Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Μorgan Stanley για ΕΛΠΕ και Motor Oil: Mειώνει τις τιμές στόχους, διατηρεί τις συστάσεις για τις μετοχές τους

Γιάννης Βαρδινογιάννης Motor Oil

Ανδρέας Σιαμισίης HELLENiQ ENERGY Γιάννης Βαρδινογιάννης Motor Oil

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και οι αναλυτές της Ricardo Rezende, Giuseppe Villari και Luis Garcia προχωρούν σε μικρή μείωση των τιμών στόχων για τις HELLENiQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil, χωρίς να αλλάζουν τις συστάσεις για τις μετοχές τους.

Η σύσταση για τη Motor Oil παραμένει υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight) με νέα τιμή στόχο τα 27 ευρώ από 29 ευρώ πριν. Για την HELLENiQ Energy, η σύσταση διατηρείται σε ίση απόδοση έναντι της αγοράς (equalweight) με μείωση της τιμής στόχου στα 7 ευρώ από 8 ευρώ πριν.

«Ενσωματώνουμε τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, αποτιμούμε τις τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις), εισάγουμε τριμηνιαίες προβλέψεις για το 2025, ενσωματώνουμε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά και τα εμπορεύματα και επικαιροποιούμε τα ποσά πληρωμής φόρου αλληλεγγύης για την HELLENiQ και την Motor Oil.

Εξορθολογίζουμε επίσης τις παραδοχές μας για το κόστος κεφαλαίου, ώστε να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα με την υπόλοιπη κάλυψή μας. Τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης είναι ο κύριος λόγος για τις χαμηλότερες τιμές στόχους στα σενάρια base/bull/bear για τις εταιρείες», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης.

Για τη HELLENiQ ENERGY Holdings επισημαίνουν ότι έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα ενδεικτικά της περιθώρια για το τρίμηνο και βλέπουν ότι το consensus έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις της διοίκησης. «Αναμένουμε στο γ’ τρίμηνο adj. EBITDA διύλισης €94 εκατ. σε σύγκριση με 179 εκατ. στο β’ τρίμηνο. Όσον αφορά τα ενοποιημένα EBITDA, τα βλέπουμε στα 158 εκατ., λίγο πολύ σε ευθυγράμμιση με το consensus της VA.

Η κατώτατη γραμμή θα επηρεαστεί από την καταχώρηση φόρου αλληλεγγύης ύψους 173 εκατ., οδηγώντας σε καθαρή ζημιά ύψους 144 εκατ. (+28 εκατ. αν είναι προσαρμοσμένη). Η εστίαση, πιστεύουμε, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα σχόλια της διοίκησης για τα περιθώρια διύλισης του δ’ τριμήνου και στην έναρξη λειτουργίας της διευρυμένης δυναμικότητας του πολυπροπυλενίου», εξηγούν οι αναλυτές.

«Η HELLENiQ προσφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη σχετική έκθεση στη διύλιση σε όλη την κάλυψή μας, σε συνδυασμό με καλά οριοθετημένα σχέδια για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Φέτος, ωστόσο, η μετοχή έχει υπεραποδώσει έναντι των 4 άλλων ονομάτων διύλισης που καλύπτουμε, αφήνοντας περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση, κατά την άποψή μας, εξ ου και η αξιολόγηση equal-weight. Στο θετικό (bull) σενάριο για τη μετοχή, η τιμή στόχος είναι τα 12 ευρώ. Στο αρνητικό (bear) σενάριο, η τιμή στόχος είναι τα 4,50 ευρώ».

Για τη Motor Oil, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο, η οποία έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Ο κύριος παράγοντας για τα ασθενέστερα στοιχεία είναι η μείωση των περιθωρίων διύλισης καθόλη τη διάρκεια του τριμήνου. Η εκτίμησή μας για τα EBITDA είναι 5% κάτω από το consensus της VA. Προβλέπουμε αντίκτυπο 80 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο κίνησης από τα ζητήματα logistics στην Ερυθρά Θάλασσα», εξηγεί η ομάδα.

«Βλέπουμε την περίπτωση της Motor Oil ως το ποιοτικό παιχνίδι στον τομέα. Δεν έχει την υψηλότερη σχετική έκθεση στη διύλιση μεταξύ των ονομάτων που καλύπτουμε, αλλά βλέπουμε ότι επωφελείται από: i) τη λειτουργία ενός μόνο, υψηλής ποιότητας περιουσιακού στοιχείου, ii) έναν σταθερό ισολογισμό που μπορεί να χρηματοδοτήσει τη στρατηγική της για το 2030, ενώ iii) εξακολουθεί να καταβάλλει μια σταθερή μερισματική απόδοση στους επενδυτές (2024-2025 σε 6,5%/7,3%). Στο θετικό (bull) σενάριο για τη μετοχή της ΜΟΗ, η τιμή στόχος είναι τα 39 ευρώ. Στο αρνητικό (bear) σενάριο, η τιμή στόχος είναι τα 15 ευρώ», καταλήγουν οι Ricardo Rezende, Giuseppe Villari και Luis Garcia.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities για Metlen: Έτοιμος για νέα ρεκόρ το 2024 ο όμιλος, περιθώριο ανόδου 55% στη μετοχή

Pantelakis Securities για Optima Bank: Αύξηση στην τιμή στόχο στα 18 ευρώ

Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες: Οι επαφές στην Αθήνα και οι ελαφρώς μειωμένες τιμές στόχοι για τις μετοχές τους