. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν υποβάλει 381 επενδυτικά σχέδια, και ζήτησαν έως και 5 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ. Συνολικά, τα σχέδια αυτά θα κινητοποιούσαν περισσότερα από 12 δισ. ευρώ, αν ληφθούν υπόψη τα ιδιωτικά κεφάλαια που συμμετέχουν. Από τα σχέδια που προτάθηκαν, έχουν ήδη υπογραφεί 106 δανειακές συμβάσεις, συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ η νομισματική πολιτική είναι συγκρατημένη στις ιδιωτικές επενδύσεις της ζώνης του ευρώ μέσω ενός ακριβότερου κόστους χρηματοδότησης, το RRF στην Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει φθηνά δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, βοηθώντας τη χώρα να κλείσει το επενδυτικό κενό που υπέστη κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου κρίσης και λιτότητας. Στο τέλος του Μαρτίου 2023, η Ελλάδα ζήτησε επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσει το REPowerEU που είναι ένα τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης με το ποσό αυτό να προορίζεται μόνο για πράσινα έργα. Τα κονδύλια πρέπει ακόμη να λάβουν το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αν εγκριθούν, αυτό θα μετακινήσει το συνολικό ποσό των χρημάτων του RRF που δικαιούται η Ελλάδα σε 35,5 δισ. ευρώ, ή περίπου το 17% του 2022 του ονομαστικού ΑΕΠ του 2022.
Πληθωρισμός: Σε καθοδική πορεία
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ υψηλότερα από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σε κάθοδο η Ελλάδα βιώνει μια απότομη διόρθωση, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 4,6% φέτος το Μάρτιο. Παρόμοια με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, η διόρθωση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα πρέπει να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,8% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley. Από την άλλη πλευρά, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, οδηγούμενος κυρίως από τις τιμές των ψυχαγωγικών υπηρεσιών, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας νέας, όπως φαίνεται, ισχυρής τουριστικής περιόδου.
Δημόσια οικονομικά: Επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος
Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει μια από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει σε πρωτογενές ισοζύγιο ήδη το 2022,και να μειώσει τα επίπεδα χρέους/ΑΕΠ της κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το 206% που ήταν το υψηλό ρεκόρ που έφτασε το 2020 ως συνέπεια της πανδημίας. «Αναμένουμε ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό και πιστεύουμε ότι η σταθερή ανάπτυξη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2022,και έως και 1,5% το 2024, αναφέρει η Chiara Zangarelli.
«Αυτό θα είναι εφικτό καθώς τα πακέτα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση θα λήξουν, και η ονομαστική ανάπτυξη θα παραμείνει αυξημένη σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα. Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες αναμένουμε ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024», καταλήγει η οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Καμία ανησυχία για εκλογές – Ξεχωρίζει Eurobank και Πειραιώς
Μειώνουν το πολιτικό ρίσκο οι δημοσκοπήσεις…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί