Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

Piraeus Securities για Τιτάν: Η εισαγωγή της Titan America στο NYSE οδηγεί σε επαναξιολόγηση της μετοχής

Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

H Piraeus Securities και ο Ιάκωβος Κουρτέσης εξηγούν ότι η Titan Cement International ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στις αρχές του 2025 σε δημόσια εγγραφή της Titan America, μέσω της προσφοράς μειοψηφικού μεριδίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η Titan America αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 58% των πωλήσεων του Ομίλου για το οικονομικό έτος και το 54,8% των EBITDA του Ομίλου. «Λαμβάνοντας υπόψη το υποστηρικτικό περιβάλλον της αγοράς στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και την αναμενόμενη επαναξιολόγηση της μετοχής από την εισαγωγή στις ΗΠΑ, αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 41 ευρώ έναντι 27,00 ευρώ πριν και διατηρούμε την αξιολόγηση outperform για λόγους αποτίμησης και προοπτικής ανόδου των κερδών».

«Αποτιμούμε την Τιτάν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πολλαπλασιαστών DCF και EV/EBITDA (70%/30%).

Αποδίδουμε έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 7,3 φορές για την επιχείρηση στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει έκπτωση 20% έναντι της ευρύτερης ομάδας εταιρειών στις ΗΠΑ, ενώ αποδίδουμε έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 5 φορές για τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές της Τιτάν (έκπτωση 20% έναντι της ευρύτερης ομάδας εταιρειών).

Η DCF μεθοδολογία δημιουργεί μια τιμή-στόχο 40,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η αποτίμηση των μερών χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστές EV/EBITDA δημιουργεί μια τιμή-στόχο 42,1 ευρώ ανά μετοχή.

Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων (70% για την DCF και 30% με τη χρήση πολλαπλασιαστών EV/EBITDA) παράγει τιμή στόχο στα 41 ευρώ ανά μετοχή (από 27 ευρώ πριν), με τεκμαρτή συνολική απόδοση 37% από τα τρέχοντα επίπεδα με σύσταση υπεραπόδοσης», εξηγεί ο Κουρτέσης.

Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ οδηγεί σε επαναξιολόγηση της μετοχής

Το ΙΡΟ στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της μετοχής λόγω του γεγονότος ότι ο αντίστοιχος όμιλος στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται με σημαντικά υψηλότερους πολλαπλασιαστές, απελευθερώνοντας έτσι αξία για τη μετοχή.

«Η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή της Titan America στην αγορά των ΗΠΑ στις αρχές του 2025 θα πρέπει να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της μετοχής, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αμερικανικοί παραγωγοί τσιμέντου διαπραγματεύονται με υψηλότερους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η ευρύτερη αμερικανική ομάδα ομοειδών εταιρειών του Τιτάνα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 2025 της τάξης των 9,1 φορών, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος έναντι του τρέχοντος πολλαπλασιαστή EV/EBITDA του Τιτάνα της τάξης του 5,1 φορών», εξηγεί ο Κουρτέσης.

Τα έργα υποδομών θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ελλάδα το 2024

Τα έργα υποδομών στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και να αντισταθμίζουν τυχόν μικρή πτώση στις μονοκατοικίες λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Η Τιτάν συμμετέχει ήδη στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Βόρειας Καρολίνας, ενώ της ανατέθηκαν δύο νέα έργα στη Φλόριντα και δύο στη Βιρτζίνια. Στο μέτωπο του κόστους, η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα εργοστάσια του Ομίλου αποφέρει ήδη ετήσια οφέλη ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται σταδιακά.

Επιπλέον, τα έργα του πακέτου RRF της ΕΕ, όπως η γραμμή 4 του Μετρό, καθώς και μεγάλα ιδιωτικά έργα όπως το Ελληνικό και το αεροδρόμιο Καστελίου αναμένεται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν και η κερδοφορία επηρεάζεται από το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.

Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου και θα στηρίξουν τις εκτιμήσεις μας για το οικονομικό έτος 2024», καταλήγει ο αναλυτής της Piraeus Securities.

Διαβάστε επίσης:

Burberry: Βουτιά πάνω από 15% για τη μετοχή – Φεύγει ο CEO σε λιγότερο από 2μιση χρόνια

Φλωρίδης για Novartis: «Ανοίγουν πολλά θέματα – Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας»

Τitan: Πόσα λεφτά πήραν Παπαλεξόπουλος, Κολακίδης, Ζαρκαλής, Παπαλεξοπούλου