Η υπεραπόδοση του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η UBS σε νέα ανάλυσή της, συστήνοντας την ανάληψη θέσης αγοράς (long position) στα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τη UBS, η «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα στήριξης είναι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα και η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι προβλέπουν οι Θεσμοί. Επίσης, η UBS εκτιμά ότι το αποθεματικό ρευστότητας που «χτίζει» η ελληνική κυβέρνηση έχει πιθανότητες να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη UBS, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,0% και του 2,1% για το 2018 και το 2019 είναι πολύ χαμηλές. Όπως εκτιμά η ίδια, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί πιο κοντά στο 2,8%-2,9% το 2018-19. Οι λόγοι της υπεραπόδοσης, σύμφωνα με την UBS, είναι τέσσερις: α) η βελτίωση του κλίματος, β) η βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας, γ) οι θετικές προοπτικές των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και δ) η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με την UBS, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι διαχειρίσιμη, παρά το γεγονός ότι και το 2018 θα είναι, κατά τα φαινόμενα, άλλο ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για τον κλάδο, όπως η εφαρμογή του IFRS9, η συνεχής αξιολόγηση του SSM, τα stress tests, οι προτάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, καθώς και οι στόχοι μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, τυχόν απροσδόκητες αρνητικές εξελίξεις (π.χ. Stress tests) ή η αλλαγή πολιτικής για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κεφαλαιακά ελλείμματα.

Συγκεκριμένα, η UBS βλέπει δύο σημαντικά ζητήματα:

1) τα stress tetsts και τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP) του SSM

2) τις προτάσεις για τα NPLs από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Πάντως η UBS σημειώνει πως, καθώς η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι σημαντικά ισχυρότερη και η κάλυψη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υψηλότερη από το 2015, το βασικό σενάριο είναι απίθανο να οδηγήσει σε αρνητική έκπληξη. Ωστόσο, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε αντίθεση με το 2015, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορούν να δώσουν κάποια άνεση:

– Οι δείκτες CET είναι πάνω από το 14,5% (και 15,5% σε μέσο όρο), δηλαδή κατά 2-3% υψηλότεροι από τους δείκτες του 2015.

– Η κάλυψη NPE είναι κατά μέσο όρο 5 μ.β. υψηλότερη

– Το πλαίσιο και η εργαλειοθήκη NPE έχουν ενισχυθεί σημαντικά

– Η εφαρμογή του IFRS 9 μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα

– Τα μακροοικονομικά σενάρια φαίνονται πιο ήπια από ό, τι στην άσκηση του 2016, που κατέληξε να μην υπάρχει πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη για τον κλάδο

Ο παράγοντας Χρηματιστήριο

Από τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει σημαντική μεταβλητότητα, αλλά πλέον φαίνεται να εδραιώνεται και πάλι μια νέα ανοδική τροχιά.  Η υπεραπόδοσή της αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι υποστηρικτικοί παράγοντες για την ελληνική αγορά περιλαμβάνουν: α) την ισχυρή οικονομία ειδικά δεδομένης της πρόβλεψης της UBS για ανάπτυξη 2,8% φέτος, β) την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και γ) την αναμενόμενη περαιτέρω ενίσχυση του cash buffer έτσι ώστε η χώρα να βγει από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους παράγοντες φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί από την αγορά. Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται πλέον με premium πάνω από 20% έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 12,7x και με το υψηλότερο p/e από το 2006. Αυτό το υψηλό p/e βασίζεται σε εκτιμήσεις κερδών που έχουν ήδη αυξηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες (21% για το 2018 και 14% αύξηση για το 2019). Η Ελλάδα διαπραγματεύεται επίσης με premium σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

Αν και οι μέσοι δείκτες ROE στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί (2,6%), οι δείκτες p/bv είναι στο 0,6, στο ένα τρίτο από τους αντίστοιχους των αναδυόμενων αγορών. Αυτό το χάσμα αποτίμησης είναι απίθανο να περιοριστεί σημαντικά εκτός εάν η ανάκαμψη του ROE ακολουθεί το πρότυπο των αναδυόμενων αγορών, δηλαδή να γίνει λιγότερο ασταθής και να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, κατά την άποψη της UBS, η χρηματιστηριακή αγορά ήδη αποτυπώνει μεγάλο μέρος των καλών μακροοικονομικών ειδήσεων των επόμενων μηνών. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να επιτύχουν περαιτέρω βιώσιμες βελτιώσεις στους δείκτες κερδοφορίας με την πάροδο του χρόνου για να δικαιολογήσουν τα σημαντικά νέα κέρδη στην αγορά.