Οι προσδοκίες για τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στον θετικό πόλο και για το επόμενο έτος, καθώς οι πολλαπλασιαστές των ελληνικών μετοχών και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου φαίνεται να αποτιμώνται σε ελκυστικά επίπεδα.

Από τα πρόσφατα roadshows στο εξωτερικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να διατηρείται «ζεστό». Ανάμεσα στους ξένους επενδυτικούς οίκους που ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές για το 2025 είναι κάποιοι από τα μεγαλύτερα «σπίτια» όπως J.P. Morgan, UBS, Citi και HSBC. «Παραφωνία», η Goldman Sachs που δεν βλέπει ανοδικό περιθώριο στον Γενικό Δείκτη και δίνει τιμή στόχο στις 1.475 μονάδες.

1

Το βασικό στοιχείο είναι οι σχετικά καλές επιδόσεις των μετοχικών δεικτών, οι ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά και η θετική πορεία των κερδών ανά μετοχή που ακολούθησαν την ονομαστική ανάπτυξη της οικονομίας και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν και το 2025.

Οι σχετικά μικρές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη το 2024 στο 12%, συνδυάζονται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,6%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα στις φετινές επιδόσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 7,7 φορές. Η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι στις 6 φορές για την εγχώρια αγορά, ενώ ο δείκτης τιμής προς εσωτερική αξία είναι στη 1,1 φορά, πολύ χαμηλότερα από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η μερισματική απόδοση προβλέπεται το 2025 σε 5,6%, αρκετά υψηλότερα από το εγχώριο δεκαετές που βρίσκεται οριακά πάνω από το 3%.

Το τελευταίο διάστημα, οι Citi, UBS και J.P. Morgan έχουν εκφράσει απόψεις που διίστανται για τις εγχώριες αξίες. Η αμερικανική τράπεζα Citi τοποθετεί σε ελκυστικά επίπεδα τις εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 6,7 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2024 και το 2025. Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece στο 5,2%.

Από την πλευρά της η βρετανική τράπεζα HSBC συνεχίζει να υποστηρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο και να προτείνει σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τις ελληνικές μετοχές έναντι των λοιπών αναδυόμενων αγορών, στην πρόσφατη στρατηγική της για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Όπως εξηγεί η βρετανική τράπεζα, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας έχουν αλλάξει κατά πολύ και η ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον δημοσιονομικά καθοδηγούμενη, αλλά αντίθετα οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

H HSBC εξηγεί ότι οι εγχώριες μετοχές είναι αποτιμημένες ελκυστικά με 7,2 φορές σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) για φέτος και 7,3 φορές για το επόμενο έτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή να είναι οριακά αρνητικός και για τα δύο έτη αναφοράς της τάξεως του -1,4% και -1,2%.

Η J.P. Morgan στη στρατηγική της για τις μετοχές αύξησε τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές σε υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight) από ουδέτερη (neutral), διαφοροποιώντας συνολικά τις επιλογές της από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Η Ελλάδα είναι μια από τις βασικές προτάσεις της στην περιοχή CEEMEA.

Τέλος, η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα φτάσει τις 1.475 μονάδες το επόμενο δωδεκάμηνο, με πολύ μικρό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της αμερικανικής τράπεζας και του αναλυτή Sunil Koul και της ομάδας του, η προβλεπόμενη απόδοση συνδυάζεται μαζί με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 7%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο (P/E Next Twelve Months – NTM) για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ εκτιμάται σε 6,6 φορές μόλις, έναντι 7 φορών που θέτει ως δίκαιη αποτίμηση ο αμερικανικός οίκος. Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να μειωθούν 4% τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη πτώση ανάμεσα στις αγορές που καλύπτει, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των EPS για το 2026 θα είναι +2%.

Διαβάστε επίσης:

AXIA: Οι νέες τιμές στόχοι των τραπεζικών μετοχών

J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9

Τράπεζες: Ο «χορός» των αυξήσεων στις τιμές στόχους τους συνεχίζεται