• ΑΓΟΡΕΣ

    MIG: Σούπερ αποδόσεις άνω του 30% σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα, προς αύξηση κεφαλαίου για αύξηση του free float

    Πέτρος Κατσούλας

    Πέτρος Κατσούλας, Πρόεδρος – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. MIG


    Aποδόσεις πάνω από 35% από τις τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα και κέρδη από  το χρηματιστηριακό χαρτοφυλάκιο άνω του 30%, καταγράφει η MIG τον τελευταίο σχεδόν 1,5 χρόνο.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η διοίκηση της εταιρείας αξιοποιεί στο έπακρο, μέσα από τη νέα φυσιογνωμία που απέκτησε μετά τις πωλήσεις των θυγατρικών και δη υπερδανεισμένων συμμετοχών (π.χ. Attica Group), καθώς επιδίδεται σε κινήσεις  trading, σε στρατηγικές τοποθετήσεις, όπως η απόκτηση ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα στην καρδιά της πόλης, Ομήρου και Σταδίου με yeld άνω του 7%  και κοιτάζει απευθείας συμμετοχές σε εταιρείες.

    «Δεν εξετάζουμε κλάδους, αλλά εταιρείες μεμονωμένα», αναφέρει στο mononews.gr πηγή κοντά στην διοίκηση.

    Κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να βρεθεί με συμμετοχή άνω του 5% σε εισηγμένη στο Χ.Α., η οποία ανακοινώνεται επισήμως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή με μεγαλύτερη στρατηγική θέση σε μη εισηγμένη εταιρεία.

    Την προσεχή Τρίτη, 30/7, η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα του ά 6μήνου και β’ τριμήνου της χρήσης που διανύουμε.

    Στο ά τρίμηνο του 2023 η απόδοση μετοχικού χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 9,8%  και του  ομολογιακού χαρτοφυλακίου 3,4% για το 1ο τρίμηνο του 2024.

    Η εταιρεία συμμετείχε σε όλα τα placements, της Εθνικής, και των ΕΛΠΕ, όχι όμως, της Πειραιώς, αφού η τράπεζα έχει θέση στην MIG σχεδόν 88%.

    Στο ά 3μηνο έγραψε κέρδη  488  χιλ. ευρώ από την διαχείριση  του  χαρτοφυλακίου  της  Εταιρείας έναντι 95  χιλ. ευρώ την  αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν αυξηθεί τώρα, όπως εκτιμά η αγορά, σε σχέση με τα 9,2 εκατ. ευρώ που ήταν στο ά 3μηνο φέτος.

    Η δε θυγατρική στην Σερβία η οποία διαχειρίζεται 28 ακίνητα παρουσίασε  σημαντική  βελτίωση  σε  όλα  τα  οικονομικά  της  μεγέθη,  ήτοι αύξηση πωλήσεων 11%, αύξηση του μικτού κέρδους κατά 15%, αύξηση του EBITDA κατά 15%,  βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και κέρδη προ φόρων  ύψους € 48 χιλ. έναντι ζημιών € 52 χιλ. το 1ο  τρίμηνο του 2023.

    Ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 88% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι τι θα πράξει ως προς την μείωση της θέσης της για να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα μετά το νέο κανονισμό λειτουργίας που ισχύει στο Χ.Α.

    Το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, όπως εκτιμούν πηγές, αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, διότι η εταιρεία θα «πειθαρχήσει» στις νέες οδηγίες.

    Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, είτε placement, είτε αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους της τράπεζας με παραίτηση του δικαιώματός της.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Finance: Ανοδική τροχιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών το δεύτερο εξάμηνο – Ποιες μετοχές ξεχωρίζει

    ΑΧΙΑ για Εθνική: Επαναλαμβάνει τη σύσταση buy με τιμή στόχο στα 10,50 ευρώ

    DBRS στο Mononews: Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις μπορούν να «ξεκλειδώνουν» περισσότερες ξένες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ