ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τέσσερις επιχειρηματίες έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της αγοράς και δίνουν πνοή, σπάζοντας την «τραπεζοκεντρική» κίνηση του Χρηματιστηρίου.
Ή πολύ απλά, οι τράπεζες δεν μονοπωλούν πλέον των συναλλαγών της αγοράς, αφού νέες δυνάμεις, είτε αναδεικνύονται, είτε επανέρχονται δυναμικά καλώντας την επενδυτική κοινότητα να δείξει την εμπιστοσύνη της.
Στο πλαίσιο αυτό, Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Ιντρακάτ) δίνουν στη κυριολεξία πνοή στην αγορά και άλλον αέρα, δημιουργώντας τα blue chips της νέας εποχής.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν ο Μυτιληναίος έχει ανέλθει σε κεφαλαιοποίηση στα 3,2 δισ. ευρώ, με την μετοχή της Mytilineos του ήδη στον MSCI.
Tο ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Περιστέρη με την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήδη στον MSCI και την κεφαλαιοποίησή της στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρωταγωνιστής στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ιδιωτικά και μη (καζίνο Ελληνικού, Καστέλι στην Κρήτη κ.ά.) έχει ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το 1,1 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ετοιμάζει «το deal της χρονιάς» με πώληση της συμμετοχής του στην ενεργειακή.
Το ίδιο ισχύει και για τον 68χρονο Χένρι Χόλτερμαν, τον μέτοχο με 46,1% (συν το ποσοστό της ATLAS 9,79%) στην Ελλάκτωρ. Η εταιρεία κατά τις πληροφορίες πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες εβδομάδες θεαματικά αποτελέσματα χρήσης (2022), καταφέρνοντας να αποπληρώσει εγκαίρως το ομόλογο που βάραινε τον όμιλο ύψους 670 εκατ. ευρώ απελευθερώνοντας επιπλέον ρευστότητα.
Το «χαρτί» γράφει κέρδη πάνω από 35% και σε 16 συνεδριάσεις (σ.σ. από τις 28/12) ενισχύεται τις 10! Η μετοχή θεωρείται μαζεμένη, αφού διαπραγματεύεται μόλις το 14%, αλλά το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που προσελκύει εκτός από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και πολλούς ιδιώτες.
Η φιλοσοφία των παραχωρήσεων, δε, ή των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, έχει αλλάξει εξαιτίας των αυξήσεων στα κοστολόγια, με αποτέλεσμα να κοπούν οι εκπτώσεις που παραδοσιακά δίδονταν, περνώντας κατ’ ουσία στην καθαρή κερδοφορία! Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν αδιάφορη την αγορά, η οποία βλέπει ότι το επόμενο play είναι αυτό των κατασκευών.
Την ίδια στιγμή ο Αλέξανδρος Εξάρχου χτίζει μεθοδικά και με σχέδιο το brand της Ιντρακάτ. Μετά το arbitrage στο δικαίωμα, η λήξη του οποίου έγινε την Παρασκευή, η αγορά είδε το πρωτόγνωρο, να ανεβαίνει η μετοχή ενώ έχει σε εξέλιξη αύξηση κεφαλαίου.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ίδιος μαζί με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη μέσω της συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, θα επιδιώξουν να κάνουν την τράπεζα τον πέμπτο πόλο στην ελληνική αγορά.
Όταν το mononews.gr έγραψε ότι ο κ. Εξάρχου και οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης επρόκειτο να μπουν στην AMK της Attica Bank, η μετοχή έφυγε από 8 λεπτά, στα 13 λεπτά την Παρασκευή, πραγματοποιώντας άλμα 62%!
Διαβάστε επίσης:
Pantelakis Securities: «Αυξάνει ταχύτητα» η Mytilineos – Σημαντική αύξηση στην τιμή-στόχο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike