ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανθεκτικές έχουν αποδειχτεί οι αγορές στα νέα της τεχνικής ύφεσης και των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, με τη Morgan Stanley, να προτείνει ένα «κυνήγι θησαυρού» στα αμερικάνικα χρηματιστήρια, τον μήνα που παραδοσιακά είναι αφιερωμένος στις διακοπές.
«Σε αυτό το περιβάλλον δεν θέλετε να κατέχετε αμυντικές μετοχές που πάνε ήδη καλά, θέλετε να αρχίσετε να αγοράζετε όσες έχουν βυθιστεί μέχρι σήμερα», αναφέρει ο αναλυτής Andrew Slimmon της Morgan Stanley.
Ο αναλυτής θεωρεί ότι η έκρηξη των τιμών έχει διαλύσει το αίσθημα των καταναλωτών, κι αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουν οι επενδυτές να ποντάρουν σε μετοχές που έχουν βυθιστεί τους τελευταίους μήνες.
«Μια καλή ευκαιρία»
Το ενδιαφέρον του Slimmon εστιάζει κυρίως σε μετοχές εταιρειών με καταναλωτικά προϊόντα, οι οποίες έχουν χάσει το 26% των κερδών τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Τομείς που αφορούν την επίπλωση, είδη για το σπίτι ή την κατασκευή κατοικιών μπορούν να καταγράψουν ράλι, στην περίπτωση που η οικονομία αποφύγει την ύφεση, αναφέρει αν και δεν κατονομάζει ποιες θεωρεί ότι θα έχουν ανάκαμψη.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, λόγω των ζοφερών προοπτικών για την οικονομία, εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.
Σε αυτή την πτώση ποντάρει ο Slimmon, για να υποστηρίξει ότι το ποντάρισμα στην ανάκαμψη είναι αυτή τη στιγμή πιο πιθανό από ποτέ.
«Οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή γι’ αυτές τις μετοχές, οι οποίες με το που αναστραφεί το αίσθημα των καταναλωτών θα αρχίσουν να ανεβαίνουν», ανέφερε.
Και υποστήριξε ότι η θεαματική τους βουτιά, είναι πιο πιθανό να ακολουθηθεί από μια θεαματική άνοδο.
Γιατί τον Αύγουστο;
Ο Αύγουστος είναι στην ιστορία της Wall Street ένας από τους χειρότερους μήνες για τις μετοχές. Σύμφωνα με τον Slimmon, οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο εκείνη την περίοδο εξαρτώνται κυρίως από μακροοικονομικά γεγονότα.
Κι όταν το επίκεντρο μεταφέρεται σε μακροοικονομικά γεγονότα, όπως υποστηρίζει, σε μία μακροοικονομία με πολύ κακές προοπτικές λόγω της παγκόσμιας γεωπολιτικής κρίσης, οι δείκτες θα εμφανίσουν μεγάλη αστάθεια, δημιουργώντας ευκαιρίες.
Αντίθετα, για τον Slimmon, οι τομείς της ενέργειας και της άμυνας δεν έχουν πολλά να προσφέρουν στους επενδυτές, καθώς είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της περιόδου.
«Είναι λίγο αργά για πωλήσεις αλλά και για επιθετικές αγορές σε αυτές τις μετοχές», αναφέρει.
Ο Slimmon υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, μία εκτίμηση που άλλοι αναλυτές δεν υποστηρίζουν.
«Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται τον φθινόπωρο», υποστηρίζει, αλλά σημειώνει ότι αυτό δεν θα δώσει απαραίτητα το σήμα στη Fed να σταματήσει τον κύκλο αυξήσεων που έχει προγραμματίσει μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει.
Η bear market συνεχίζεται για λίγο ακόμα
«Το χαμηλό του Ιουνίου δεν είναι η τελευταία πτώση που θα δούμε» αναφέρει ο αναλυτής της Μorgan Stanley, Mike Wilson, o οποίος όμως αναφέρει ότι «κοντεύουμε στο τέλος».
«Η bear market έχει λίγο ακόμα», αναφέρει και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε και πάλι ο S&P 500 να πέσει στις 3.636 μονάδες, το χαμηλό που σημειώθηκε τον Ιούνιο.
Οι προβλέψεις του όμως για το τέλος του χρόνου αναφέρουν ότι ο S&P 500 θα κλείσει στις 3.900 μονάδες, 3% κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτη αλλά 19% κάτω από τα υψηλά του Ιανουαρίου.
Το σενάριο ύφεσης όμως θα βυθίσει τον αμερικάνικο δείκτη στις 3.000 μονάδες, υποστηρίζει.
Πάντως διαφοροποιείται από τον συνάδελφο του αναλυτή, Andrew Slimmon, προειδοποιώντας ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και οι επενδυτές απλά θα κερδίσουν μόνο ότι έχει απομείνει στο τραπέζι. «Αυτό για μένα δεν είναι επένδυση», αναφέρει.
Διαβάστε επίσης:
Ράλι στα χρηματιστήρια ή νέο πτωτικό σερί; Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ