Το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως φαίνεται από τις συνεχείς εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, αλλά και όπως καταγράφηκε από τα funds που συμμετείχαν στο πρόσφατο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Το συμπέρασμα είναι ότι για όσο χρονικό διάστημα η οικονομία υπεραποδίδει των οικονομιών της Ευρωζώνης, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα «κινούνται» και αυτά με υπεραπόδοση.

Οι προβλέψεις της Morgan Stanley για την οικονομία για το 2024 είναι ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει μια σταθερή ανάπτυξη σε επίπεδο έτους. Η χώρα, συνολικά, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ευρωζώνη και το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Zangarelli, οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ανάπτυξη, χάρη στην εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης.

Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι η οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 2,3% το 2023 και το 2024, προτού να συνεχίσει με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2025.

Η αναλύτρια του οίκου προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,3% φέτος, ακολουθούμενος από περαιτέρω μείωση στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Επιπρόσθετα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθεί από 2,2% του ΑΕΠ φέτος σε 1,2 % το 2024 και 1% το 2025.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από 160,5% σε 153%, 147,9%, αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης το 2024 και το 2025, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων και των κεφαλαίων ανάκαμψης από την ΕΕ.

Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της κλιμάκωσης των δαπανών δανεισμού. Επιπλέον, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, αν και οι καθαρές εξαγωγές ενδέχεται να έχουν ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο.

Τέλος, αναμένεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στην ανάπτυξη το 2023 και περίπου το μισό της ανάπτυξης το 2024 και το 2025.

Η επενδυτική τράπεζα προτείνει επίσης ότι τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα θα είναι θετικά, καθώς θα επηρεαστούν ευνοϊκά τόσο από το χαμηλότερο πληθωρισμό, όσο και από την αύξηση των μισθών.

Η Deutsche Bank, στον αντίποδα είναι πολύ πιό συγκρατημένη από τη Morgan Stanley και θέτει πιό χαμηλά τον πήχη για την ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά, με την ανάπτυξη, ωστόσο, να ξεπερνάει την επίδοση της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα κλείσει τη φετινή χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, την υψηλότερη επίδοση μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, έναντι 0,4% για την Ευρωζώνη.

Για το 2024, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 1,2% έναντι 0,2% για την Ευρωζώνη και με την Ισπανία να ακολουθεί με 1%. Για το 2025, η οικονομία θα «ανοίξει το βήμα», με την ανάπτυξη να ανέρχεται σε 2%, την Ευρωζώνη επίσης να πηγαίνει καλύτερα με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και τη Γερμανία να «ανασαίνει» με +0,9%. Και το 2025 η χώρα μας εκτιμάται ότι θα επιδείξει τον υψηλότερο ρυθμό από όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος αποτελεί «πληγή» για τους καταναλωτές, αναμένεται σε 4,3% φέτος έναντι 5,5% για την ΕΕ. Την επόμενη χρονιά, ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά σε 2,4% έναντι 2,2% για την ΕΕ. Το 2025, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% έναντι 2,3%.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα κινηθεί από -2,3% φέτος σε -1% την περίοδο 2024-2025, αρκετά καλύτερα από το μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης. Στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών, από -7% φέτος θα βελτιωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

Η τσέχικη επενδυτική τράπεζα Wood & Company είναι σαφώς πιο αισιόδοξη από τις παραπάνω τράπεζες. H Wood & Company εξηγεί ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της που έκανε στην Αθήνα με σκοπό να αποκτήσει μια νέα εικόνα για τις προοπτικές στην οικονομία και να ανταλλάξει απόψεις με εγχώριους φορείς χάραξης πολιτικής, είδε ότι η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο.

Οι Raffaella Tenconi και Alessio Chiesa εκτιμούν ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί σε 2,7% και το επόμενο έτος σε 2,8%, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 3,3%.

Η Wood εκτιμά ότι η «δίκαιη» απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι στα επίπεδα του 4% φέτος και στο 3,3% το 2024.

Ο δείκτης χρέους θα μειωθεί από το 155% στο τέλος του 2023 σε 143% στο τέλος του 2024 σε όρους ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί το 2024 σε 0,9% από 2,3% την τρέχουσα χρονιά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών θα κινηθεί χαμηλότερα αλλά σε αυξημένα και πάλι επίπεδα της τάξεως του 6,5% το 2024 από 7,4% το 2023.

«Οι επενδύσεις, που στηρίζονται από τα ταμεία της ΕΕ και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ξεδιπλώνονται και αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομία είναι ανταγωνιστική, κατά την άποψή μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να εργάζεται ενεργά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς και η εκτίμησή μας είναι ότι το δυναμικό του πραγματικού ΑΕΠ είναι γύρω στο 3%.

Οι περιορισμένες ανάγκες δημόσιας χρηματοδότησης και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο ανάπτυξης μας οδηγούν στο να αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, πολύ πέρα από αυτό που θα συνεπαγόταν η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου, οδεύοντας κοντά στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων», υπογραμμίζουν οι Tenconi και Chiesa.

Τέλος, η ελβετική τράπεζα UBS στη στρατηγική της για την περίοδο 2024-2025 εξηγεί ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης τα επόμενα έτη, τους πιθανούς κινδύνους, αλλά και τις θετικές εκπλήξεις που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα.

Οι προβλέψεις της UBS κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 και το 2025, μετά από 3% αύξηση τη φετινή χρονιά.

Οι εκτιμήσεις του ελβετικού οίκου διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη σε 1,5% και 1,2% τα έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024 και εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2% το 2025.

Διαβάστε επίσης:

J.P. Morgan: Αγοράζει ελληνικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα το 2024

Citi για Mytilineos: Γιατί αυξάνουμε την τιμή στόχο στα €46 – Στα €53,3 η τιμή στόχος στο θετικό σενάριο

UBS: Πόσα χρωστάνε οι Έλληνες – Δημόσιο, ιδιώτες και τράπεζες στο μικροσκόπιο του χρέους