Η Morgan Stanley και η Nida Iqbal εξηγούν τι θα μπορούσε να συμβεί στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου ορίου ελάχιστων αποθεματικών (MRR) από το σημερινό 1% σε 3%-4% και για τα οποία αποθεματικά δεν θα αμείβονται.

Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι που προτείνει είναι:

1

«Ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου δείχνουν ότι το συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση στο 2%, η αγορά συνέχισε να θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο, οπότε οι ειδήσεις που υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δεν είναι ευπρόσδεκτες. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το έτος η ΕΚΤ ανακοίνωσε μια αλλαγή στην αμοιβή του επιτοκίου MRR, φέρνοντάς το στο 0%», εξηγεί η Iqbal.

Η MS βλέπει αρνητική πιθανή επίπτωση 4% – 6% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2024

«Με βάση μια πρώτη ανάλυση, εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος μιας πιθανής αλλαγής στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2024 θα μπορούσε να είναι από 4% – 6% και το 2025 από 3% – 4%. Υποθέτοντας ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά 2%, τα αντίστοιχα μεγέθη θα ήταν 1% – 2% και 1% – 1,5%, αντίστοιχα. Με βάση τους αριθμούς μας, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank θα επηρεαστούν περισσότερο από κάτι τέτοιο αν αυτό συμβεί και η ΕΤΕ και η Eurobank λιγότερο», εκτιμά η Iqbal. Η πλήρης εκτίμηση για την επίδραση ανά τράπεζα φαίνεται στο διάγραμμα που επισυνάπτεται.

«Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πτώση 4% κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται σε τιμές 0,5-0,7 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2024 (P/TBV) και 5 με 6 φορές τα καθαρά κέρδη του 2024 (P/E). Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες αποδόσεις αντανακλούν την κορύφωση του κύκλου των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και σε κάποιο βαθμό την πρόσφατη αύξηση του ρυθμιστικού ‘θορύβου’ στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει τις μετοχές, μετά την υπεραπόδοση του κλάδου έναντι των ομοειδών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) φέτος. Τονίζουμε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών μας βασίζονται σε μέσο όρο RοTE για το 2025 11,5% για τις ελληνικές τράπεζες (έναντι στόχων άνω του 12%), ο οποίος ενσωματώνει κανονικοποιημένα επιτόκια της τάξης του 2,5% περίπου έναντι μέγιστου 4% επί του παρόντος», καταλήγει η MS.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Πατέλης: Τα κρίσιμα σημεία στο report προς τους ξένους επενδυτές μετά την επενδυτική βαθμίδα

DZ Bank για Ελλάδα: Tι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s – Γιατί «τσιμπάνε» τα spreads με τη Γερμανία

doValue: Ποτέ δεν μας έφερε επενδυτή η Alumil – Τι κρύβει το sell off στη μετοχή