• Μετοχές

    Πού αποδίδεται το ξέσπασμα στην Alpha Bank μετά από έξι πτωτικές μέρες

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Από τις 23/4 η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 4,61% 1,59 έχει να δώσει ποσοστό ανόδου πάνω από 3,6%.

    Βουτιά 12,67% από τότε, συμπεριλαμβανομένου 5,5% απωλειών τις τελευταίες έξι συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις, με την συνολική απόδοση της μετοχής αρνητική κατά 5,23% από την αρχή του χρόνου, έναντι 28% της Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,96% 2,10  και σχεδόν 27% της Εθνικής.

    Την Παρασκευή ήταν η μέρα της.

    Πάνω από 7,3 εκατ. κομμάτια είχαν αλλάξει χέρια ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και σωρευτικά την περασμένη εβδομάδα ή τις τελευταίες έξι αρνητικές συνεδριάσεις, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί κι αυτή της Παρασκευής, κοντά στα 50 εκατ. κομμάτια.

    Ενδεικτικό της πίεσης για τη μετοχή που είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί μεταξύ άλλων σε χαμηλό επτά μηνών.

    Η εικόνα αυτή άλλαξε, αφού το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι η προσφορά που έβγαινε στην Alpha απορροφάτο.

    Και η έκπληξη δεν ήταν άλλη από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η Moody’s, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει αναβαθμίσει ακόμα την Ελλάδα.

    Μέχρι 2,50 ευρώ η τιμή στόχος που δίνουν εγχώριοι και ξένοι οίκοι για την μετοχή, αποτελεί δέλεαρ, όπως εξηγούν οι αναλυτές, αλλά το άσχημο διεθνές κλίμα και η νευρικότητα που επικρατεί στο εξωτερικό επηρεάζουν δυσμενώς τις μετοχές.

    Και ειδικά αυτές στις οποίες η εμπορευσιμότητα είναι μεγάλη, όπως στην Alpha.

    Από τις πλέον ελκυστικές αποτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBG Χρηματιστηριακή, με το p/e για φέτος να διαμορφώνεται σε 5,4 φορές και ακόμα πιο χαμηλά το 2022 στις 5,2 φορές.

    Η τιμή προς λογιστική αξία για φέτος υπολογίζεται σε 0,55 φορές και το 2025 σε 0,52 φορές με την απόσταση που έχει να καλύψει η μετοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να είναι διπλάσια.

    Σύμφωνα με την έκθεση της NBG το p/tbv για φέτος στην Eurobank υπολογίζεται σε 0,91 φορές, για την ΕΤΕ σε 0,97 και για την Πειραιώς σε 0,67.

    Για το 2025, το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε 0,84 για την Eurobank, 0,90 για την ΕΤΕ και 0,61 φορές για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Και πάλι όμως, θα πρέπει να επισημανθεί, ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη στοιχεία της Alpha, όλες οι τραπεζικές συστημικές μετοχές, εμφανίζονται ιδιαίτερα ελκυστικές και ανταγωνιστικές στις αποτιμήσεις τους συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές.

    Χαρακτηριστικά, στο report τονίζεται πως, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μέσο όρο 0,82 φορές τον δείκτη εσωτερικής αξίας για φέτος (Ρ/TBV) έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, το οποίο συνεπάγεται έκπτωση 17%.

    Πιστεύουμε ότι η σχετική έκπτωση θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Αναβάθμισε την Alpha Bank σε επενδυτική βαθμίδα

    Alpha Services and Holdings: Επίσημο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UNGC)

    Alpha Bank για ακίνητα: Πώς κινούνται ζήτηση, προσφορά και τιμές στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ