Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

Βακάκης – Jumbo: «Βούλιαξε» ξανά η μετοχή, μεγάλες απώλειες μετά το placement

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

Ολο και πιο κοντά στο να σπάσει και το «οχυρό» των 24 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Jumbo του Απόστολου Βακάκη, η οποία χθες κατέγραψε χαμηλό έξι μηνών.

Στις 30 Ιανουαρίου η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 26,4 ευρώ ενώ χθες, με νέες απώλειες 1,84%, συνέχισε το καθοδικό ράλι για να κλείσει στα 24,6 ευρώ.

Μέσα σε έξι μήνες δηλαδή έχει απωλέσει περίπου 2 ευρώ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι η μετοχή έχει καταρρεύσει από τη στιγμή που ο Απόστολος Βακάκης αποφάσισε να προχωρήσει σε placement βάζοντας στην τσέπη του περί τα 110 εκατ. ευρώ.

Στις 8 Μαίου, μία ημέρα πριν από το placement η μετοχή είχε φτάσει στα 30 ευρώ, οδηγώντας πολλούς επενδυτές στο να μπουν στα υψηλά και πλέον να… κλαίνε τα χρήματά τους.

Την ημέρα του placement η μετοχή έκλεισε με απώλειες 7,33% στα 27,8 ευρώ κι έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνεδριάσεων ήταν αρνητική όμως από τις αρχές Ιουλίου η μετοχή έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει. Η υποχώρηση από τα υψηλά των 30 ευρώ πλέον βρίσκεται περίπου 18% κι αν η πτώση συνεχιστεί τότε σίγουρα θα σπάσει και το αρνητικό 52 εβδομάδων που είναι 23,90 ευρώ. Η απόσταση πλέον είναι μόλις 70 λεπτά και η προσέγγιση στο ιστορικό χαμηλό μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι αφού ο Απόστολος Βακάκης εισέπραξε από το placement σχεδόν 110 εκατ. ευρώ κι έκοψε μέρισμα 1 ευρώ, προχώρησε και σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τον τζίρο των Jumbo.

Η ανησυχία του εκφράστηκε με τη φράση: «Η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo, αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών του 2024, τίθεται στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%».

Πολλοί απόρησαν τότε διότι η διοίκηση της Jumbo είχε αναθεωρήσει το guidance λέγοντας ότι: «Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το “κλείσιμο” της διώρυγας του Σουέζ, παρότι αρχικά έφερε προσωρινό χαρακτήρα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα πιθανότατα ακόμα και μετά τις εκλογές στην Αμερική».

Η αναφορά αυτή φόβισε τους επενδυτές που βγαίνουν από το χαρτί ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι αγόρασαν στα 30 ευρώ ανά μετοχή έχοντας σήμερα απώλειες περίπου 5,5 ευρώ.

Όπως ανέφερε πρόσφατα το mononews «οι περισσότερο υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μην πουλήσει στα ιστορικά υψηλά της μετοχής του. Το έχει ξανακάνει άλλωστε: Το 2017, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, είχε πουλήσει το 3,5% των μετοχών στα 14,95 ευρώ ή 71 εκατ. ευρώ. Και το 2021 είχε διαθέσει το 3,86% (5,2 εκατομμύρια μετοχές) προς 14,70 ευρώ ανά μετοχή ή 77,18 εκατ. ευρώ.

Ενδεχομένως όταν η μετοχή πέσει σε ιστορικά χαμηλά τότε ο κ. Βακάκης να αγοράσει και να ανακοινώσει έσοδα καλύτερα από τις πρόσφατες προβλέψεις του, οδηγώντας και πάλι το χαρτί σε ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Γιατί υποχώρησαν ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, τούρμπο ο ΟΤΕ, το ασανσέρ της ΜΟΤΟ, στα 7,15 η ΠΕΡΦΟ
Έξι νέα προγράμματα κατάρτισης για 81.500 άνεργους και εργαζόμενους – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Χάρης Παμπούκης: Ιστορική διάκριση από την Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης για τον Έλληνα καθηγητή και πρώην υπουργό