Τριών ταχυτήτων είναι οι αποδόσεις, που καταγράφουν από την αρχή της εφετινής χρονιάς οι τραπεζικές μετοχές. Η συμπεριφορά των οποίων δίνει αναμφίβολα τον τόνο στην αγορά.

Με συνολική χρηματιστηριακή αξία 24,51 δις ευρώ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με την Optima Bank αντιπροσωπεύουν το 24,7% % της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 134 εισηγμένων εταιρειών. Επιδρούν επίσης κατά 27,8% στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη, ενώ αποσπούν μερίδιο 48,6% από τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

1

Η επιστροφή από τις 23 Σεπτεμβρίου της τράπεζας Κύπρου στην ελληνική αγορά, αλλά και οι εξελίξεις που σηματοδοτεί η δρομολογούμενη συγχώνευση Attica Bank/Παγκρήτια, αναμένεται να καταστήσουν ακόμη πιο έντονο το αποτύπωμα των τραπεζών στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.

Από την αρχή του έτους κι έπειτα από 159 συνεδριάσεις η Optima Bank, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, κατέχει ξεκάθαρα τα «σκήπτρα» των αποδόσεων.

Ξεκινώντας από τα 7,80 ευρώ η τιμή της μετοχής είναι τώρα στα 12,02 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε κέρδη 54,1%. Μακράν τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη τράπεζα και με απόδοση πενταπλάσια σε σύγκριση με εκείνη του Γενικού Δείκτη, που ενισχύεται κατά 10,78%.

Επί της ουσίας η Optima Bank, με Πρόεδρο τον Γιώργο Τανισκίδη και CEO τον Δημήτρη Κυπαρίσση, δείχνει να συνιστά ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της. Ενώ σε μια…ταχύτητα κάτω κινούνται οι αποδόσεις άλλων τριών τραπεζών. Όλες με υπεραπόδοση  έναντι του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

Γιωργος Τανισκίδης, Δημήτρης Κυπαρίσσης
Γιωργος Τανισκίδης, Δημήτρης Κυπαρίσσης

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 29,06%, αφού από τα 6,29 ευρώ στην αρχή της χρονιάς, έχει ανεβεί τώρα στα 8,118 ευρώ. Η τράπεζα, που έχει στη νευραλγική θέση του CEO από τον Μάιο του 2018 τον Παύλο Μυλωνά, χαρακτηρίζεται ως ειδικού ενδιαφέροντος καθώς έχει μπροστά της το placement παραχώρησης του υπολοίπου 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Ο χρόνος διεξαγωγής του οποίου είναι σε άμεση συνάρτηση και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

Σε σχέση με το προηγούμενο «πακέτο» διάθεσης του 22%, που έγινε τον περσινό Νοέμβριο πάλι από το ΤΧΣ (συνολικής αξίας 1,066 δις και σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή) οι επενδυτές μετράνε υπεραξίες 53,16%.

Σπάει το «φράγμα» των 100 δισ. ενεργητικού

Για τη Eurobank τα κέρδη της μετοχής είναι 29%, αφού ξεκίνησε την εφετινή χρονιά από τα 1,61 ευρώ και τώρα είναι στα 2,077 ευρώ. Η τράπεζα, με CEO τον Φωκίωνα Καραβία από τον Οκτώβριο του 2015, ηγείται των κεφαλαιοποιήσεων του κλάδου με την χρηματιστηριακή αξία της να διαμορφώνεται σε 7,611 δις ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και την ενσωμάτωση της κυπριακής τράπεζας Ελληνική, η Eurobank θα γίνει η πρώτη που θα σπάσει το ‘’φράγμα’’ των 100 δις ενεργητικού.

Από την άλλη πλευρά η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς καταγράφει κέρδη 21,69% στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, αφού ξεκίνησε από τα 3,2 ευρώ και βρίσκεται τώρα στα 3,894 ευρώ. Την χωρίζει μια απόσταση 2,72% για να πιάσει τα 4 ευρώ, τιμή στην οποία έγινε το placement του περασμένου Μαρτίου. Με το ΤΧΣ να παραχωρεί το 27% ,να αντλεί 1,35 δις ευρώ και να μηδενίζει την παρουσία του στην τράπεζα, στην οποία τη θέση του CEO κατέχει από τον Μάρτιο του 2018 ο Χρήστος Μεγάλου.

Στην τρίτη κατηγορία των αποδόσεων βρίσκεται η Alpha Bank με την μετοχή της να ξεκινά τη χρονιά από τα 1,539 ευρώ και είναι τώρα στα 1,589 ευρώ. Με τα κέρδη της να διαμορφώνεται σε μόλις 3,25%.

Η πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα, με στρατηγικό εταίρο την Ιταλική UniCredit και το μεγαλύτερο free float στον κλάδο (89% των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά) αδυνατεί μέχρι τώρα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών.

Tι δείχνουν οι αποτιμήσεις

Η Alpha Bank, στην οποία ο Βασίλης Ψάλτης έχει αναλάβει καθήκοντα CEO από το ξεκίνημα του 2019, λογίζεται ως η φθηνότερη του κλάδου με όρους τιμής της μετοχής ως προς την ενσώματη καθαρή της θέση.

Διότι η τρέχουσα αγοραία τιμή της αντιστοιχεί σε 0,56 φορές την ενσώματη λογιστική της αξία, που με βάση τα δεδομένα του εφετινού πρώτου εξαμήνου ήταν στα 2,86 ευρώ.

Αμέσως μετά ακολουθεί η Πειραιώς που διαπραγματεύεται στο 0,72 της ενσώματης καθαρής της θέσης, η οποία είναι στα 5,42 ευρώ ανά μετοχή.

Πιο ψηλά βρίσκεται η Eurobank με δείκτη αποτίμησης σε 0,92 φορές την ενσώματη αξία της (2,25 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η Εθνική αποτιμάται στο 0,97, με την καθαρή ενσώματη λογιστική της αξία να είναι στα 8,41 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ίδιος δείκτης αποτίμησης (P/TBV) καθιστά την Οptima Bank ακριβότερη όλων, καθώς η τιμή της μετοχή αντιστοιχεί σε 1,65 φορές την καθαρή ενσώματη θέση της που είναι στα 7,28 ευρώ. Παρά ταύτα η τράπεζα φαίνεται να έχει ισχυρή στήριξη από χαρτοφυλάκια που αξιολογούν με το δικό τους τρόπο τα ποιοτικά της στοιχεία και κυρίως τις προοπτικές της.

Άλλωστε οι μετοχές αξίζουν πάντα, όσα οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν…

Οι αναλυτές θεωρούν πώς οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν πλέον το οικονομικό υπόβαθρο για να είναι στα ίδια επίπεδα αποτίμησης με τις άλλες ευρωπαϊκές, που έχουν δείκτη στο 1,1 κατά μέσο όρο.

Η τράπεζα Κύπρου, με CEO τον Πανίκο Νικολάου και Πρόεδρο τον Τάκη Αράπογλου, η οποία σε ένα μήνα θα βρίσκεται και πάλι στο «ταμπλό» του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εφετινού εξαμήνου, ενσώματη καθαρή θέση 5,27 ευρώ ανά μετοχή. Καθώς η αγοραία τιμή της είναι τώρα στα 4,70 ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,4% από την αρχή του έτους, ο σχετικός δείκτης αποτίμησης είναι στο 0,89.

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,087 δις ευρώ η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου είχε στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 271,38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19%.

Τάκης Αράπογλου,
Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος Τράπεζας Κύπρου

Η αποδοτικότητα και τα κέρδη

Από πλευράς των ελληνικών τραπεζών η Optima Bank υπολογίζει ότι αποδοτικότητα των κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 24% την εφετινή χρονιά. Θα είναι δηλαδή η μεγαλύτερη του κλάδου.

Τα εκτιμώμενα κέρδη της ετήσιας χρήσης προβλέπεται να ανέλθουν σε 134 εκατ. ευρώ. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ( 886,7 εκατ. ευρώ) να είναι στα 6,6 φορές τα κέρδη της. Αποτίμηση που επίσης είναι η υψηλότερη του τραπεζικού τομέα.

Η Alpha Bank είναι η τράπεζα που περιμένει να έχει την εφετινή χρονιά τη χαμηλότερη απόδοση (στο 13,5%) σε σχέση με τα ενσώματα ίδια κεφάλαιά της. Με προβλεπόμενη κερδοφορία στα 776,4 εκατ. ευρώ, η τωρινή της χρηματιστηριακή αξία (3,738 δις) διαμορφώνει ένα P/E στο 4,8 που είναι το τρίτο μεγαλύτερο ανάμεσα στις πέντε ελληνικές τράπεζες.

Η Eurobank εκτιμά ότι η απόδοση των κεφαλαίων της θα κινηθεί εφέτος στα επίπεδα του 16,5%. Ενώ τα καθαρά κέρδη της ετήσιας χρήσης θα ανέλθουν σε 1,6 δις. Με την τωρινή της χρηματιστηριακή αξία (7,611 δις) να αντιστοιχεί σε 4,75 φορές τα κέρδη της.

Στο 16% αναμένεται ότι θα κινηθεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής. Με τα κέρδη της εφετινής χρονιάς να ανέρχονται σε 1,3 δις. Και την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της (7,425 δις) να αντιστοιχεί σε P/E 5,7.

H Πειραιώς είναι η τράπεζα που διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή με το χαμηλότερο P/E καθώς η χρηματιστηριακή της αξία (4,869 δις) υπολογίζεται σε 4,6 φορές τα καθαρά της εφετινά κέρδη, που εκτιμάται ότι θα είναι 1,06 δις ευρώ. Ενώ η απόδοση σε σχέση με τα ενσώματα ίδια κεφάλαιά της θα ξεπεράσει το 16%.

H απόσταση από τα υψηλά και οι τιμές-στόχοι

Με εξαίρεση την Εθνική, οι μετοχές των άλλων ελληνικών τραπεζών δεν έχουν πιάσει ακόμη τα επίπεδα τιμών που είχαν, πριν από το sell off στις αγορές, στις αρχές του Αυγούστου. Όταν μέσα σε δύο-τρείς συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έκαναν βουτιά από 11,2% έως 13,6%. Καταδεικνύοντας το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά, όταν διαταράσσεται το κλίμα διεθνώς. Κάτι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξανασυμβεί.

Επίσης σε σχέση με τα υψηλά έτους η μετοχή της Εθνικής είναι τώρα 4,7% χαμηλότερα. Η Eurobank είναι στο -7,2% από τα υψηλά της, η Optima Bank στο -7,5%, η Πειραιώς στο -7,7% και η Alpha Bank στο -10,9%.

Οι θετικές επιδόσεις του πρώτου εφετινού εξαμήνου και οι νέες εκτιμήσεις των τραπεζιτών που αναβαθμίζουν τα επίπεδα κερδοφορίας για την εφετινή χρονιά, είναι σε θέση να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν είναι υποστηρικτικό και το διεθνές περιβάλλον.

Με βάση πάντως τις μέσες τιμές-στόχους των αναλυτών, η Alpha Bank είναι εκείνη που έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Καθώς τα 2,35 ευρώ που είναι ο στόχος, μεταφράζονται σε άνοδο 47,9% από τη σημερινή τιμή της μετοχής.

Για την Πειραιώς τα περιθώρια ανόδου είναι  37,4% καθώς η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών ορίζεται στα 5,35 ευρώ.

Για τη Eurobank η άνοδος υπολογίζεται σε 30% ( με στόχο τα 2,70 ευρώ) ενώ για την Εθνική το περιθώριο ανόδου είναι στο 20,7% με στόχο τα 9,80 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank & UBS: Γιατί ανεβάζουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Οι κορυφαίες επιλογές

Τράπεζα Κύπρου: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 13 Σεπτεμβρίου για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Optima bank: Ισχυρό το εξάμηνο στις ελληνικές τράπεζες – Συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις