ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε Overweight από Equal-weight καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους μας να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», εξηγεί η Morgan Stanley.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια τεχνική ύφεση (με διαφορά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη), χάρη στη στήριξη, μεταξύ άλλων, από τη στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του RRF.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας είναι συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16,7% του ΑΕΠ του 2021, και περιλαμβάνει 106 επενδυτικά σχέδια και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και τις οικονομικές προκλήσεις, όπως προσδιορίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αναφορικά με τις μετοχές, προτιμά τις τράπεζες λόγω των σχετικά ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά από τους ισολογισμούς μετά τον τελευταίο πτωτικό κύκλο.
Η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου – απόδοσης από τις τράπεζες της περιοχής με +29% σε σχέση με το βασικό σενάριο, +61% σε σχέση με το bull case και -53% σε σχέση με το bear. Οι μετοχές που προτιμά είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.
Η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, θα πρέπει να στηρίξει την υπεραπόδοση. Η απόδοση από έτος σε έτος των ελληνικών μετοχών ήταν καλύτερη από άλλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από μια πολύ ισχυρή θετική πρόβλεψη για το 2022. Στο μέλλον, οι αναβαθμίσεις για το 2023 θα συνεχιστούν.
Οι μεγάλες εκπτώσεις στις αποτιμήσεις παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους
Παρά τη σχετική μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης, η αγορά διαπραγματεύεται κοντά σε πρόσφατα σε ιστορικά υψηλά discount με 38% στον δείκτη κερδοφορίας Ρ/E, 34% στη μερισματική απόδοση (D/Y)και με βάση τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV, το discount είναι 51% σε σχέση με την Ευρώπη.
Η έκπτωση ισχύει και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Οι αποτιμήσεις της Ελλάδας είναι σε σημαντικό discount (-33% σε δείκτη Ρ/E και 39% σε D/Y)και για Ρ/PBV, η έκπτωση μειώνεται λόγω της βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας ROE.
Τέλος, σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, το premium αποτίμησης της Ελλάδας έχει μειωθεί πρόσφατα και τώρα οι μετοχές της Ελλάδας και της ΖτΕ διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο με βάση το δείκτη P/E.
Οι πτωτικοί κίνδυνοι στην υπερεπενδεδυμένη θέση που προτείνει η Morgan Stanley
Πολιτική μεταβλητότητα: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για ατασθαλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το σημερινό κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο παραίτησής του και η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας της, εκτιμά η MS.
Τουρισμός και αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τους οικονομολόγους της τράπεζας στην εποικοδομητική άποψη τους πηγάζει από τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό – περίπου 15% του ΑΕΠ της. Ο υψηλότερος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ και Ευρώπη) πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των διακριτικών δαπανών των καταναλωτών, η οποία τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και ως εκ τούτου το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
Κίνδυνοι βαθύτερης ύφεσης στη ζώνη του ευρώ: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μείωναν περαιτέρω τη δραστηριότητα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και το εγχώριο ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1,0% το 2023 στο “bear” σενάριο των οικονομολόγων της Morgan Stanley, ωστόσο, σε σχετική βάση, ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις αντίστοιχες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο.
Διαβάστε επίσης:
BlockFi: Ο δρόμος προς την πτώχευση και το ντόμινο στην βιομηχανία των crypto
Deutsche Bank: Η ύφεση θα φέρει πτώση στις μετοχές έως 33% – Πότε τα κέρδη θα επιστρέψουν το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ